Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Ünnepi készülődés, erre figyeljen, ha cicája van

2015. december 03.

Ünnepi készülődés, erre figyeljen, ha cicája van

Az ünnepek közeledtével nagyon sok dologra kell figyelnünk, sok mindent kell elintéznünk, és közben rohamosan telik az idő. Ha cicát tartunk a lakásban, akkor néhány dologra kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ha azt szeretnénk, hogy minden rendben menjen, és minitigrisünk is velünk együtt élvezze a karácsonyt.

A macskák nem szeretik a hirtelen nagy változásokat, amikor a megszokott kis otthonukban minden a feje tetejére áll, semmi sem úgy történik, mint a hétköznapokon. Ők az állandóságot és nyugalmat szeretik általában. Ezért az ünnepi készülődésnek minél korábban álljunk neki, és ne egy-két nap alatt díszítsük fel a házat, hanem folyamatosan egy-egy kis résszel készüljünk el. Ez segíti kedvencünket abban, hogy könnyebben elfogadja a körülötte lévő új dolgokat, és ne váljon stresszessé. A különböző gyertyákat inkább elő se vegyük, mert ha esetleg őrizetlenül égve hagyjuk, és felborítja kisállatunk, akkor abból komoly probléma is kialakulhat. Fontos, hogy mindenképpen maradjon egy olyan hely a lakásban, ahova a cica elvonulhat, és nyugodtan, csendben pihenhet a karácsonyi énekektől, a villogó fényektől és az erős illatoktól távol.

Ebben az időszakban a lakás növénydíszei is megváltoznak, kiegészülnek néhány jellegzetes ünnepi fajjal. Ezek egy része mérgező a cicák számára, ha megrágják és/vagy lenyelnek belőlük egy darabot. Így vagy teljesen kerüljük a mérgező növényeket, vagy kizárólag olyan helyre helyezzük őket, ahol a szobatigris semmiképpen sem jut hozzá. Ezek közé a mérgező növények közé tartozik a sokak által kedvelt mikulásvirág is.

Macskatartóként a karácsonyfának olyan helyet kell találnunk, ahol folyamatosan szemmel tudjuk tartani a közelében garázdálkodó minitigrisünket. Az alsó ágakra olyan díszeket akasszunk, melyek nem törékenyek, és nem okoz kárt a cica, ha leszedi, illetve lerántja őket és rá sem veszélyesek. Az is előfordulhat, hogy a bársonytalpúnk ráugrik a fára és húzza az ágait, ezért igyekezzünk a lehető legstabilabban felállítani a fát (akár kikötve, kitámasztva). Ha kedvencünket túlságosan izgatja a karácsonyfa vagy a díszek, próbáljuk meg kedvenc játékait a fa alá tenni, esetleg egy-két papírgalacsint vagy dobozt, hogy figyelme ezekre terelődjön. Ne legyen a karácsonyfán és környékén díszítésként fagyöngy, magyal, borostyán vagy karácsonyi rózsa, mert ezek a mikulásvirághoz hasonlóan mérgezőek a macskák számára.

Előfordulhat, hogy kedvencünk szeret társaságban lenni, és örömmel részt vesz velünk az ajándékbontásban. Különösen nagy lesz az öröm, ha neki szóló ajándékot is talál a csomagok között. Kiváló választás lehet kedvelt eledele, egy csomag jutalomfalat, egy új nyakörv, egy meleg cicafekhely, vagy egy érdekes játék.

http://www.fressnapf.hu/multifit-cristellos-cicasnack-lazacpisztrang-50g/

http://www.fressnapf.hu/anione-cica-nyakorv-cim-cimke-pink-19-30-cm/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicafekhely-gyongy/

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-madar-vaszon-anyagbol-8cm/

Válasszunk meglepetést aszerint, hogy cicánk inkább kényelmes, vagy örökmozgó, játékos típus. Ne bontsuk ki eredeti csomagolásából az ajándékot, hanem arra tegyünk csomagolópapírt, amit a macska leszedhet. A túl sok szalag veszélyes lehet a bársonytalpú számára, így azt inkább kerüljük. Ahogy a kisgyermeknek sem szabad, úgy a cicáknak se adjunk olyan játékot, amely apró darabokból áll és fulladást okozhat.

Tartsuk meg a szokásos etetési rutint, és ne adjunk többször több eledelt a cicának, csak azért, mert karácsony van. Sok cica képes mértéktelenül enni, így a hosszabb távon megnövelt ételmennyiség elhízáshoz vezethet, a sok új étel pedig gyomor és bélrendszeri panaszokat okozhat. Az ünnepekkor se adjunk kedvencünknek házi kosztot, ha nincs hozzászokva. Még ha jóízűen el is fogyasztja a cica, akkor is betegséget okozhat például a szőlő, a mazsola, bizonyos olajak, a makadámdió, a gomba, a fokhagyma, a hagyma, az élesztő, a datolyaszilvamag, a zsír, a hal- és szárnyas csontok, az alkohol a csokoládé és a nyírfacukor.

Ha bármilyen rendellenességet észlelünk kedvencünkön, megváltozik a viselkedése, étvágytalan lesz, hány (akár csak néhány naponta), nincs, vagy rendellenes a széklete, azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert lehetséges, hogy lenyelt valamit a cica, amit nem kellett volna.

Forrás: vets-now-com/petsitterireland.com