EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Túlélőtippek allergiás macskagazdiknak

2015. március 19.

Túlélőtippek allergiás macskagazdiknak

Szereti a cicákat, mégis tüsszögéssel és könnyezéssel reagál, ha az apró bársonytalpúak a közelében vannak? Sajnos az allergia nagyon megnehezítheti a macskagazdik életét, ám szerencsére van néhány praktika, amelyek segíthetnek a kellemetlen tünetek mérséklésében.

Ha elérkezik a jó idő, akkor bizony hamarosan beköszönt az allergiaszezon is, ami az egész évben meglévő allergizáló tényezők mellé újakat hoz. Az allergének sokunk életét megnehezítik, kiváltképp, ha imádott négylábúnk jelenléte is súlyosbítja tüneteinket. Ennek ellenére a legtöbb állatkedvelő és gazdi nem mond le a négylábú barát társaságáról, főként akkor, ha allergiás reakciói az enyhébb típusba tartoznak. A könnyezés, tüsszögés, viszketés és orrfújás persze senkinek sem egészséges és kellemes hosszútávon, ezért, ha szeretnénk megtartani bundás családtagjainkat, akkor bizony ügyesen kell alkalmaznunk minden lehetséges, allergiaűző fogást, hogy az irritáló anyagok mennyiségét a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, így tüneteink elviselhető szinten maradjanak. Minden esetben beszéljünk allergológus orvossal, hiszen sajnos az allergia súlyosbodhat is, ha nem vagyunk körültekintőek. Minden esetben egyedileg kell elbírálni, hogy mekkora kockázatot jelent, ha a betegségünk ellenére sem szeretnénk megválni kedvencünktől.

1. Távolítsunk el minden más allergént

A legjobb és legkézenfekvőbb megoldás a tünetek enyhítésére, ha a lehető legtöbb allergén mennyiségét a lehető legalacsonyabbra csökkentjük. Az atkák, por, penész elleni radikális fellépéssel kevesebb irritáló anyag lesz a közelünkben. Mivel a legtöbb levegőben szállingózó allergén (beleértve az állati szőr, bőrképletek és az azokra tapadó nyálban található fehérje) a puha felületeken tapad meg (például lakástextilek, kanapék, szőnyegek), ezért ezeket érdemes néhány naponta alaposan letakarítanunk, kimosunk. Legjobb, ha minden lehetséges textilborítást lecserélünk valami másra, például a padlószőnyeget parkettára, a sötétítőfüggönyt redőnyre. Állataink fekvőhelye legyen könnyen takarítható, mosható. Az illatgyertyáknak és a potpourrinak is érdemes búcsút intenünk, mert ezekben megül a por és az aromákkal együtt csak fokozzák az allergiás reakciókat. Hasznos, ha a bútorok azon részét, amelyre felengedjük kedvencünket, külön pokróccal takarjuk le, ezáltal külön is könnyen kimoshatjuk azt.

http://www.fressnapf.hu/m4-cicatakaro-s-100×70-cm/

Szerencsés, ha cicánknak olyan helyeken is kényelmes fekvőhelyet biztosítunk, ahol mi nem töltünk sok időt.

http://www.fressnapf.hu/anione-parkany-fekhely-cicaknak/

2. Takarítás hatékonyan

A hagyományos porzsákos porszívó helyett válasszunk HEPA-szűrős változatot, amely az általa beszívott levegőt még hatékonyabban tisztítja meg a szennyeződésektől. A tisztább levegő érdekében beszerezhetünk egy légszűrő berendezést is. A falakat és más sík felületeket rendszeresen töröljük át enyhén nedves ruhával, így a leülepedett portól is megszabadulhatunk.

Ha az allergia miatt éjszaka nehezen alszunk, akkor érdemes a cicát kitiltani a hálószobából. Ha korábban szabad bejárása volt, akkor ez nem lesz könnyű feladat, ám sokat segíthet az állapotunkon, ha alvás közben kevesebb az irritáló anyag körülöttünk.

3. Válasszunk okosan

Amennyiben most készülünk cicát választani, érdemes olyan típust keresnünk, amelynek szőre (nyála)a tapasztalatok szerint kevésbé okoz allergiát. Hivatalosan egyetlen macskafajta bundája sem hipoallergén, ám például a nagyon rövid szőrrel rendelkező rex macskák, szfinx, vagy peterbald típusok, és a hosszú bundájú szibériai fajta kevesebb panaszt okoz. Ha már van cicánk, akkor különösen ügyeljünk a rendszeres fésülésre, és gyakran simítsuk át nedves kézzel az állat bundáját, hogy a beletapadt port, és a felesleges szőrt még hatékonyabban el tudjuk távolítani. Szerencsés, ha a bundaápolást nem az allergiás családtag végzi.

http://www.fressnapf.hu/szorapolo_kesztyu_cicak_es_kutyak_szamara_24x18_5cm/

Természetesen a súlyos allergia, asztma esetén mindenképp érdemes kezelőorvosunkkal egyeztetni, nehogy a tünetek drasztikusabbá váljanak. Ha a súlyos allergiát kiváltó fő ok a macskaszőr, akkor sajnos nagy valószínűséggel új otthont kell találni kedvencünknek.

Forrás: cats.about.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem