Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Üdítő ötletek szárnyasoknak, így vészelje át a kánikulát madarával

2016. június 28.

Üdítő ötletek szárnyasoknak, így vészelje át a kánikulát madarával

A forró nyári napokon nem csak bundás barátainkat szeretnénk biztonságban tudni, hanem természetesen madarainkat is. A vadon élő papagájok azonban alkalmazkodtak a meleg éghajlathoz, így otthonunkban tartott szárnyas kedvenceink is rendelkeznek olyan fizikai és viselkedésbeli tulajdonságokkal, amelyek segítenek elviselni számukra a magasabb hőmérsékletet.

A természetben élő madaraknak magasabb a testhőmérséklete, mint a többi élőlényé. Az optimális hőmérséklet persze fajonként változó, de egy átlagos madár testhőmérséklete 40 °C. A gyors anyagcsere és az aktív életmód azonban még magasabb hőmérsékletet generál, szóval muszáj tenni azért, hogy az állat egészséges maradjon, és ne érezze rosszul magát a kánikula idején.

Bár a madaraknak nincsenek verejtékmirigyeik, egyes fizikai tulajdonságaik megóvják őket a túlmelegedéstől. A gyors légzés segíti őket a folyamatos hőleadásban. A csupasz foltok a láb és a fej környékén is ezt a célt szolgálják. Egyes trópusi papagájoknak a véráramlása is változik a hőmérsékletnek megfelelően.

Mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy madarunk a lehető legkönnyebben vészelje át a forróságot. A kalitkának igyekezzünk olyan helyet találni, ahol nincs túlságosan meleg, és nem éri közvetlen napfény. Lakásban tartott szárnyas esetén kerüljük a közvetlenül ablak-közeli helyeket. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy madarunknak nagy szüksége van a direkt napfényre, amit az ablaküveg nem szűr meg.

A friss, hideg ivóvíz elengedhetetlen. Nyáron naponta többször is ajánlott cserélni az itató vizét, mert hamar felmelegedhet. Egy-két kisebb jégkocka segít, hogy tovább legyen kellemesen hűsítő a víz.

Készítsünk papagájunknak medencét. Engedjünk 1-2 cm vizet egy edénybe, amelybe a madarunk bármikor belemehet és fürödhet egyet, ha úgy érzi, hogy nagyon melege van. Ez esetben is érdemes ügyelni a rendszeres cserélésre, mert amellett, hogy a kis mennyiségű víz hamar szennyeződhet, a nagyon meleg napokon gyorsan el is párologhat, így naponta többször is szükség lehet újratöltésre és tisztításra.

Nagyobb madárházakban a permetező vagy csepegtető rendszer kialakítása is remek megoldás nyárra. A mozgó víz hangja és látványa felkelti a szárnyasok érdeklődését, így biztosan nem feledkeznek meg a folyadékbevitelről, és gyorsan rájönnek, hol a legjobb hűsölni.

Igyekezzünk árnyékos helyet biztosítani számukra a madárkalitkán belül is. Erre leginkább akkor van lehetőségünk, ha nagyméretű otthonnal rendelkezik tollas barátunk. Érdemes több szinten, őshonos fákat és cserjéket telepíteni, melyek megfelelő menedéket nyújtanak a forró napsugarak elől. Egyes növények akár természetes táplálékforrásként is szolgálhatnak.

Fontos, hogy jól szellőzzön a madárház. A fiatal madaraknak kevésbé megy még a hőszabályozás, ezért rájuk még nagyobb figyelmet kell fordítani. Ajánlott világos színűre festeni a kalitkát, amely visszaveri a fényt, és segít alacsonyabban tartani a hőmérsékletet.

Ügyeljünk arra, hogy az etető is árnyékos, könnyen megközelíthető helyen legyen. A nyári melegben a zsír- és faggyútartalmú eleségek hamar avasodnak, így azokat javasolt elkerülni. Rendszeresen tisztítsuk az etetőt, hogy szívesen fogyasszanak belőle a madarak. Érdemes nektárban gazdag virágokat és bogyós bokrokat telepíteni madaraink élőhelyére, melyek természetes megújuló táplálékforrást biztosítanak.

Kis mennyiségben kínáljuk a papagájunkat zöldségekkel és gyümölcsökkel is. A legtöbb madár szereti például a római salátát, a brokkolit, a sárgarépát, az almát és a narancsot. Csökkentsük le a búzát tartalmazó finomságok, kenyerek, kekszek adagolását. A tojásalapú ételeket jobb kerülni magas energiatartalmuk miatt, kivéve, ha épp tenyészteni szeretnénk.

MultiFit Sticks nagypapagájoknak gyümölcsös 2x90g

Nyáron fordítsunk az átlagosnál nagyobb figyelmet tollas barátunkra. A rossz közérzet egyik első jele a tollászkodás és az ápolás hiánya. Ezt követően kedvencünk valószínűleg csendesebb lesz és elkezd a kalitka alján gubbasztani. Ha az étvágyát is elveszti az állat és nem lesz hajlandó inni, az már súlyosabb problémát jelezhet. A nyitott csőrrel való levegőért kapkodás és a széttárt szárnyak szintén komoly bajt jeleznek.

Ahogy észrevesszük a betegség első jeleit papagájunkon, forduljunk állatorvoshoz, mert állapotának javításában nagyon fontos tényező az idő.

 

Forrás: birding.about.com / petplace.com