Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új jövevények téli gondozása

2018. január 05.

Új jövevények téli gondozása

Ha új kedvenc érkezik családunkba – akár felnőtt háziállat, akár kölyök – fel kell készülnünk a téli gondozásra, amely egy kicsit több figyelmet igényel, mint ami a melegebb hónapokban szükséges. Törekedjünk arra, hogy bundás barátunk boldogan, biztonságban és kényelmesen érezze magát a leghidegebb napokon is.

  1. Ügyeljünk a mancsokra

Az állatok lába, füle és farka van leginkább veszélyben, ha fagyról van szó, ezért ezeket a testrészeket ajánlott rendszeresen ellenőrizni, főleg kint tartott állatok esetében. Fagyási sérülések általában akkor alakulnak ki, ha egy kinti kutyának nincs megfelelő száraz, szélvédett helye és éjszaka, amikor nem mozog, megtörténik a baj. Séták során, amikor az állat szaladgál, intenzíven mozog, nem alakulnak ki fagyási sérülések, de ha kedvencünk reszket, egy helyben toporog, akkor haza kell őt vinni. Nyilván a séták hosszát és helyszínét a kutya korának és méretének megfelelően kell alakítani. Nagyon fontos azonban, hogy télen is szükséges a mozgás minden négy és kétlábú számára. A mancsokat óvhatjuk kiscipővel, kiscsizmával is, de ez csak szélsőséges esetben szükséges, a legtöbb kutyát zavarják a cipők és nem is történik semmi bajuk nélkülük. A kutyalábbeli nem csak a hidegtől és a jégtől óvja meg az eb tappancsait, hanem az esetleges vegyszerektől és egyéb szennyeződésektől is, ezért ha olyan környéken lakunk ahol nagyon intenzíven sóznak, akkor azokon az útszakaszokon mindenképpen érdemes használni, ha a kutyánkat nem tudjuk ölbevenni. Érdemes először a lakáson belül, apránként hozzászoktatni kutyusunkat a cipőhöz, mert előfordulhat, hogy eleinte furcsa lesz a számára. Ha a kutyánk lába sérült, repedezett, akkor nagyon hasznos és fontos kiegészítők a kutyacipők, mivel a mancsok védelmével a gyógyulási idő jelentősen lecsökken.

  1. Állítsuk be a megfelelő étrendet

Előfordulhat, hogy télen módosítanunk kell négylábúnk eddigi étrendjét. Ez attól függ, hogy mennyire változik a mozgásigénye és hogy kint vagy bent tartjuk-e kedvencünket. Ha háziállatunk a hideg napokon még a dolgát sem szívesen végzi el odakint, és nagyon keveset mozog, akkor valószínűleg célszerű csökkentenünk a bevitt kalóriamennyiséget. Abban az esetben viszont, hogy bundás barátunk kifejezetten aktív és szívesen szaladgál a hóban is, akkor több energiára lesz szüksége. Kinti kutyáknak mindenképpen több energiára van szükségük hideg időben. Különösen oda kell figyelni a nagytestű hosszúszőrű kutyákra, mert az ő esetükben nehezebb észrevenni, ha lefogynak. A fiatalabb egyedeknél különösen fontos a megfelelő vitamin- és ásványianyag és energiabevitel, hiszen ők sokkal védtelenebbek a hideggel szemben, és az immunrendszerük sem igazán erős még. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mennyi és milyen táplálékra van szüksége kedvencünknek, kérjük az állatorvos segítségét.

  1. Játsszunk finomságokkal

Ha az új kutya vagy macska rossz evőnek bizonyul, akkor megpróbálhatjuk különböző játékokkal rávenni az evésre. Érdemes elrejtenünk illatos falatkákat a lakás több pontján, vagy beszerezhetünk jutalomfalattal tölthető játékszereket, esetleg IQ játékokat. Ezekkel nem csak az táplálék elfogyasztására motiválhatjuk állatunkat, hanem egy kis mozgásra és gondolkozásra is.

MORE FOR DOGS IQ játék Dog Smart L1 27x27cm

  1. Figyeljünk a hőforrásokra

A kutyusok és a bársonytalpúak is ösztönösen a meleget keresik a lakásban, ezért nagyon fontos, hogy ne legyenek forró felületek otthonunkban. A háziállatok nem biztos, hogy idejében érzékelik, ha valami túl meleg számukra, és a cicák például könnyedén felugorhatnak bármilyen fűtőtestre és a tűzhelyre is. Az égési sérülés pedig nagyon fájdalmas és lassan gyógyul, ezért jobb inkább megelőzni a bajt.

  1. A hosszú kinti séta nem mindig jó ötlet

Bár a kutyaruhák és kiegészítők segítenek abban, hogy bundás barátaink komfortosabban érezzék magukat akkor is, ha 0 °C alá csökken a hőmérséklet, ám ez csak a felnőtt állatoknál lehet jó megoldás. Az eddig lakásban tartott kiskutyák és a kismacskák, valamint a már idősebb példányok nem lehetnek kint hosszabb ideig akkor sem, ha jól beöltöztetjük őket. Ennek oka, hogy ők nem rendelkeznek elegendő zsírral, megfelelő anyagcserével, esetenként teljes szőrzettel, így nekik akkor is folyamatosan melegre van szükségük, amikor lehűl a levegő.

 

Forrás: petmd.com, pets.webmd.com