Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tudnivalók a vadászgörényekről

2018. április 27.

Tudnivalók a vadászgörényekről

Mielőtt egy vadászgörényt választunk háziállatként, mindenképpen tudjunk meg többet ezekről a különleges kisállatokról. Összeszedtünk pár tudnivalót, amelyet minden görénytartásra vállalkozó gazdinak érdemes tudni.

Élettartam
Kisállat kiválasztásánál fontos tényező lehet, hogy hány évig oszthatjuk meg életünket kedvencünkkel. A vadászgörények átlagosan 6-10 évig élnek megfelelő körülmények között (1 éves koruk előtt ivaréretté válnak). A világ legidősebb görénye megélte a 15 éves kort.

Méret
A görények méretét a nemük határozza meg. A hímek nagyobbak, farok nélkül körülbelül 45 cm a testhosszuk, míg a nőstényeké 35-40 cm között mozog. Súlyban sokkal meghatározóbb a különbség, a nőstények súlya 60-80 dkg, a hímeké viszont akár 2 kg is lehet.

Viselkedés
Elterjedt sztereotípia, hogy a vadászgörények harapós állatok. Nem szabad általánosítani, azonban sajnos van némi alapja ennek az állításnak. Számos oka lehet annak, ha görényünk harap, de az nem igaz, hogy mindig zsémbesek.

A legtöbb esetben játékból harapnak. Kiszemelik a célpontot, beleharapnak, majd elszaladnak, vagy húzni kezdik játszótársuk bőrét. Mivel a vadászgörények bőre vastag és magas a fájdalomküszöbük, így ezt nem érzik fájdalmasnak, az embernek viszont kellemetlen. Szerencsére a vadászgörény képes megtanulni, hogy ne úgy játsszon a kezünkkel, mint más társaival, így a későbbiekben óvatosabban viselkedik.

Természetesen előfordul, hogy agresszívan harapnak, ha stresszesek, rosszkedvűek, vagy félnek. Stressz akkor léphet fel, ha valamiben hiányt szenved kedvencünk, vagy kellemetlen behatások érik. Ilyen esetekben ellenőrizzük az élelmet, folyadékot, esetleg engedjük ki futkározni, mert ha nincs kielégítve a mozgásigénye, az is rosszkedvűvé teheti szőrös barátunkat. Abban az esetben, ha görényünk hirtelen lett harapós, és minden feltétel adott a boldogságához, figyeljünk oda, mert előfordulhat, hogy beteg. Ha fájdalmai vannak, akkor agresszív lesz. Ha nem változik kisállatunk hangulata, akkor állatorvoshoz kell vinni.

Ezen kívül kíváncsiságból is haraphatnak. Így ismerkednek meg a világgal, és tanítani kell rá őket, hogy mit szabad és mit nem. A folyamatos harapdálás miatt figyeljünk oda, hogy mit ér el görényünk, mert kárt is tehet a lakásban, vagy akár saját magában is!

Görénybarát lakás
Vadászgörényünket szabadon engedni a lakásban csak felügyelettel ajánlott, mivel előfordulhat, hogy szem elől veszítjük. Sok veszély leselkedik ezekre a kíváncsi kis jószágokra, amelyeket nekünk kell elhárítani.

Az elektromos kábeleket tegyük görénybiztossá! Ha nem tudjuk úgy elhelyezni az kábeleket a lakásban, hogy ne érje el görényünk, húzzunk rájuk rágásbiztos bevonatot, vagy kenjük be valami olyan anyaggal, ami nem mérgező, de rosszízű, így elmegy a kedve a rágcsálástól.

Figyeljünk a búvóhelyekre! A háztartási eszközök ajtajait mindig zárjuk, nehogy kedvencünk elbújjon valamelyikben. A vadászgörények imádnak szűk helyekre bemászni, így a fotelek párnája alá, takarókba, szekrényekbe. Ha nem találjuk szőrmókunkat, ne huppanjunk bele a fotelba odafigyelés nélkül.

Ne hagyjuk őrizetlenül a nyitott ablakot! Kíváncsiságuk miatt könnyen kieshetnek, kimászhatnak az ablakon. Rakjunk macskahálót az ablakra, vagy hagyjuk nyitva az elérhető, őrizetlen ablakokat. A szúnyogháló csalóka lehet, hiszen azt könnyen elrágja vagy elmozdítja, tehát nem nyújt megfelelő védelmet.

Ha felelősségteljes és odafigyelő gazdik vagyunk, remek társra lelhetünk egy vadászgörény személyében, és hosszú, boldog életet élhet velünk.