Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tuti nyaralási tippek a háziállatokkal

Indulhat a vau-vau-vaukáció!

2015. június 23.

Tuti nyaralási tippek a háziállatokkal

Egy jól sikerült utazáshoz a háziállatok gazdáinak sok mindent meg kell tervezniük. Az állatbarát szállás keresése, a kedvencek bevitelére vonatkozó szabályok feltérképezése és az előzetes állatorvosi vizsgálat csak néhány a teendők közül. Ha pedig négylábúnk otthon marad, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő felügyeletről. Összegyűjtöttünk pár tippet, hogy a nyaralás embernek és állatnak egyformán pihentető legyen.

 1. Állatbarát szállás keresése

Először a jó hír: az állatos nyaralások olyan népszerűek lettek mostanában, hogy már az utazási irodák is felfigyeltek az ebben rejlő lehetőségekre. Míg a korábbi évtizedekben a legtöbb hotel, kemping és panzió elutasította a vendégek háziállatait, ma már sok helyen szívesen látják a négylábúakat. Az interneten számos állatbarát szálláshelyet találhatunk a róluk írt véleményekkel együtt.

Azt nem nehéz kideríteni, hogy az adott hely állatbarát-e, mivel a legtöbb szállásadó feltünteti a honlapján az erről szóló információt. Ha mégsem találunk erre vonatkozó sorokat, kérdezzünk rá e-mailben vagy telefonon, mert ennek ellenére lehetséges, hogy fogadják kedvenceinket.

 1. Vegyük figyelembe az állat igényeit

Az egyéni ízléstől függ, hogy egy állatbarát hotelt, panziót, apartmant vagy kempinget választunk-e úti célul: kedvenceiket ma már számos helyre magukkal vihetik az üdülni vágyók. Ennek ellenére nem szabad megfeledkezni az állat szükségleteiről sem. A vakációzó háziállatok 60%-a kutya, és ők egyértelműen jobban érzik magukat a természet közelében, mint a városban. Számukra egy tenger vagy tó melletti, vagy a hegyekben eltöltött nyaralást javaslunk. Ha mégis városba vinnénk magukkal, próbáljunk park vagy egyéb zöld terület közelében szállást foglalni, hogy ebünk lemozgatása ne okozzon problémát.

 1. Ismerjük meg a beutazási feltételeket

Mielőtt útnak indulunk a házi kedvenccel, tanulmányozzuk át a beutazási feltételeket. Ezeket általában a túra szervezője vagy a helyi turisztikai hivatal is tudni fogja. Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy tájékozódjunk állatorvosunktól vagy a célország felelős szerveinél vagy a nagykövetségen. A Magyar Állatorvosi Kamara honlapján (www.maok.hu) részletes információkat talál az egyes országokba történő utazás feltételeiről. Ne csak a nyaralás helyszínének szabályait tudakoljuk meg, hanem az esetleges tranzitországokéit is. Még ha csak pár órát töltünk is átutazóban, a törvényeket ugyanúgy be kell tartanunk.  Mindenképpen rendelkeznünk kell állatútlevéllel, amelyet csak olyan állatok kaphatnak, amelyek microchippel jelöltek.

 1. Indulás előtt irány az állatorvos

Az állatorvos elmondja, milyen oltásokra és parazitaellenes kezelésekre lesz szükség az utazás előtt. Fontos tudni, hogy más országokban más élősködők és betegségek leselkedhetnek kedvencünkre, mint itthon, ezért fokozott figyelmet kell fordítanunk az ezek elleni védekezésre. Ha a déli országok egyikébe megyünk, akkor például fokozott figyelmet kell fordítanunk a leishmaniasis és szívférgesség elleni védelemre is. A paraziták elleni kezelés a legtöbb esetben akkor hatásos igazán, ha pár nappal az indulás előtt kezdődik, ezért nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a látogatást. Hasznos lehet egy külön a kedvencünk számára összeállított elsősegélydoboz is.

Az állatorvos a látogatás alkalmával bevezeti az állat útlevelébe a szükséges kezeléseket, oltásokat és azt aláírásával, pecsétjével hitelesíti. Az útlevélben szerepel az is, hogy mikor esedékes a következő oltás ahhoz, hogy a dokumentum érvényes maradjon. Az útlevélbe bejegyzi az állatorvos azt is, hogy az utazás előtt elvégzett klinikai vizsgálat során az állat egészségesnek bizonyult. Az állatútlevelet csak egyszer kell kiállítani, utána mindig érvényes marad mindaddig, amíg a szükséges beavatkozásokat belejegyzi az orvos. Ha a kutyának útlevele van, akkor az az oltási könyv funkcióját is betölti.

 1. Kössünk felelősségbiztosítás

Ha az állat kárt okoz, a gazdája a felelős – ez természetesen így van a nyaralás idején is. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az állat betegségeinek gyógykezelését fedező biztosítás olyan díjcsomagját válasszuk, amelyik téríti állatunk mások számára okozott kárát is. Meglévő biztosítás esetén ellenőrizzük, hogy érvényes-e külföldre is.

 1. Felkészülés az utazásra

Ha a fenti teendőket kipipáltuk, ideje megtenni az előkészületeket a stresszmentes utazásra. A jelszó: biztonság mindenek felett! A kutya a legnagyobb biztonságban a szállítódobozban vészelheti át az utazást. Ügyeljünk arra, hogy a box kényelmes legyen, vagyis állatunk fel tudjon benne állni és meg is tudjon fordulni.

http://www.fressnapf.hu/anione-szallitobox-m-l-szurke-81x56x59-cm/

Utazhat a csomagtartóban is, amennyiben azt ellátjuk kutyaráccsal. Egy másik lehetőség, hogy szakadásbiztos hámmal és speciális biztonsági övvel ültetjük a hátsó ülésre.

http://www.fressnapf.hu/dogs-kutya-biztonsagi-ov-szett-80-120-cm/

Egyetlen dolgot nem ajánlott: védelem nélkül kocsikáztatni az ebet. Sajnos bármikor szükség lehet egy hirtelen fékezésre, és ha nincs rögzítve, a kutya előre fog repülni a kocsiban, ami nem csak rá nézve nagyon veszélyes, de a többi utasra is.

Az utazás során gyakran, legalább 2-3 óránként ajánlott megállni egy hosszabb pihenőre. Indulás előtt ne adjunk enni az állatnak, inni viszont annál gyakrabban. Élelmet csak a nagyon hosszú, 12 óránál tovább tartó autóút során kínáljunk négylábúnknak, egy felnőtt állatot elegendő akkor megetetni, ha már elértük aznapi úti célunkat. Ahhoz, hogy ne kavarodjon fel a gyomra, inkább sok apró falattal kínáljuk egy nagy étkezés helyett akkor, ha mindenképpen etetnünk kell az állatot. A kutyát ne hagyjuk egyedül az autóban, mert a felforrósodott kocsi még akkor is halálos veszélyt jelenthet számukra, ha a kinti hőmérséklet csupán 20 fok körül van.

Sokan nem autóval, hanem vonattal utaznak – természetesen itt is szigorú szabályok vonatkoznak az állatunkkal történő utazásra. Érvényes jeggyel a kutyák szabadon utazhatnak bizonyos típusú vonatokon, de érdemes utánajárni, hogy a többi országban milyen megkötések vonatkoznak a szállítódobozra vagy a szájkosárra. Egyes vonatokon elfordulhat, hogy egyáltalán nincs lehetőség kedvencünk szállítására. Több légitársaság felengedi a kistestű kutyákat a fedélzetre (szállítódobozban), a nagyobbak viszont csak a csomagtérben utazhatnak. A legtöbb ebnek (és persze a többi állatnak is) mindez óriási stresszt jelent, úgyhogy nem árt megfontolni, megéri-e magunkkal vinni kedvencünket.

 1. Megérkeztünk – irány a (kutyabarát) vízpart!

Végre megérkeztünk és elfoglaltuk a szállást, ideje kinyújtóztatni egy kicsit a lábunkat. Az erdők és a vízpartok tökéletes terepet jelentenek egy hosszú sétára. Sok nyaralóhelyen külön kutyastrand üzemel, ahol a négylábúak nem zavarják a fürdőzőket. Azt viszont ne feledjük, hogy nem csak az embereknek kell megvédeniük magukat a nyári nap sugaraitól, a kutyák is kaphatnak napszúrást, sőt le is éghetnek, ha nem teszünk ellene. A világos, rövidszőrű példányokat mindenképpen kenjük be speciális napkrémmel az érzékeny területeken, például az orruk körül.

 1. Ha az állat otthon marad

Ha úgy látjuk, hogy az lesz a legjobb, ha kedvencünk otthon marad, akkor az előkészületek során mindenképpen találnunk kell egy megbízható gondozót vagy kutya/macskapanziót. Ideális esetben olyasvalaki végzi ezt a munkát, akit a kedvencünk már ismer és akiben megbízik, ezért érdemes először a családtagokat, szomszédokat vagy a barátokat megkérdezni. Lényeges, hogy a gondozónak legyen egy listája, ami alapján az állat minden szükségletét ki tudja elégíteni. Még a barátok számára is szokatlan helyzet lesz teljesen egyedül maradni négylábúnkkal, emiatt számos kérdés merülhet fel bennük. Két telefonszámra feltétlenül szükség lesz: a gazda elérhetőségére és kedvencünk állatorvosáéra – ehhez csatoljuk a rendelő nyitva tartását is.

Teendők:

 • Tudnivalók összeírása az állat gondozói részére:
 • Mikor és mit szokott enni kedvencünk?
 • Szüksége van-e gyógyszerre? Ha igen, milyen gyakran és milyen dózisban?
 • Milyen ételek, játékok négylábúnk személyes kedvencei?
 • Mennyire jön ki más állatokkal?
 • Melyik állatorvost kell értesíteni probléma esetén?
 • Vészhelyzet esetén hogy lehet önt utolérni a nyaraláson?
 • Van-e közelebbi barát vagy rokon, akit szükség esetén riasztani lehet?

Az állatpanziós megoldás némi előtervezést igényel. A legjobb helyek híre szájról-szájra jár, ezért érdemes elsősorban a kutyasétáltató partnerekkel beszélgetni erről a témáról. Elképzelhető, hogy az állatorvosnak is lesz egy-két jó tippje. Nézzük meg a helyi újságokban és állatmagazinokban feladott hirdetéseket is. Ne hagyjuk a döntést az utolsó pillanatra, mert a helyhiány az egész nyaralásnak gátat vethet.

A pozitív vélemények ellenére is vegyük magunk szemügyre a panziót, mielőtt döntést hoznánk. A hozzáértő tulajdonosok nem fogják rossz néven venni, ha meglepetésszerűen, előzetes bejelentés nélkül toppanunk be körülnézni (persze csak a nyitvatartási időben). Alaposan vizsgáljunk meg mindent – a szállást, a gyakorlópályákat, az eledelt, a szórakozási lehetőségeket és a higiéniát. Kérdezzük meg, vizsgálta-e már a helyet szakhatóság és győződjünk meg róla, hogy szükség esetén a gondozók azonnal állatorvost tudnak hívni. Merjünk rákérdezni a dolgozók végzettségére. Jó esetben valamennyien végzett szakemberek – állatgondozók vagy állatorvosi asszisztensek, de legalábbis sok-sok év tapasztalata van mögöttük.

Lényeges, hogy az állatokat akaratuk ellenére ne zárják össze egymással, és szükség esetén legyen lehetőség elkülöníteni őket a kennelben. Minden magára valamit is adó panzióban el fogják egyébként kérni kedvencünk útlevelét és oltási könyvét.

 1. Mosolyogva intsünk búcsút

Ha eljön a nap, amikor ott kell hagyni négylábúnkat az ideiglenes gondozónál, igyekezzünk kevésbé felfokozott érzelmi állapotban búcsúzni. Az állat ugyanis meg fogja érezni a túlfűtöttséget, és legrosszabb esetben még pánikba is eshet. Ehelyett vigyük el a kutyát vagy a cicát a panzióba, beszélgessünk röviden a személyzettel, majd egy rövid simogatás után nyugodtan hagyjuk ott kedvencünket – biztos kezekben lesz visszatértünkig.

Könnyebbé tehetjük négylábúnk számára ezt az időszakot, ha elvisszük neki a szokásos kosarát, a kedvenc takaróját vagy akár az egyik ruhadarabunkat, mivel ezek az otthon biztonságát jelentik számára. Ugyanakkor, ha ebünk túlzottan óvja tulajdonait, ezek a tárgyak konfliktusforrást jelenthetnek.

Ha végeztünk az előkészületekkel, megtaláltuk és biztosítottuk a lehető legjobb megoldást kedvencünknek, már csak egy dolog van hátra: érezzük jól magunkat a nyaraláson!