Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Új jövevény a háznál – Négy kis mancs, nagy-nagy öröm

2013. június 28.

Új jövevény a háznál – Négy kis mancs, nagy-nagy öröm

A kiscicák rendkívül félénk kis jószágok. Új helyükön legelső dolguk általában az, hogy valamilyen búvóhelyet keresnek maguknak. Ne aggódjunk tehát, ha a kis jövevénynek némi időre van szüksége, amíg el meri hagyni a szállítódobozt, vagy egyetlen iramodással egy másik búvóhelyen terem. Hagyjuk békén leendő barátunkat, és várjuk ki, amíg magától odajön hozzánk. Annak érdekében, hogy a cicát minél kevesebb stressz érje, először csak egy szobát hagyjunk felfedezni neki, és ne engedjük, hogy össze-vissza rohangásszon az egész házban.

Kedvencünk első lépései új otthonában
Hasonló legyen a magatartásunk kiskutya esetében is – hagyjuk, hogy saját tempójában fedezze fel új otthonát. Egyetlen helyet kell azonnal megmutatnunk neki, ez pedig az, ahol a szükségét elvégezheti. Annál is inkább, mert az izgatott kölyöknek mindjárt pisilnie kell. És bármennyire is szeretnénk aranyos kiskutyánkat minden barátunknak és az egész családnak azonnal bemutatni, ne hívjunk el magunkhoz mindenkit az első napokban, mert az ezzel járó felfordulás csak megriasztja az újonnan érkezett apróságot. Jobb, ha szép nyugodtan megismerjük egymást és lefektetjük a kölcsönös bizalom alapjait.

Hogy kiskutyánkat, illetve kiscicánkat felfedező útján biztosan megóvjuk minden kellemetlen meglepetéstől, érkezése előtt az egész házat vagy lakást tegyük kutya-, illetve cicabiztossá. Fontos például, hogy minden mérgező növényt eltávolítsunk és minden rágcsálásra ingerlő villanyvezetéket eltüntessünk. Kölyökkutya esetében egy időre a szőnyegeknek is el kell tűnniük a házból, mert a kiskutyák elsősorban puha felületen szeretnek könnyíteni magukon.

Kezdőcsomag kiscicához
Eddigre már meg kellett vásárolnunk a cicatartás minden alapvető felszerelését. Többek között kell egy kosár vagy bebújós alvóhely, egy puha takaró, egy kistálca, valamint egy etető- és egy itatótál. Az is jó gondolat, ha mindjárt a legelső nap adunk cicánknak egy kaparófát, hogy még véletlenül se jusson eszébe például a kedvenc kanapénk felé indulva valamilyen alternatív megoldás után nézni. Ne felejtsük el előre megvenni a macskaeledelt. A kiscicát junior táppal etessük, amit a nap folyamán 4-5 részre elosztva adjunk oda neki. Mindjárt az első naptól gondoskodjunk játékokról. A közös tevékenység nem csak jó szórakozás, de a cica és a gazdi közötti kötődést is erősíti. Az alapfelszereléshez a szagok és a nedvesség megkötésére alkalmas alommal töltött macskaalom-tálca is hozzátartozik. Ha elég helyünk van hozzá, akkor több alomtálcát is kihelyezhetünk a házban.


Kezdőcsomag kiskutyához
A kiskutyus szeret odabújni a gazdihoz, és az olyan kosarat vagy ágyat kedveli, amelynek magas a pereme, mert ez a „fal” biztonságérzetet ad neki. Mindenesetre a kiskutya hálóhelye a közelünkben legyen éjszaka, hogy ne érezze magát egyedül. Ez azt is jelenti, hogy sokkal előbb észrevesszük, ha ki kell mennie. A kiskutyát éjjel többször is ki kell engedni, hogy elvégezhesse a dolgát. Van, aki a szállítókosarában altatja kedvencét, amiben a kutya később a kocsiban is biztonságosan utazhat. Tipp: Egy régi pólónkat terítsük le a kutyus fekhelyére. Az ismerős szag miatt a kiskutya úgy érzi, hogy gondoskodunk róla. Ez a trükk akkor is jól jöhet, amikor arra próbáljuk ránevelni, hogyan maradjon egyedül otthon. Az új pótmamájának, illetve pótpapájának szagával átitatott ruhadarabhoz bújva már csak fele olyan nehéz lesz a feladat. Mellesleg ez az oka annak is, hogy sok kutya miért viszi magával a gazdi cipőjét a kosarába, amikor az nincs otthon: az ismerős „illattól” biztonságban érzi magát.

A kutyatartás alapvető eszközeinek beszerzésénél ne feledkezzünk meg az itató-, illetve az etetőtálról sem. Kérdezzük meg a tenyésztőt vagy az előző tulajdonost, hogy mivel etette addig a kiskutyát, hogy – hacsak lehet – ne változtassunk azonnal a megszokott étrendjén. Az új otthon és a szokatlan étel egyaránt rosszul hat a kutyusok bélműködésére. Eleinte naponta háromszor etessük a kiskutyát. Az etetések számát néhány hónap elteltével kettőre csökkenthetjük. Szükségünk lesz nyakörvre vagy egy jól illeszkedő hámra és egy pórázra. Ne feledkezzünk meg a játékokról, a rágócsontról és a jutalomfalatokról sem.

Kedvencünk otthoni nevelésének legjobb módja
Az újdonsült kutya-, illetve cicatulajdonos számára komoly gondot jelenthet, hogyan is tanítsa meg kedvencét mindarra, amit otthon tudnia kell. A macskák esetében ez viszonylag egyszerű: csak mutassuk meg a kiscicának, hol van az alomtálca, és ő fel fogja keresni, valahányszor rájön a szükség. Akkor sem kell leszidni a cicát, ha baleset történik, csak ültessük rá az alomtálcára, hogy megértse, mit akarunk tőle. A macska tiszta állat, és amint világra jön, szinte veleszületett hajlama van a tisztaságra. Fontos! Ha kanapétigrisünk nem használja a kihelyezett alomtálcát, akkor lehetséges, hogy az nincs megfelelő helyen, ugyanis a macska szeret félreeső zugokban könnyíteni magán. Már azzal is gondja lehet, ha az alomtálca és az etetőtál ugyanabban a helyiségben van elhelyezve.


A kutyának valamivel több idő kell, hogy megtanulja a házirendet. A tanulás során fő a következetesség és a gyorsaság. Amikor a kölyök nyugtalanná válik a lakásban és elkezd körbeszaglászni, akkor ez annak a jele, hogy el szeretné végezni a dolgát. Általános szabály, hogy erre leggyakrabban evés, ivás, játék és alvás után kerül sor. Az első néhány nap folyamán akkor is legalább kétóránként (éjszaka is!) menjünk ki a kiskutyával, ha az teljesen nyugodtnak tűnik. Mutassuk meg neki a helyet, ahol ezentúl el kell végeznie a dolgát és válasszunk hozzá egy kulcsszót, amit minden alkalommal kimondunk, pl. azt, hogy „Pisilj!”. Nagyon dicsérjük meg és jutalmazzuk a kutyust, valahányszor odacsinál, ahová kell.

Ha mégis megtörténne a baleset házon belül, szó nélkül takarítsuk fel és a kisállat-kereskedésekben kapható speciális folteltávolító szerrel töröljük át az érintett területet. Ez a szer semlegesíti a vizelet szagát, nehogy a kutyus úgy érezze, hogy ez a „hivatalos illemhely”.

A kölyök tanítása
Ha nem szeretnénk, hogy kiskutyánk ráfeküdjön a kanapéra, vagy cicánk felugorjon az ebédlőasztalra, akkor ezt mindjárt a kezdetektől tudatni kell vele. Tehát kedvencünk oktatásával néhány hetet sem késlekedhetünk – rögtön az első nap el kell kezdenünk a tanítását. Legyünk következetesek például a „tiltott területek” tekintetében, és ez alól ne legyen kivétel, de soha ne büntessünk.

A cica tapssal és egy határozott „Nem!”-mel általában könnyen eltéríthető a nem kívánt viselkedéstől. Ugyanakkor jutalomfalattal díjazzuk, ha az elvárásainknak megfelelő magatartást tanúsít, ezzel is megerősítve benne például azt, hogy „jobb nekem, ha itt maradok a széken, és nem ugrok fel a konyhaasztalra”. És gyorsan felejtsünk el minden olyan szakkönyvet, amiben az áll, hogy vízzel spricceljük le a rosszalkodó kismacskát. Cicánk elsősorban azt jegyzi meg, hogy mit tettünk vele, és nem feltétlenül azt, hogy miért. Legrosszabb esetben akár hosszú időre megromolhat a kapcsolatunk, és akkor már semmiképp nem tudjuk elérni nála, hogy megszabaduljon rossz szokásaitól.


Klikker: a pozitív megerősítés eszköze
Kiskutya tanítása esetén is a „pozitív megerősítés” legyen a két kulcsszó. Dicsérettel, finom falatokkal és simogatással jutalmazzuk, ha valamit jól csinál, a nem kívánt viselkedésről – például a felugrálásról és a kéregetésről – pedig egyszerűen ne vegyünk tudomást, illetve utasítsuk el. Ebből a kutyus megérti, hogy az ilyen magatartásért nem jár jutalom. A kutya büntetése ritkán vezet sikerre – tartózkodni fog a helytelenített viselkedéstől, de csak akkor, ha jelen vagyunk, ugyanakkor félni fog tőlünk. A bizalomra épülő kapcsolat teljesen más. Mindegy, hogy cicánk van vagy kutyánk, tanítás közben legyünk mindig gondoskodóak és következetesek, ne bánjunk a kis állattal gorombán, és soha ne veszítsük el az önuralmunkat.


Első látogatás az állatorvosnál
Az állatorvosnál tett első látogatás rendkívül nyugtalanító élmény mind a kiscicák, mind a kiskutyák számára. Kedvencünk feltétlenül legyen hozzászoktatva szállítódobozához. A dobozt béleljük ki egy puha takaróval, és úgy fektessük rá a cicust vagy a kutyust. Természetesen jutalomfalatként egy különlegesen finom csemegét is helyezzünk el a dobozban. A kölyökkel még jobban elfogadtathatjuk a dobozát, ha a lakásban kihelyezve hosszabb ideig búvó- vagy alvóhelyként használhatja. Ilyen módon gyorsan hozzászokik, és a doboz pozitív képzettársításokat ébreszt benne.

Ha lehetséges, igyekezzünk elérni, hogy az állatorvosnál tett első látogatás pozitív élmény legyen, injekciók és kellemetlen vizsgálatok nélkül. Mielőbb kérjünk az állatorvostól időpontot, de csak azért, hogy beugorjunk hozzá, és a kölyökben tudatosuljon: nem is olyan rossz ez. Esetleg a barátságos állatorvos finom falatokkal várhatja az apróságot, hogy önmagával szemben pozitív érzéseket keltsen benne.

Azonban legfőképp azt tanácsoljuk, hogy legyünk türelemmel. Adjunk elegendő időt magunknak és kedvencünknek arra, hogy alkalmazkodjunk az új helyzetekhez és megtanuljuk, miként tudunk együtt túljutni a nehézségeken. Bizalmi kapcsolat nem jön létre egyik napról a másikra, de a sok pozitív közös élmény megfelelő alap lehet hozzá.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem