Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tudományos kutyatartó tippek haladóknak

2016. augusztus 26.

Tudományos kutyatartó tippek haladóknak

A legnagyobb rejtély, amelyre nincs valódi tudományos magyarázat: a kutyus csak rá jellemző, összetéveszthetetlen személyisége és ragaszkodása. Van viszont néhány jó tipp, melyekkel egyszerűen segíthetünk kedvenceinknek akár egészségük megőrzésében, akár megnyugtatásukban.

A kutyusokra általánosságban igaz, hogy félnek a hangos zajtól. Ilyen például a petárdázás, de a vihar és a szirénázás is ezek között lehet. A mesterséges zajok ellen úgy védekezhetünk, ha lehetőleg elsötétített szobában, csukott ajtók és ablakok mellett tartjuk kedvencünket, nehogy véletlenül megszökjön félelmében. A viharral kissé más a helyzet. A tudomány állása szerint nem kizárólag a mennydörgés zavarja az ebeket, hanem a levegőben lévő fokozott elektromosság bundájukra is kellemetlenül hat. Ilyenkor csavarjuk száraz törülközőbe kedvencünket, hogy a rossz érzést kiküszöbölhessük!

Ami az ételüket illeti: gondolt már arra, hogy a snackek frissességét könnyebben megőrizheti úgy, hogy légmentes tartókba adagolja ki őket? A nagy zsákokkal, tasakokkal szemben a dobozok jobban rendezhetők, és kevesebb helyet is foglalnak. Idősebb kedvenceink olykor kedvetlenebbül táplálkoznak: az éltesebb négylábúak fogai egyre gyengébb állapotba kerülnek, és a ropogós finom falatokról így lemondani kényszerülnek. Könnyen segíthetünk nekik, ha kevés vizet adunk ételükhöz, majd néhány másodpercre a mikróba tesszük, így már ínyükre való és puhább lesz minden falat! A rossz leheletre is van egyszerű megoldás: a petrezselyem kis adagokban könnyen orvosolhatja a kellemetlenséget. Heti egy-két alkalommal adjunk egy keveset ételükhöz.

A kutyusok mancsa is érzékeny télen. Nekik nem egyszerűen kiszáradhat tappancsuk, hanem a leszórt só és homok komoly sérüléseket is okozhat! Ezt könnyű megelőzni, ha indulás előtt egy kevés vazelinnel, vagy mancsápoló krémmel kenjünk be a talpacskákat.

Négylábú barátaink gyakorta küzdenek idegbecsípődéssel, általában a nyak és a mar környékén jelentkezik a probléma. Ezeket fontos idejében felismernünk, és azonnal állatorvoshoz fordulni. A kutyusok fájdalmukat nem jajgatással, hanem gyakori ásítással, zihálással, és vackuk állandó váltogatásával fejezik ki. Ha túl gyakran helyezkednek, akkor valószínűleg fájdalmas pont található testükön. A merev nyakra úgy lehetünk figyelmesek, hogy a kutyus általában egész testével, és nem pusztán feje elfordításával válaszol hívásunkra. Gyanús lehet, ha kelletlenül eszik, mivel a fej lehajtása is fájdalommal jár számukra ilyenkor. A sántítás, dülöngélés természetesen szintén rendellenességet jelez. Neurológiai vizsgálatra van szükség, ha dezorientáltnak tűnik, rossz irányba közlekedik, és gyakran nekimegy az őt körülvevő tárgyaknak. Ez szakszóval élve a propriocepció hiányát jelzi, vagyis saját testének helyzetét rosszul észleli kedvencünk.

Az ízületi problémákat megelőzheti az ortopédiai kutyafekhely, mely tehermentesíti az ízületeket, ellazítja az izmokat, és serkenti a véráramot, így kedvencünknek pihentető és fájdalommentes alvásban lehet része. Különösen nagytermetű ebeknek ajánlott, kölyökkorban. Ezek a fekhelyek az emberi memóriaszivacshoz hasonló anyagból készültek, így a fekhely könnyedén felveszi kedvencünk testformáját. Így gerincét is pihenteti, és nem mellesleg a hideg padló ellen is kitűnően véd.

A komolyabb egészségügyi problémákat egyébként a kutyus ínyének színéből és vérellátottságából tudjuk megállapítani. Az ellilult, elkékült íny oxigénhiányt, légúti problémákat, szívgondokat és asztmát jelezhet. A cseresznyepiros íny a magas vérnyomás, hőguta és szénmonoxid mérgezés jele lehet. Az enyhe pír a helyi irritációra utalhat, enyhe fertőzés, vagy akár rágás okozta sérülés nyomáról is szó lehet. A sárga szín sajnos májproblémáról adhat hírt.  A sápadt vagy kifehéredett íny vérszegénységet, mérgezést, veseproblémát és általában súlyos mérgezést diagnosztizálhat. Az egészséges kutyaíny általánosságban halvány rózsavörös. Egyes állatorvosok a szem és a nyelv vizsgálatát is ajánlják.

A fő irányelv azonban természetesen, hogy amint a megszokottól eltérő színt, mozgáskoordinációt, viselkedést veszünk észre, azonnal forduljunk állatorvoshoz a gyógyulás érdekében!

 

Forrás: dailymail.co.uk, pethelpful.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem