Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tuti tippek a cicapedikűrhöz

2017. október 06.

Tuti tippek a cicapedikűrhöz

A cicák lábainak egészsége különösen fontos, hiszen azzal karmolnak, jelölnek, másznak és még a tisztálkodásban is segítséget jelent számukra. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a minitigrisek mancsait, hogy nincs-e rajtuk valamilyen sérülés, és minden rendben van-e a karmokkal.

Kiemelkedő figyelmet kell fordítanunk a tappancsok tisztán tartására. Naponta egyszer érdemes őket nedves ronggyal áttörölgetni, hogy biztosan lekerüljenek róla a macskaalomból szerzett szennyeződések, valamint a háztartási vegyi anyagok, például egy alapos felmosás után. Ez azért jelent sokat, mert ami a macska mancsára rákerül, az bizony hamar bekerülhet a szervezetébe is, miközben tisztogatja magát.

A pedikűr már nem ennyire egyszerű feladat. Még mielőtt nekiállnánk a procedúrának, érdemes hozzászoktatni kedvencünket ahhoz, hogy időnként megérintjük a talpát. Ez segít abban, hogy ne rémüljön meg azonnal, amikor a karomvágás miatt fogjuk meg a mancsát. Kezdetben érdemes 1-2 karmonként haladni, de akár állatorvos, illetve kisállat kozmetikus tanácsát is kérhetjük. Ha elvisszük valamelyik szakemberhez bársonytalpúnkat, megnézhetjük, hogy pontosan hogyan is zajlik egy cicapedikűr.

Ha úgy döntünk, hogy mi magunk vágjuk le a minitigris karmait, akkor az alábbi tippeket érdemes megfogadnunk:

  1. Éles és jó minőségű, kifejezetten háziállatok számára készült karomvágóval lássunk csak munkához.

MORE FOR olló karomvágó S

  1. Ahhoz, hogy kényelmesen hozzáférjünk a karmokhoz, óvatosan nyomjuk meg a puha, párnázott részt a cica mancsán.
  2. Csak addig a pontig vágjuk le a karmot, ahol görbülni kezd, ne érjünk a karomban található rózsaszín részhez.
  3. Ha véletlenül belevágunk a rózsaszín részbe, akkor az bizony vérezni fog. A vérzés megállításához használhatunk egy kis kukoricakeményítőt, vagy belenyomhatjuk a vérző karmot babaszappanba, majd egy vattapamaccsal nyomjuk néhány percig a területet. A vérzés ijesztő lehet, de nem kell pánikba esni, általában könnyen eláll néhány perc alatt. Ha ez mégsem történik meg, akkor vigyük el kedvencünket az állatorvoshoz.
  4. Ne felejtsük el dicsérgetni a pedikűr közben bársonytalpúnkat, és megjutalmazni valami finomsággal a sikeres művelet után.

Real Nature Wilderness snacklazac Rocky 35g

Hosszú szőrű cicák esetében jelentős szőrmennyiség lehet az állat lábujjai között, amely irritálhatja őt. Ennek egyik egyértelmű jele, hogy feltűnő gyakorisággal nyalogatja a minitigris a mancsait. Ilyenkor, vagy bármilyen más elváltozás esetén – seb, vérzés, gennyes felület, szokatlan szag, stb. – mindenképp menjünk el az állatorvoshoz. Egy aprócska sérülésből is komoly fertőzés alakulhat ki, tehát érdemes komolyan venni a problémát.

A karmok természetes koptatásához érdemes olyan felületeket kialakítanunk vagy olyan cicabútorokat és kiegészítőket vásárolnunk, amelyeken nyugodtan kaparhat a cica.

AniOne bútor Candy bézs 60x115cm

Előfordulhat, hogy ösztönből a bútoron vagy a kanapén szeretné élesíteni a karmait kedvencünk, ezért ennek megelőzése érdekében érdemes a saját kaparófelületeihez szoktatni. A macskamenta segít a figyelemfelkeltésben, érdemes az új felszerelések beszerzésekor alkalmazni. Ha a macska nagyon sokat kaparja a bútorokat, akkor segíthetnek a feromon tartalmú készítmények (pl.: Feliway spray).

 

Forrás: pets.webmd.com