Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ügyes különleges, elbűvölő gyöngyszem

Ügyes különleges, elbűvölő gyöngyszem

Jellemzők:

Faj:kutya
Kor:Kölyök
Megye: Budapest
Város:Budapest
Neme:Kan

Örökbefogadható itt:

Email:Küldjön üzenetet!
Weboldal:tovább a weboldalra
Telefon:+36 70 365 0431

Ügyes – 5-6 év körüli, közepes termetű keverék szuka

 

Ügyesi babakorától egy vidéki menhelyen élt. Sajnos a szocializációja teljesen elmaradt, így Ügyes nagyon nehezen nyílik meg a számára ismeretlen embereknek.  Napról napra nyit, de egy családban ez biztosan gyorsabban menne.  Ügyesnek soha nem volt gazdája, így erőteljes hátránnyal indul a gazdikeresésben, mert nagyon félős, alulszocializált. A gondozásunkban már sokat tanult, tud például pórázon sétálni, de ott is hajlamos a megtorpanásra, visszahúzódásra, így nagyobb odafigyelést igényel. Kan kutyákkal összeszoktatható, szuka kutyákkal nem jön ki jól.

Sulis felvezetője így ír róla:

Ügyest érkezése óta ismerem, és van valamilyen megmagyarázhatatlan kapocs köztünk (vagy legalábbis én megmagyarázhatatlanul ragaszkodom hozzá, az ő nevében nem tudok nyilatkozni), hogy akárhányszor kimegyek a kennelsorra, még ha rohanunk is, muszáj mindig megsimogatnom őt, beszélnem vele pár szót.

Aki nem ismeri Ügyest, talán költői túlzásnak érzi, amikor azt mondjuk, ő extra félős. Pedig ez a szó fedi a pontos valóságot. Neki még soha nem volt gazdája, az egész eddigi életét menhelyeken töltötte, nem az a magát „eladó”, rögtön ölbe ugró, puncsolós kutya, aki ész nélkül osztja a pacsikat. Ő leginkább a potenciális félelemforrást látja bennünk, emberekben.

De a Futrinka Egyesület esélytelen ebeket mentő csoportja épp az ilyen Ügyes-félék miatt alakult meg, mert ez a csoport szeret szemben úszni az árral, és bár megtehetnék, hogy csak az egészségeseket, a fiatalokat, vagy a keverékek közül is csak a szépeket, a cukikat mentsék, ez a csoport arra tette le a voksát, hogy épp az ellenkezőjét teszi, és a handikeppeseken segít, kevésbé finoman fogalmazva, azoknak, aki a kutyának sem kell (jó, ez itt egy fura képzavar volt). Vak, vagy süket, vagy öreg, vagy bice-bóca, nem számít, nem kevés pénzt, időt, energiát feccölnek abba, hogy ezek a kutyát örökbe adhatóak legyenek, nem hagyják őket a saját kis világukba süppedni, de közben semmit sem erőltetnek, semmi sem kényszer, csak megmutatják nekik, hogy az életnek van napos oldala is.

Tudom, hogy Ügyes nyitni akar a világ felé, akarja ő, csak a fejében mindig duruzsol egy kis hang, hogy „Jujujuj, ez lehet veszélyes!” vagy, hogy „Atyaég, mit csinál ez már megint?!”. De akarja, és mindig újra és újra átlépi önmagát, és a fejében ezt a kis hangot. Legyőzi saját magát, ami viccesen hangzik, de mégis igaz.

És én rettenetesen büszke vagyok rá, mert ahhoz képest, hogy a kezdetek kezdetén még a házból is alig tudtam kirimánkodni, a futtatón pedig egy kész tortúra volt őt újra pórázra venni (annyira félt, ha közelebb léptem), a simogatás meg szinte szóba sem jöhetett, az elmúlt időszakban szerintem megszokta, hogy ez a kis cingár lány mindig jön hozzá.

Az első közös óránk előtt már örömmel várt a kapunál, majd’ kirontott az ajtón, és azóta mintha csak tudná, hogy amikor szombatonként megyek, az tuti jó buli lesz. Na, jó, ha őszinte akarok lenni, az öröm nem biztos, hogy nekem szól, inkább a zsebemben lapuló töpörtyűnek, de kell nekem is a pozitív megerősítés, neki meg a motiváció.

Ügyes szeret a saját kis világában élni, a fejében a hangokkal, így nem tartozik a kedvencei közé a futtatónk kívüli séta sem, általában két lépést halad előre, majd ötöt hátra, hátha minél előbb visszamehet a helyére, épp ezért az egyik rövid kis sétánknál, mikor viszonylag (már ha saját magát vesszük a viszonyítási alapnak) sokat haladtunk, úgy megörültem, ő meg ezen annyira felbátorodott, hogy felugrott az oldalamra, és odadugta a fejét egy kis simogatásra (vagy töpörtyűért, részletkérdés), ami talán apróságnak tűnik más kutyánál, de őt ismerve ezzel bőven átlépte a komfortzónáját.

Gyakorolunk ülni, ezt még tényleg gyakorolnunk kell, mert túl sok az ember, ilyenkor szerinte ez egyenesen arányos a veszélyforrás növekedésével (úristen, mi van, ha valaki közben megakarja simogatni, vagy ne adj isten csak ránéz, elmegy mellette), de azért már párszor sikerült, közben meg ismerkedünk a rettenetesen félelmetes székkel, a zörgő műanyag fóliával is. A legmeglepőbb az egészben az, hogy amikor egy kutya ennyire fél az emberektől, a körülötte lévő világtól, az általában a tapasztalataim szerint agresszióval párosul, legalábbis mindent, és mindenkit fenyegetésnek vélnek, morognak, vicsorognak, de Ügyesnél az égvilágon semmi jele nincs ennek. Minden macerálásomat elviseli, soha egy rossz gondolata, szándéka nincs felém, megdermed, lefagy, lehasal, ha már jelezni akarja, hogy oké, ez túl sok volt neki, de soha nem erőszakkal adja ezt a tudtomra.

Mikor először mondta Heni, hogy menjünk fel az akadálypályára Ügyessel, gondoltam magam, pfú, ez jó vicc. De Heni komolyan gondolta, úgyhogy felballagtunk a pályára, és láss csodát, Ügyes átbújt a zörgő flakonok közt (nem az zavarta, hogy zörög, az egy érdektelen tény volt, hanem, hogy emberek álltak körülötte), majd szlalomoztunk (ugyan, rá dőlt egy pálca, kit izgat), aztán bemásztunk a medencébe, meg ki, meg még az akadályt is átléptük (közben levertük, sebaj).

A legnagyobb „falat” (nem töpörtyű, feladat) pedig az elmúlt órán volt: az alagút. Elindultunk felé, lesz, ami lesz, ne maradjunk cikiben, megnézzük, ha nem sikerül, legalább akkor is megpróbáltuk. „Kiköveztük” neki az utat jutalomfalatokkal, és láss csodát, Ügyes elindult, és végigcsinálta. Talán giccsesen hangzik, de tényleg lenyűgöző pillanat volt, mindenki lélegzetvisszafolytva nézte, moccani sem mertünk, ő meg csak kidugta a fejét a végén, körbenézett, és némán konstatálta, hogy ezt is megcsinálta.

És, ha mindez még nem lett volna elég, hogy még tovább fokozza a mámoros pillanatot, az óra végén ahelyett, hogy a szokásos módon a visszautat leste volna a helyére,és felkészült volna a rövidtávfutókat is megszégyenítő sprintelésére, inkább a lábamhoz hajtotta a fejét, felnézett rám, megsimogattam, és láttam az arcán, hogy boldog, büszke magára, hogy megcsinálta, és az emberek nem is olyan félelmetesek, mint ahogy ő azt gondolta.

Remélem, hogy egyszer majd az Egyesület életében Ügyes is egy oly sokat emlegetett ikonikus kutya lesz, akiről majd úgy fogunk nosztalgiázni egy-egy gazdis, kanapén fekvős fotó láttán, hogy “Emlékszel, mikor Ügyes még félt?!”.

Ügyes áprilisban is részt vehetett a Tárnoki Okosokon, és Noémi újra tollat ragadott, hátha valaki végre beleszeret ebbe a kis maugliba!

Tavaly ősszel is Ügyessel okosodtam, és mivel még nem talált gazdára -a kennelsor lakója azóta is-, így idén ismét vele vagyok. A köztes időben sem szakadt meg a kapcsolatunk, sokszor találkozunk, jó látni, hogy nyit a világ felé, és hétről-hétre mennyit bátorodik! A legjobb, hogy végre a kennelsoron kívül is jókat lehet vele sétálni, ugyan eleinte bátortalanul indul neki az útnak, de aztán rájön, hogy semmi baj nem történik, csak kirándulni megyünk, a patak menti sétákat nagyon élvezi. A suliban a feladatok a mancsa kisujjában vannak: az akadálypályán a zörgő flakonok közt bujkálunk, szlalomozunk, be-ki mászunk a medencébe, padlón sétálunk, akadályt ugrunk. A vezényszavakkal viszont továbbra is hadilábon állunk, az ül és a fekszik nem megy, nem azért mert makacs, hanem mert kiszolgáltatott helyzetnek érzi, és ez benne félelmet kelt, nem is erőltetjük, majd menni fog ez is idővel! Viszont a nevére nagyon megbízhatóan hallgat, első szóra felkapja a fejét, és ha hívom oda is jön, ami nagy dolog szerintem egy olyan kutyától, aki alapvetően fél az emberektől. Éppen ezért vezényszavak tanulása helyett mi az emberektől való félelmén dolgozunk, ehhez a foglalkozások remek alkalmat nyújtanak, hiszen mindig van 5-6 ember, aki járkál körülöttünk/ mellettünk, mostanra az idegenektől is elfogadja a simogatást, akiket pedig jobban ismer, azokkal a pocakját vakartatja, és bújik. Ügyesből valószínűleg sosem lesz belvárosi kutya, aki az autók forgatagában sétál majd, de egy csendes és nyugodt helyen nagyon élvezné a családos életet! Nagyon szeretne szeretni, és megfelelni, apró lépésenként ugyan, de egyre jobban fejlődik, biztos vagyok benne, hogy kellő türelemmel kiegyensúlyozott társ válik majd belőle!

Ügyesnek még soha nem volt gazdája. Soha. Ha csak ennyit írnánk, valószínűleg arra is sokan felkapnák a fejüket, de hozzá kell tennünk, hogy esetében az, hogy egy vidéki menhelyen cseperedett, mint a gomba, sem segített. Az embereknek nem ugrik elsőre boldogan a nyakába, sokadjára sem. Ő máshogy szeret. Nyugodt helyen élő családot keres, ahol bónuszban a türelem is végtelen.

 

Ügyes egyre több dolgot sajátít el a foglalkozás hatására, s bár örökre egy félénk kutya marad, de már megérett a gazdis létre.

 

Képek Ügyesről:

http://gallery.site.hu/u/morzsa/futrinkautca/album241/ugyes/

 

Oltva, chipezve, parazitamentesítve és ivartalanítva fogadható örökbe. IDEIGLENES BEFOGADÓT IS KERES.

Érdeklődni bemutatkozó levélellel lehet az info@futrinkautca.hu email címen!

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem