Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új cica a kutyás háznál

2018. április 11.

Új cica a kutyás háznál

Egy kutya és egy macska összeszoktatása nem mindig egyszerű feladat. Egyes kutyusok egyáltalán nem képesek elviselni a minitigrisek jelenlétét, mások viszont nagyon jól kijönnek velük. Az is előfordulhat, hogy kedvencünk csak bizonyos cicákra haragszik, hiszen nincs két egyforma temperamentumú állat. A békés otthon érdekében legyünk mindig óvatosak az első találkozáskor.

Az, hogy háziállataink jól megférnek-e egymás mellett, az több dologtól függ. Nagyon fontos az eb vérmérséklete, temperamentuma és az, hogy milyen erős a vadászösztöne. Az erős vadászösztönnel rendelkező fajták, mint például az agarak vagy terrierek sokkal inkább prédának nézik a cicákat. Sok függ a cicától is. Felnőtt macska, aki nincs hozzászokva a kutyákhoz, sokkal nehezebben barátkozik, ha egyáltalán hajlandó ilyesmire. Vannak olyan heves vérmérsékletű cicák, akik akár meg is támadják a kutyákat. Ha már van kutyánk, akkor egyszerűbb dolgunk van egy kölyök cicával. Segítség lehet, ha a cica olyan helyről származik, ahol volt kutya, ezért nincs benne nagy félelem.  Amikor kutyusunkat bemutatjuk cicánknak, figyelnünk kell mindkettőjük testbeszédét. Ha a minitigris például hátra húzza a füleit és előre-hátra mozgatja a farkát, az azt jelzi, hogy kellemetlen számára a szituáció. Az ijedt cicát az eb zsákmánynak is nézheti, az ijedt macska akár támadhat is. Ha azt látjuk, hogy a kutya túlságosan ráfókuszál, megmerevedik, esetleg ugatni vagy morogni kezd, semmiképp se engedjük közel hozzá a macskát. Akkor ideális az ismerkedésre a helyzet, ha négylábú barátunk laza és nyugodt marad.

Nem mindegy az sem, hogy az állatok hol találkoznak. Másképp reagálhat a kutya, ha a lakásban veszi észre a macskát, – lehet, hogy olyankor teljesen elfogadó – ám az udvaron ösztönösen elkezdheti üldözni őt, ha a cica elfut előle. Ezért nagyon fontos, hogy az új helyeken és helyzetekben eleinte mindig jelen legyünk.

Akkor is óvatosnak kell lennünk, ha korábban kutyusunk jól kijött más cicákkal, mert az új bársonytalpút még ez esetben is fogadhatja ellenszenvesen. Az első alkalomkor, ha lehetőség van rá, két ember is figyelje az eseményeket, mert jól jöhet a segítség, ha szét kell választani az állatokat.

Az egyik biztonságosnak mondható módszer egyébként, ha a macskát a lakás egy külön szobájába helyezzük el, egy babaráccsal elválasztva a kutyától, hogy csak azon keresztül láthassák, érezhessék egymást. A cicás helyiségben legyen bent minden, amire a minitigrisnek szüksége lehet: etető, itató, macskaalom, fekhely, kaparófa, játékszerek.

MultiFit alom Diamonds csomósodó 8l

Ne feledkezzünk meg arról, hogy egy macska a kis réseken is képes kibújni, és magasra fel tud ugrani vagy mászni, tehát olyan elválasztó rácsra vagy kapura lesz szükség, amelyen keresztül biztosan nem tud kijönni. A lényeg, hogy láthassák egymást kedvenceink, de ne érintkezhessenek.

Amennyiben nem lesz szerelem első látásra, megpróbálkozhatunk apró trükkökkel. Például csukott ajtónál egyszerre etessük meg az állatokat, a cica belülről, az eb pedig kívülről legyen közel az ajtóhoz. Így pozitív tevékenységgel tudják összekapcsolni egymás illatát. A másik fél szagának megszokásában segíthet az is, ha megcseréljük a fekhelyeiket.

Egy idő után várhatóan megszokja majd kutyusunk a cica illatát, és nem fogja felizgatni magát a jelenlétekor. Ám mire idáig eljutunk, az több napig, hétig, sőt akár hónapokig is eltarthat, tehát nagyon türelmesnek kell lennünk. Fontos, hogy semmit ne erőltessünk, és ne adjuk meg az esélyét se annak, hogy valamelyik fél féltékeny legyen a másikra. Szánjunk egyformán időt mindkettőjükre.

Tudnunk kell, hogy sajnos az is előfordulhat, hogy az eb soha nem fogja elfogadni a szobatigrist a lakásban. Ha úgy érezzük, nem teljesen megbízható bundás barátunk, ha a cicáról van szó, akkor inkább tartsuk külön őket. Egy kutya nagyon kis idő alatt elpusztíthatja a macskát, és a macska is okozhat komoly sérülést, tehát nem érdemes kockáztatnunk. Az a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban legyen.

 

Forrás: bestfriends.org