Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tudnivalók az idős cicákról

2017. szeptember 14.

Tudnivalók az idős cicákról

Nem is olyan rég a nyolcéves kort elérő macskákat már idősödőnek tekintették, ez mára viszont megváltozott. A tudatos és jobb táplálásnak, a lakásban való tartásnak, és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ez ma már kitolódott és a 12-14 éves cicák számítanak igazán idősnek, és nem ritka példa a 20 éves bársonytalpú sem.

Szerencsére a kor előrehaladta nem feltétlen jelent megbetegedéseket, egyes macskák szinte semmit sem változnak. Általánosságban elmondható viszont, hogy az idős cicák már kevésbé aktívak és játékosak, többet alszanak, meghíznak vagy lefogynak, és nehezebben érik el a kedvenc helyeiket. Ám meg kell jegyeznünk, hogy ezek a viselkedést érintő változások akár betegségekre is utalhatnak, ezért a biztonság kedvéért érdemes a tünetek jelentkezésekor meglátogatni az állatorvost.

A rendszeres állatorvosi vizsgálatok segíthetnek javítani a minitigris jólétét, ezért érdemes évente beütemezni egy-kettőt akkor is, ha nem veszünk észre különösebb jeleket. Ha még akkor fény derül egy betegségre, amikor még nem okoz tüneteket, és emiatt sikerül nagyon korán elkezdeni a gyógykezelést és szükség esetén a diétás táplálást, akkor jelentősen megnövelhető a tünetmentes időszak, javítható az életminőség és kedvencünk élettartama is megnövekedhet.

Petbalance Medica vesekímélő diétás cicaeledel pulyka, tyúk 100g

Az idősebb macskák jobban igénylik a meleget, de ez nem jelenti azt, hogy jól viselnék a forróságot. Nyáron igyekezzünk megóvni őket a hőségtől, télen pedig biztosítsunk számukra megfelelő, meleg fekvőhelyet, ahol bármikor kipihenhetik magukat.

Törekedjünk arra, hogy cicánk a lehető legkönnyebben elégíthesse ki alapvető szükségleteit. Az arra hajlamosabb, idősebb bársonytalpúakban ízületi gyulladás alakulhat ki, csökkenhet a vizelet és széklettartási képesség. Ha több szintes házban lakunk, akkor például érdemes minden emeletre macskaalmot helyezni. A cica wc peremének magassága is problémát okozhat, igyekezzünk minél alacsonyabb alomtálcát beszerezni.

Nehézséget jelenthet egy tíz év feletti szobatigris számára a lépcsők megmászása is, ezért élelmet és vizet is ajánlott minden szintre kitenni. Az idősebb korú cicáknak az étrendjén is érdemes változtatni, de egy komolyabb váltás előtt mindenképp egyeztessünk az állatorvossal. Az állatorvosi vizsgálatok során kiderülhet, hogy kedvencünknek speciális állatorvosi diétára van szüksége. Ha alapvetően minden szervrendszer jól működik, akkor pedig idős cicáknak való jó minőségű tápot érdemes vásárolni. Nagyon fontos tudni, hogy a 12 év feletti macskák hajlamosak arra, hogy lefogyjanak. Kutatások igazolták, hogy ha ezt sikerül megelőznünk és meg tudjuk őrizni a cica jó kondícióját, akkor tovább fog élni a macska. Vannak olyan prémium tápok, amelyek kifejezetten ennek a korosztálynak készülnek.

SELECT GOLD Ageing 400g

Ha cicánk kedvenc helye az egyik széken, a kanapén vagy az ablakpárkányon volt, de látjuk, hogy már nem képes felugrani oda, akkor segítsünk neki benne. Alakítsunk ki lépcsőt dobozokból vagy vásároljunk rámpát, hogy biztonságosan feljusson háziállatunk a már jól megszokott és kedvelt, magasan lévő helyekre.

A kor előrehaladtával valószínűleg kevesebbet fogja tisztogatni magát bársonytalpúnk, ezért javasolt gyakrabban előkerülnie a kefének, főleg, ha hosszú szőrű cicánk van. A gyengéd fésülgetés eltávolítja az elhalt szőrszálakat, serkenti a vérkeringést és a faggyútermelést, valamint visszaállítja a bunda szépségét.

MORE FOR bontókefe 2 az 1-ben S

Amennyiben megállapítható, hogy háziállatunknak már a látása sem az igazi, a sötétben való tájékozódást segíthetjük éjszakai, gyenge fényű lámpákkal. Vak cica esetén nagyon fontos, hogy ne változzon a környezete, és mindig mindent ugyanazon a helyen találhasson meg. A meglepetések és a kellemetlenségek elkerülése érdekében a vak állatot csak akkor vegyük fel, ha feltétlen szükséges, és mindig szólítsuk a nevén, mielőtt közel mennénk hozzá.

A siket macskáknál arra kell figyelnünk, hogy soha ne hátulról közelítsük meg őket, mert akkor megijedhetnek. Ahhoz, hogy megóvjuk hallássérült házikedvenceinket például az autóktól és a ragadozóktól, célszerű kizárólag a lakáson belül tartani őket.

Az idősebb cicákról általánosságban elmondható, hogy sokkal jobban igénylik a törődést és a gondoskodást, ezért próbáljunk meg fokozott figyelemmel lenni feléjük. A sok simogatás és szeretet segít abban, hogy jól érezzék magukat és egy hosszú, boldog életet éljenek le mellettünk.

Forrás: vet.cornell.edu