Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ünnepi készülődés – erre figyeljen, ha cicája van

2015. december 03.

Ünnepi készülődés – erre figyeljen, ha cicája van

Az ünnepek közeledtével nagyon sok dologra kell figyelnünk, sok mindent kell elintéznünk, és közben rohamosan telik az idő. Ha cicát tartunk a lakásban, akkor néhány dologra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ha azt szeretnénk, hogy minden rendben menjen, és minitigrisünk is velünk együtt élvezze a karácsonyt.

A macskák nem szeretik a hirtelen nagy változásokat, amikor a megszokott kis otthonukban minden a feje tetejére áll, semmi sem úgy történik, mint a hétköznapokon. Ők az állandóságot és nyugalmat szeretik általában. Ezért az ünnepi készülődésnek minél korábban álljunk neki, és ne egy-két nap alatt díszítsük fel a házat, hanem folyamatosan egy-egy kis résszel készüljünk el. Ez segíti kedvencünket abban, hogy könnyebben elfogadja a körülötte lévő új dolgokat, és ne váljon stresszessé. A különböző gyertyákat inkább elő se vegyük, mert ha esetleg őrizetlenül égve hagyjuk, és felborítja kisállatunk, akkor abból komoly probléma is kialakulhat. Fontos, hogy mindenképpen maradjon egy olyan hely a lakásban, ahova a cica elvonulhat, és nyugodtan, csendben pihenhet a karácsonyi énekektől, a villogó fényektől és az erős illatoktól távol.

Ebben az időszakban a lakás növénydíszei is megváltoznak, kiegészülnek néhány jellegzetes ünnepi fajjal. Ezek egy része mérgező a cicák számára, ha megrágják és/vagy lenyelnek belőlük egy darabot. Így vagy teljesen kerüljük a mérgező növényeket, vagy kizárólag olyan helyre helyezzük őket, ahol a szobatigris semmiképpen sem jut hozzá. Ezek közé a mérgező növények közé tartozik a sokak által kedvelt mikulásvirág is.

Macskatartóként a karácsonyfának olyan helyet kell találnunk, ahol folyamatosan szemmel tudjuk tartani a közelében garázdálkodó minitigrisünket. Az alsó ágakra olyan díszeket akasszunk, melyek nem törékenyek, és nem okoz kárt a cica, ha leszedi, illetve lerántja őket és rá sem veszélyesek. Az is előfordulhat, hogy a bársonytalpúnk ráugrik a fára és húzza az ágait, ezért igyekezzünk a lehető legstabilabban felállítani a fát (akár kikötve, kitámasztva). Ha kedvencünket túlságosan izgatja a karácsonyfa vagy a díszek, próbáljuk meg kedvenc játékait a fa alá tenni, esetleg egy-két papírgalacsint vagy dobozt, hogy figyelme ezekre terelődjön. Ne legyen a karácsonyfán és környékén díszítésként fagyöngy, magyal, borostyán vagy karácsonyi rózsa, mert ezek a mikulásvirághoz hasonlóan mérgezőek a macskák számára.

Előfordulhat, hogy kedvencünk szeret társaságban lenni, és örömmel részt vesz velünk az ajándékbontásban. Különösen nagy lesz az öröm, ha neki szóló ajándékot is talál a csomagok között. Kiváló választás lehet kedvelt eledele, egy csomag jutalomfalat, egy új nyakörv, egy meleg cicafekhely, vagy egy érdekes játék.

http://www.fressnapf.hu/multifit-cristellos-cicasnack-lazacpisztrang-50g/

http://www.fressnapf.hu/anione-cica-nyakorv-cim-cimke-pink-19-30-cm/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicafekhely-gyongy/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-madar-vaszon-anyagbol-8cm/

Válasszunk meglepetést aszerint, hogy cicánk inkább kényelmes, vagy örökmozgó, játékos típus. Ne bontsuk ki eredeti csomagolásából az ajándékot, hanem arra tegyünk csomagolópapírt, amit a macska leszedhet. A túl sok szalag veszélyes lehet a bársonytalpú számára, így azt inkább kerüljük. Ahogy a kisgyermeknek sem szabad, úgy a cicáknak se adjunk olyan játékot, amely apró darabokból áll és fulladást okozhat.

Tartsuk meg a szokásos etetési rutint, és ne adjunk többször több eledelt a cicának, csak azért, mert karácsony van. Sok cica képes mértéktelenül enni, így a hosszabb távon megnövelt ételmennyiség elhízáshoz vezethet, a sok új étel pedig gyomor és bélrendszeri panaszokat okozhat. Az ünnepekkor se adjunk kedvencünknek házi kosztot, ha nincs hozzászokva. Még ha jóízűen el is fogyasztja a cica, akkor is betegséget okozhat például a szőlő, a mazsola, bizonyos olajak, a makadámdió, a gomba, a fokhagyma, a hagyma, az élesztő, a datolyaszilvamag, a zsír, a hal- és szárnyas csontok, az alkohol a csokoládé és a nyírfacukor.

Ha bármilyen rendellenességet észlelünk kedvencünkön, megváltozik a viselkedése, étvágytalan lesz, hány (akár csak néhány naponta), nincs, vagy rendellenes a széklete, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert lehetséges, hogy lenyelt valamit a cica, amit nem kellett volna.

Forrás: vets-now-com/petsitterireland.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem