Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Túletetés: vigyázzunk halaink egészségére!

2017. szeptember 04.

Túletetés: vigyázzunk halaink egészségére!

A túletetés gyakran a legfőbb oka annak, hogy halaink száma csökkenni kezd. Nagyon egyszerű megérteni, hogy miért. Könnyen elfelejtjük, hogy a halak milyen pici élőlények, és a kezdetekben problémás lehet annak megállapítása, hogy pontosan mennyi élelemre is van szükségük. Előfordulhat, hogy naponta többször is éhesnek tűnnek, de ilyenkor jusson eszünkbe, hogy a túletetés akár végzetes is lehet.

Amikor túletetésben pusztul el a halunk, az általában nem azt jelenti, hogy közvetlenül az okozott gondot a szervezetében, hogy túl nagy mennyiségű táplálékot vett magához, sokkal inkább az akváriumban maradt, el nem fogyasztott eleség a baj forrása. A bomlásnak indult haleledel rendkívül mérgezően tud hatni a kopoltyúsokra. A túladagolás leggyakoribb tüneteit viszont nem is olyan nehéz észrevenni. Amikor hosszabb ideig rendszeresen felesleges táplálék marad az akváriumban, a víz elkezd zavarosodni, az algák elszaporodnak, és penészgombák jelennek meg az eltömődött szűrőkön.

Néhány egyszerű lépéssel kialakíthatunk egy olyan etetési rendszert, amelynek köszönhetően megelőzhetjük azt, hogy pikkelyes barátaink túletetés következtében veszítsék el életüket.

Készítsünk egy saját tervet, és mindig előre ütemezett időben etessünk. Sokan például kétnaponta egy-egy nagyobb eleségmennyiséget juttatnak a vízbe, majd meglepődve tapasztalják, hogyha probléma lép fel. Mindig a lehető legkevesebb haltápot szórjuk csak az akváriumba, és inkább próbálkozzunk újra egy kisebb adaggal, minthogy maradjon belőle. Egyeztessünk a család többi tagjával is, hogy ne etessük meg őket véletlenül se többször a kelleténél.

Az, hogy pontosan mennyi táplálékra van szüksége halainknak, függ a tartott fajoktól is. A legkönnyebben megfigyeléssel állapíthatjuk meg: kezdjünk nagyon kicsi mennyiséggel, akár csak 3-4 pehellyel halanként. Ha az összes ennivalót elfogyasztják pár perc alatt, akkor még adhatunk egy keveset, és legyünk újra figyelmesek. Általánosságban elmondható, hogy azokat a falatokat, amelyek öt perc után is az akváriumban úszkálnak, már nem fogják megenni a pikkelyesek.

Ha etetésről van szó, a haltáp minősége egy szintén fontos tényező. Az az eleség, amelynek gyenge a minősége, állott vagy egyszerűen nem az adott fajnak való, további problémákat okozhat. A különböző halfajoknak más összetételű és típusú eledelekre van szükségük. Az egyik fontos szempont például, hogy az adott táplálék lebeg a vízen vagy lesüllyed, de ezen kívül más tulajdonságokat is figyelembe kell venni a választás során.

MultiFit haleledel komplex XL1000ml

MultiFit haleledel 250ml pasztilla mix

Ezért mindig utána kell járnunk, hogy az általunk választott kopoltyúsoknak pontosan milyen táplálékra van szükségük.

Mivel előfordulhat, hogy követünk el hibákat az elején, így érdemes tudnunk, hogy milyen módszerrel tudjuk eltávolítani az akváriumból a felesleges ennivaló-mennyiséget. Javasolt jó minőségű szűrűt vásárolnunk, amely a komplikáltabb helyzetekben is biztosan megfelelően teszi a dolgát. Emellett pedig érdemes beszereznünk egy hálót is, amellyel viszonylag egyszerűen kihalászhatjuk a vízben úszkáló pelyheket. Segíthet, ha betelepítünk az akváriumba néhány kis harcsát, mert ők olyan helyről is el tudják fogyasztani az eleséget, amelyhez más halak nem férnek hozzá, és mi magunk is csak nehezen.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a túletetés különösen veszélyes, de egy kis odafigyeléssel könnyedén kivédhető, és kezdőként is biztosíthatunk halaink számára hosszú, egészséges és boldog életet.

Forrás: pets.ca