Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Üdvözlöm!

Van egy kb. 1 év körüli, ivaros kandúr cicám.
Ma a fürdő kádba vizelt. Nem jár sűrűn a macska WC-be, nem erős színű a vizelete. Nem jelölt, spriccelt, normális – elég sok – mennyiséget ürített. Az alom (Cat’s Best Öko Plus) mennyisége nem sok benne, rendelni szoktam és még nem érkezett meg, változtatni nem merek a stressz miatt…
Royal canin száraz kölyök táppal etetjük, mellé Gourmet nedves eledelt kap. Több helyre tetten vizes tálkát, mindig cserélem a vizet, hogy friss legyen, elég sokat is iszik.
Az előző cicám vizelete bekristályosodott, sajnos hiába az orvosi ellátás, ebben el is pusztult.
Félek ivartalaníttatni, mert a kockázati faktort (állítólag) növelheti a fent említett betegség kialakulásához.
Azt olvastam, az sem tesz jót, ha ablakon ki tudnak nézni, mert ez is stresszhez vezethet, mostanában ő elég sokat ült az ablakban…
Mit tehetek, hogy a cicám nem jelöljön, ne legyen stresszes, úgy, hogy ne kelljen feltétlenül ivartalanítani?!
A Feriwayt Ön ajánlja?!

Előre is köszönöm válaszát!
Szilvia

2015.03.16

Állatorvos

Az óriási szerencse lenne, ha a cica nem kezdene jelölni. Elég egy másik macska látványa vagy szaga, egy vendégség, vagy egyszerűen csak az ivarérettséggel járó hormonális változások és a jelölés beindul. Ez ellen nem lehet semmit tenni, ez egy ivarérett kandúr normális viselkedése. Olyan ez, mintha azt kérné, hogy a macska ne doromboljon vagy ne koptassa a karmait. Nagyon ritka az, hogy egy kandúr nem jelöl…, persze lehet, hogy pont Önnek van ekkora szerencséje. Szerintem ne várja meg, amíg jelölgetni kezd, mert a vizeletnek nagyon átható szaga van és nagyon nehéz utána attól megszabadulni. Ha ivartalanított macskáknak való táppal eteti a cicát (főleg akkor, ha nedvesen kínálja), akkor jelentősen csökkenthető a húgykövesség kockázata. Nagyon fontos, hogy odafigyeljen az elegendő folyadékbevitelre. A Feliway spray és párologtatót érdemes kipróbálni, de csak akkor van értelme, ha a macska valami miatt tényleg stresszel (költözés, kisbaba érkezése, új állat stb).

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem