Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Üdvözlöm; idős cica kezelésével, immunrendszerének erősítésével kapcsolatos kérdésem lenne. 2 cicánk van (csak házban tartottak, nem járnak ki), egy 7 és és egy 12 éves.
Az idősebbnek kihullottak a szemfogai, kb 1 hete ritkulni kezett a szőre hastájékon, hátsó lábai belső felén. Telente újra és újra beteg lesz (köhög, sárgás váladékot tüsszög fel). Többször hívtunk már hozzá állatorvost, de sajnos rengeteg kérdésemre nem kaptam választ.
A tüsszögést/köhögést évente 2-3 hetes injekciókúrával kezelik. Tanácsot szeretnék kérni, mivel tudnám az immunrendszerét erősíteni, milyen vitaminkészítményeket adhatok neki (erőltetés nélkül). Van-e olyan macskaeledel, ami jobb a többinél, egészségesebb, javulást hozhat az állapotában? (Vagy akár jutalomfalatként szolgáló vitamin, bármilyen roborálószer, amit önként megenne.) A mi orvosunk nem tudja, mi lehet a fogak kihullásának az oka (nem rohadtak el, olyanok, mint a tejfogak, szép fehérek, csak mintha felszívódott volna a gyökerük és kiestek…).
Karácsony környékén sajnos gombás fertőzést kapott el (korán észrevettük, 2 foltban kihullott a szőre, kenőcsöt kaptunk rá, bár kételkedem abban, hogy ez lenne a legjobb megoldás). A gombás foltok megjelenése óta úgy veszem észre, mintha egyenletesen ritkulna a szőr a hasán és hátsó lábai belső felén; csak finom, ritka, pelyhes szőre maradt. A gombásnak vélt foltokat próbálom kenni, de nem vagyok tökéletesen biztos benne, hogy minden foltot észreveszek; nem tudom, nem fog-e továbbterjedni.
Hogyan tudnám az állapotát javítani, a gombás fertőzését hatékonyabban kezelni? Nyilván le van gyengülve az immunrendszere, könnyen beteg lesz (kintről kerülhetett a lakásba a fertőzés; a másik cicát nem támadta meg).
Másik cicánk fiatalabb, ő egészséges és tünetmentes – érdemes kettejüket elkülöníteni egymástól, hogy az egészséges ne fertőződhessen meg, vagy teljesen mindegy, érintkeznek-e egymással? A gombás cicát érdemes-e egyáltalán elkülöníteni? (Velünk aludt eddig; egész életében velem aludt…)
Milyen állateledel lenne javasolt, ami a lehető legegészségesebb és mindent tartalmaz, amire egy házikosztot nem evő, benti cicának szüksége lehet? Az ára nem számít.
Az állatorvosunk vitaminnal és tápváltással kapcsolatban nem tudott tanácsot adni, a folyamatosan kiújuló tüsszösésre csak tüneti kezelést tudott javasolni (ez még a legkisebb gond); szőrritkulással, gomba gyorsabb/hatékonyabb kezelésével kapcsolatban eddig nem tudtam elérni… Köszönöm előre is a segítségüket; bármit megadnánk a cicának, hogy erőre kapjon. (Egyébként jó kedélyű, jó étvágyú, de sovány és aggaszt a szőrritkulás, fogkihullás).

2018.01.01

Állatorvos

Sajnos vizsgálatok nélkül nem lehet megítélni egy cica állapotát. Az optimális táplálék kiválasztásának is a legjobb módja egy belgyógyászati kivizsgálás és annak eredménye alapján kiválasztani az esetlegesen szükséges diétát. Ha nincs kivizsgálás, akkor léteznek olyan tápok, amelyeket kifejezetten 12 év feletti cicák speciális igényeit figyelembevételével fejlesztettek ki (pl: Select Gold Senior 12+). A táplálékkiegészítők közül például a Vetri DMG cseppeket javasolnám, ezt a készítményt könnyen be lehet adni valami finomságra cseppentve. A bőrgyógyászati elváltozást is meg kellene vizsgálni. Mi alapján gondolja, hogy gomba? A combok, hasalj kopaszodásával járó elváltozások hátterében általában nem gombás fertőzés áll. A macskáknak van egy olyan fogbetegsége, ami a foggyökerek felszívódásával jár, ez a FORL. Szerintem az lenne a legjobb, ha a cicát elvinnék egy jól felszerelt állatorvosi rendelőbe, ahol választ kapna a kérdéseire a vizsgálatok eredményei alapján. Ez biztosan stressz a cicának, de cserébe a hatékony kezelés eredményeképpen jobb állapotba kerülhetne. Ha időpontot egyeztetnek a kivizsgálásra, akkor a várakozási idő stresszét elkerülhetik. Ha a másik cica tünetmentes, akkor nem gondolom, hogy veszélyezteti őt az idősebb cica. Nyilván, amíg nem tudjuk pontosan, hogy mi a baj, addig nehéz eszt teljes felelősséggel állítani.

Vissza a kérdésekhez