EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Üdvözlöm !

Szeretném segítő tanácsát kérni cicákkal kapcsolatos ügyben.

Vidéki külterületi gazdátlan vad-félvad cica-populációval kapcsolatban kérdezném a véleményét.

A vidéki telkünkre és fáskamránkba aludni bejáró gazdátlan cicák 2 hónapja fertőző hasmenéssel fertőzöttek lettek és heteken át mindent összepiszkítottak, amerre csak jártak. Mi csak hétvégén tartózkodunk a helyszínen, ezért akkor szembesülünk a változásokkal.

A macskákat hányás nélküli, hol vízszerű barnás-mustársárga, hol paszta- kenőcsszerű szürkés-barna hígabb zsírszéklet ürítése jellemzi. A környéken ~ 14 db (ivartalanított és ivaros) cica él gazdátlanul és láthatóan mindegyik elkapta a fertőzést. A tünetek már 2 hónapja fennállnak és szerintem a változó étvágy és általános kondició megtartása mellett mindegyik macskánál megmaradt a hasmenés.

2 fél évnél fiatalabb macskát sikerült elkapnunk, mert ők rosszabb állapotban voltak 3 heti hasmenést követően, az egyiket 1 heti orvosi kezeléssel sikerült jó állapotba hozni, de a legkisebb cica 3 heti hasmenést és fogyást követően az orvosi kezelés alatt 2 nap múlva elpusztult a klinikán.

Az idősebb cicák láthatóan elhullás nélkül átvészelték a betegséget, de szerintem még hasmenésük van, tehát talán tovább ürítik a vírust vagy parazitákat.
A kezelő orvostól kértem a legkisebb cica friss székletéből mintavétel után teszt készítését, amely 1 vizsgálat után negatív eredményt mutatott Parvo-vírus, Corona-vírus és Giardia szempontjából, de mivel egy vizsgálat még nem mutat 100%-os eredményt, nem derült fény az összes cicát végigfertőző “tettesre”. A széklet egyéb vizsgálata csak orsóféreg fertőzöttséget mutatott, de ezzel valamennyi macska fertőzött, mert a külterületen egereket fognak, azonban ettől még fertőző hasmenésük sosem volt.

Én valamilyen egysejtű parazita fertőzésre is gondoltam, mert a betegség októberben az esős enyhe időszakban kezdődött, soha korábban ilyen fertőzést nem láttunk a környéken élő állatok körében.

Mostanában megnőtt a haszonállat tartók száma a telkeken, akik közül sokan nem tartják be a higiéniai szempontokat.
Nem tudjuk, hogy az első cica hol gyűjtötte be a fertőzést, de azt már igen, hogy miként adta át a többieknek.

Amennyire lehet klórmeszes illetve hipós felmosással, a ragályfogó dolgok elégetésével próbálom a környezetet fertőtleníteni, de mivel minden egyes tárgyat és a környéket nem lehet lemosni, ezért a kórokozó, ami sajnos ismeretlen maradt, szabadon fertőzhet a környező telkeken is esetleg más állatok körében is.

Szeretném megkérdezni, hogy van-e ötlete arra vonatkozóan, hogy a következő tünetek alapján milyen fertőzöttség lehet a legvalószínűbb ?
– lázzal kezdődik, közel 1 heti lappangást követően kedvetlenség, gubbasztás, hidegrázás, majd egyes cicáknál a 3. szemhéj napokig tartó megjelenése, a hasmenés miatti gyenge táplálékfelszívódás, fokozódó étvágy, habzsoló evés vagy étvágytalanság, válogatás, szomjúság, hasfájás, végbél-előesés-kimaródás általi fájdalmak és folyamatosan vagy gyakran hirtelen kitörő, heteken át tartó hasmenés.

A fél évnél kisebb macskáknál jelentős fogyás, hőemelkedés, állandó éhség és hasmenés volt jellemző.

Nagyon köszönöm, ha tud tanácsot adni ez ügyben, mert ki kellene deríteni, hogy mi okozza a járványt.

Üdvözlettel Nóri

2015.12.13

Állatorvos

Itt a találgatás sajnos nem segít. Mindenképpen új bélsárvizsgálatra lenne szükség, lehetőleg friss mintából. Szükség van egy teljes bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatra. Bennem felmerül a Salmonella fertőzés gyanúja is (rosszabb körülmények között lévő, főleg fiatal állatokat betegít meg súlyosabban és nyers hús közvetítésével például terjedhet, hordozás is kialakulhat, visszatérő hasmenést okozhat).

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem