Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új vendégeket hoz a tavasz: madárlesen a kertben

2017. március 21.

Új vendégeket hoz a tavasz: madárlesen a kertben

A szárnyas barátok megfigyelése a család apraja nagyja számára remek szórakozás! Adunk pár jótanácsot, ha szeretné, hogy a madarak biztosan az Ön kertjét válasszák idén tavasszal, és kellemes percekkel ajándékozzák meg a család életét!

Amikor az első madárpár megtelepszik a kertünkben, biztosak lehetünk abban, hogy ott adottak a táplálkozási feltételek is. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy vannak rovarevő és magevő madarak. A magevők a gyommagvak fogyasztásával, a rovarevők a gyümölcsfákat, zöldségeket megtámadó rovarok eltűntetésével segítenek nekünk a kertünk gondozásában.

Tollas barátainkat főként a megfelelően kiválasztott növényekkel csalogathatjuk magunkhoz a legkönnyebben. Tavasszal néhány tő napraforgót ajánlott ültetnünk, a cinegék és a csuszkák garantáltan fel fogják őket keresni az érett termésekért. Érdemes madárbirset, borostyánt, vadszőlőt, galagonyát, tűztövist, de mindenekelőtt fekete bodzát ültetnünk. Ilyenkor tavasszal folyamatosan ültethetjük a szabad gyökerű, konténeres növényeket. Öntözésükről még hetekig gondoskodni kell.

Ha megfelelő cserjéket telepítünk, akkor előbb-utóbb fészkelni fog benne egy rigó vagy egy őszapópár. Ha odút akasztunk ki, akkor cinegék vagy verebek érkezése várható. Vannak fajok, amelyek egyszerűbb adottságokkal is beérik, például az eresz alatt megtelepedő fecskék, vagy a házak repedéseiben fészkelő házi rozsdafarkúak.

Ha a madarak már beköltöztek hozzánk, akkor egész évben gondoskodnunk kell a táplálásukról, vagyis rendszeresen etetnünk kell őket. A madarak etetését október-novemberben kell elkezdeni és tavaszig, az első rovarok megjelenéséig kell folytatni. Nagyon fontos, hogy amennyiben elkezdtük a madarak etetését, akkor minden nap fel kell tölteni az etetőket, mert a madarak számítanak a táplálékra. Ha hosszabb ideig elutazunk, akkor mindenképpen keresni kell valakit, aki feltölti az etetőket. Ez azért nagyon fontos, mert az apró madarak számítanak az eleségre és a fagyos téli éjszakák után esetleg csak annyi energiája marad a madárkának, hogy etetőnket felkeresse és ha az üres, akár elhulláshoz is vezethet mielőtt másik etetőt talál. Fontos, hogy az etetőbe különböző típusú magok kerüljenek, hogy minden madárfaj megtalálja a neki megfelelőt.

Márciusban már elfoglalják a frissen kirakott odút, ha pedig már korábban kihelyeztük, akkor még nem késő kitakarítani az itatót, és a madárfürdőt, hogy folyamatosan legyen benne friss víz. A bokrok metszésénél ügyeljünk arra, hogy néhány helyen olyan ágelágazások is kialakuljanak, amelyekre a fészkeiket építhetik. Lombos állapotban ne metsszük azokat a sövényeket, ahol madarak fészkelhetnek. Ha egy fa kipusztul a kertben, nem kell azonnal kivágni, hiszen az új csemete nem növekszik olyan hamar, ugyanakkor a korhadt fa üregei remek fészkelőhelyet nyújthatnak.

 

Forrás: Drexler Szilárd: Madárbarát kert. Cser Kiadó, 2005