Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új otthon, új kihívások

2015. január 23.

Új otthon, új kihívások

Egy új ház, lakás és a költözéssel járó feladatok mindig izgalmasak, különösen akkor, ha négylábú barátunk is van. A szokatlan környezet számos kihíváshoz vezethet, és fontos szerepünk lesz abban, hogy az állat milyen hamar barátkozik meg az új hellyel.

A költözés máshogy érinti a különböző állatokat. A kutyák számára inkább a gazdi jelenléte fontos, és az kevésbé, hogy épp hol vannak együtt. A macskák viszont helyhez kötött lények, akik nehezen viselik a költözéshez hasonló változásokat.

A dobozolással, ki- és bepakolással járó stresszt a macska is megérzi, és bármennyire is csodálatos az új otthon, a cica fejében először óhatatlanul is kényelmetlenséggel és bizonytalansággal kapcsolódik majd össze. A hirtelen változással járó sokkot csökkenthetjük, ha megfelelően előkészülünk. Először is, időben kezdjük el hozzászoktatni az állatot a hordozójához, amiben a rá váró utat megteszi.

http://www.fressnapf.hu/ff-kutyaszallito-box-bordo/

Nyugalma érdekében fontos, hogy biztonságban érezze magát benne. Az első néhány alkalommal finom falatokkal is segíthetünk a bizalmi viszony kialakításában, de arra ügyeljünk, hogy néhány órával a tényleges indulás előtt már ne adjunk enni a cicának, nehogy az idegeskedéstől és a zötykölődéstől rosszul legyen.

http://www.fressnapf.hu/multifit_cicasnack_halas_gombok_50_g/

Szállítókosarát mindig saját autónkkal vigyük, semmiképp se tegyük be a dobozokat szállító furgonba.

A dobozolás a cica számára valószínűleg jó móka lesz, hiszen melyik bársonytalpú ne szeretne az üres kartonokban bujkálni? Csomagolás közben próbáljunk ügyelni arra, hogy az állat napirendje minél kevésbé boruljon fel. Amennyiben úgy látjuk, hogy az állat zaklatott, ideges, segíthetünk megnyugodni neki feromonokat kibocsátó párologtatóval vagy permettel. Ezt az új lakásban/házban is használhatjuk, mielőtt a cica megérkezik.

Ha a macska a kertben tölti napjai nagy részét, akkor a biztonság kedvéért költözés előtt már legalább egy héttel zárjuk be a házba, mert a felfordulás miatt könnyen világgá mehet nyugalmasabb helyet keresve.

A költözés napján zárjuk a cicát egy üres szobába, ahol nincs mozgás, így biztosan nem slisszol ki a bútorszállítók lába között. A szobában hagyhatunk néhány üres dobozt a macskának, amikben kedvére bújócskázhat, így talán enyhíthetjük a bezártsággal járó stresszt. Ne feledkezzünk meg az alomról és ivóvízről sem, hiszen bármikor szüksége lehet rájuk.

http://www.fressnapf.hu/anione-cozy-sarok-cica-wc-szurke/

Új otthonunkat még a cica megérkezése előtt macskabiztossá kell tenni. Járjuk körbe a lakást, házat, és távolítsunk el mindent, ami barangolás közben veszélyes lehet kisállatunkra. Az egyik helyiségben tegyünk rendet, helyezzük el kedvencünk fekhelyét, etető- és vizes tálját, valamint néhány megszokott bútort, kaparófát, és erre a kis nyugalomszigetre tegyük be először bundás barátunkat.

http://www.fressnapf.hu/jive-cicabutor-szurke-szinben/

Az új környezet felfedezésére a cica lelkiállapotától függően kerüljön sor. Ha ideges, és még nagy a rumli a ház többi részén, akkor ne hagyjuk szabadon barangolni. Az első időszakban ne változtassunk semmit a nyugalomszigetként bemutatott helyiségen, hadd vonulhasson vissza bármikor egy általa is biztonságosnak vélt zugba. Kerti cicánk biztosan nehezen fogja viselni a bezártságot, de addig semmiképp ne engedjük ki, amíg a ház minden szegletét meg nem szokta. Ez általában néhány hétig tart, ám még ezután is résen kell lennünk, nehogy az állat hierarchiaharcokba vagy más konfliktusba keveredjen a helyi macskakolónia tagjaival. Ha napközben már engedjük, hogy a cica a kertben legyen, a biztonság kedvéért éjszakára azért még hívjuk be a házba.

Források: catsbehaviorassociates.com / pets.webmd.com