Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ugrás a szabadságba: építsen kerti kifutót nyuszijának!

2016. május 20.

Ugrás a szabadságba: építsen kerti kifutót nyuszijának!

A nyár közeledtével már elég jó idő van ahhoz, hogy nyuszink akár éjjel-nappal a kertben tartózkodhasson anélkül, hogy megfázna. Mivel a nyulaknak nagy a mozgásigénye, így biztosan élvezni fogják a nagyobb szabadságot és a friss levegőt. Arra azonban figyeljünk, hogy soha ne hagyjuk kint kedvencünket felügyelet nélkül, mert mérgező növények, macskák, esetleg ragadozó madarak áldozatává válhat. A legjobb, ha építünk egy kerti kifutót, amelyben bármikor biztonságosan ugrándozhat a tapsifüles.

Amennyiben csak napközben szeretnénk kint tartani a nyuszit, a legegyszerűbb, ha olyan négy-, hat- vagy nyolcszögletű fém kifutót választunk, amelyikhez tartozik fényvédő ponyva is. Ez nem csak a káros sugaraktól védi meg az állatot, de a felbukkanó ragadozóktól is. A kifutó felállítása nagyon egyszerű, csak össze kell kapcsolnunk az elemeket, amelyek azután különösebb rögzítés nélkül tartják, támasztják egymást. Bár ezekben a viszonylag kisméretű karámokban nem tud nagyot szaladgálni a nyúl, de ahhoz tökéletes, hogy mozogjon egy kicsit és friss füvet rágcsálhasson. Egy kisebb faházikót érdemes lehet behelyezni a kifutóba, így bármikor visszavonulhat kis menedékébe.

AniOne Woody Palace Garden L 162x101x60cm

Ha kinti, kétszintes faketrecben tarjuk nyuszinkat, lehetőségünk van arra, hogy hozzáépíthető kifutót vásároljunk. Ezek sok esetben önállóan is használhatóak, így nagyon praktikus termékek. Méretüknek köszönhetően már elegendő mozgásteret biztosítanak a kisállatnak. Mivel a tetejük is rácsos, így teljes biztonságot nyújtanak a váratlan vendégekkel szemben. A dobozban található összeszerelési útmutatónak köszönhetően könnyedén összeszerelhetőek.

AniOne Woody Garden 1000 116x109x42cm

Az álomkifutót akár mi magunk is megtervezhetjük és megépíthetjük kedvencünknek, ha szeretünk barkácsolni. Ez egy kellemes családi időtöltés is lehet. Fára, rácsos fémhálóra, szögekre, kalapácsra és fűrészre lesz hozzá első sorban szükségünk. Ha igazán kedvezni szeretnénk a nyuszinak, akkor a kifutó legyen legalább 240 cm hosszú és 120 cm széles. A magasság attól függ, milyen magas a nyuszink két lábra állva, és jó, ha ugrani is tud, vagyis körülbelül 60-90 cm az ideális. A fémháló legyen erős, és a rácsméret ne legyen nagyobb 2,5 cm-nél.

Fontos, hogy a fa és a kifutó szerkezete erős legyen, hogy biztosan ne tudjon bejutni semmilyen ragadozó állat. Mindenképp legyen teteje is a kifutónak. Egy részét takarjuk le, hogy védje a fénytől is a nyulat, illetve legyen egy árnyékos hely is számára, ha túlságosan melege lenne. A nyuszikra veszélytelen, méreganyagot nem tartalmazó festékkel érdemes kezelni a fát, hogy azok időtállóak legyenek. Helyezzünk a kinti lakba házikót is, hogy el tudjon bújni az állat, és biztonságban érezze magát. Játékként tehetünk be dobozt vagy alagutat is. Ha nem jut a nyuszi a kifutóban elegendő zöld növényhez, akkor ne feledkezzünk meg az itatójáról és természetesen a szénáról sem.

Mivel odakint fokozott veszélyt jelentenek a nyuszi számára a szúnyogok, ne felejtsük el időben beadatni neki a szükséges oltásokat. A tapsifüleseket RHD és Myxomatozis ellen javasolt beoltatni. Ezek már 5-6 hetes kortól megkaphatóak, és pár hét után biztosítanak védelmet , attól függően, hogy kombinált oltást választunk-e, vagy pedig külön-külön kapja meg őket a nyuszi. Az ismétlőoltásokat se felejtsük el, hogy nyuszink folyamatosan védve legyen ezen betegségektől.

Forrás: therabbithouse.com