Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tudnivalók a vörösfülű ékszerteknősről

2018. május 24.

Tudnivalók a vörösfülű ékszerteknősről

Magyarországon a leggyakrabban tartott teknőcök egyike, a vörösfülű ékszerteknős, akiket a fejük két oldalán látható kis vörös foltokról lehet felismerni. Nincsenek nagy igényeik, így nincs nehéz dolga annak a gazdinak, aki ennek a fajnak a tartása mellett dönt.

A vörösfülűek a természetben, tavakban, mocsarakban, lassú patakokban élnek. Ezek az állatok sok időt töltenek a vízben, de szeretnek kiülni a partra napozni, ezért a terráriumukat érdemes úgy kialakítani, hogy a számukra leginkább megfelelő legyen. A kisebb, fiatalabb példányoknak nincs még nagy helyigénye, így egy kisebb, 40x30x30 cm-es akvárium is megfelel a tartásukra. Ahogy nőnek, egyre nagyobb térre lesz szükségük, ezért a későbbiekben cserélni kell az akvaterráriumot.

Fontos, hogy legyen egy állandó hőforrás az élőhelyükön. Erre a célra különféle UV izzókat szerelhetünk fel az akvaterrárium azon része fölé, ahol az állatnak lehetősége van kimászni a vízből. Szeretnek napozni, így megfelelő helyet kell biztosítani erre, akár egy nagyobb követ, amit az UV lámpa tud melegíteni.

A teknősöket nem jó kiengedni a szobába járkálni. A gyors mozgást a gazdi félreértelmezheti, azt gondolhatja, hogy az állat élvezi a sétát, de ez valójában a stressz jele. Ráadásul, ha az állat hosszabb ideig szárazon van, teste vizet veszít, ami ha gyakran megtörténik, akkor hosszabb távon vesebetegség kialakulásához is vezethet. Sokan nem megfelelő táplálékot adnak a teknősöknek, ami hiánybetegségek kialakulásához vezet. Ennek jelei lehetnek a zárt, duzzadt szemek és a páncél megpuhulása és annak deformálódása, ami rendkívül fájdalmas.

Az ékszerteknősök fiatal korukban kizárólag ragadozó hüllők, felnőttként viszont már növényi táplálékot is fogyasztanak. A fiatal teknősöket szúnyoglárvákkal, apró rákokkal, kagylókkal, apró halakkal, ikrákkal kell etetni. A felnőtt teknősöket a legjobb egészben fagyasztott csalihal táplálni és ezt kell kiegészíteni némi növényi táplálékkal, például hínárral. Lényeges megemlíteni az etetések gyakoriságát. Az ékszerteknősök nagyon sokat tudnak enni és nagyon gyorsan tudnak nőni, azonban nem az a cél. A fiatal, növésben lévő teknősöket etethetjük naponta, addig, amíg falánkan vetik rá magukat a falatra. A nagyobbacska teknősöket elég heti 4-5 alkalommal etetni. A kifejlett példányok pedig már nem igényelnek heti 2-3 alkalomnál gyakoribb táplálást. Etetéshez érdemes a teknősöket egy műanyag lavórba tenni, ugyanis evés után ürítenek, így a terrárium vizét ritkábban kell cserélni.