Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

A változás jó, de nem a cicáknak!

2016. augusztus 26.

A változás jó, de nem a cicáknak!

A cicák imádnak dobozokba ugrálni, és azokban elrejtőzni – azonban a költözés maga rendkívül stresszes folyamat számukra. Így tehát amint lassan minden elcsomagolásra kerül, rosszat sejtenek, és egyre nehezebben varázsolhatjuk őket elő a szekrény mélyéről, vagy pedig az ágy alól. Egyértelmű: a macskák nem rajonganak a radikális változásokért, és jobban érzik magukat ott, ahol már minden szögletet és illatot jól ismernek. Minden ellenállási trükköt bevethetnek: a félelemtől a cicavécén kívülre piszkíthatnak, nem hagyják abba a nyivákolást, sírást, sőt, akár szokatlanul agresszívekké is válhatnak.

A megváltozott territórium hatással van kedvencünk biztonságérzetére. Még a legkisebb átalakítás, például a lakásátrendezés vagy renoválás is megzavarhatja a nyugalmukat. Ezt legtöbbször étvágytalansággal, rejtőzködéssel vagy karmolással adja tudtunkra kedvencünk.

Mit tegyünk hát, hogy a cicánk biztonságban érezze magát? A legjobb, ha a teljes folyamatot megtervezzük, és három szakaszra osztjuk fel: a költözés előkészületeire, a költözésre magára, és az új otthonnal való megbarátkozásról sem feledkezünk meg.

A felfordulás idején ajánlott, hogy cicánkat egy nyugodt helyre küldjük inkább: ez lehet a lakás legcsendesebb szobája, de akár egy barátunk vagy családtagunk lakása is. Fontos, hogy általa jól ismert helyszínről legyen szó! Ha velünk együtt vészeli át a csomagolást, akkor a cicaholmik legyenek az utolsók, melyeket elpakolunk. A játékokkal, kaparófákkal és az alomtállal ugyanis hosszabb ideig megőrizhetik otthonosságérzetüket. Ugyanakkor a pakolászást fogjuk olyan rövidre, amilyen rövidre csak lehet. Szakítsunk időt a cica rendszeres programjaira, és gondoskodjunk róla akkor és úgy, ahogy egyébként is szoktuk: adjunk neki enni a szokott időben, játsszunk vele, kényeztessük. A költözés napján csak egy könnyű reggeli adaggal etessük meg, hogy a stressz okozta gyomorgondokat megelőzze.

Ha a cicánk nem találkozik napi szinten vagy legalábbis rendszeresen szállítóboxával, akkor szánjunk időt arra, hogy bemutatjuk neki a dobozt, hogy ne a legutolsó pillanatban, egy egyébként is stresszes kényszerhelyzetben találkozzon vele először. Sajnos, ilyenkor lehetséges, hogy külső segítségre is szükségünk lesz ahhoz, hogy betereljük megrémült kedvencünket, és ezúttal emberi segítő kézre gondoltunk!

AniOne szállítóbox szürke M 67,5x51x47cm

Az állatorvoshoz érdemes gyógyszeres segítségért fordulni, hiszen léteznek speciálisan a cicák számára kialakított enyhe nyugtatószerek, melyek oldják erős szorongásukat. A feromon párologtató nyugtató hatása számos viselkedési zavarban tud segíteni – ezt a költözéskor a box belsejében fújjuk szét. Az utazás alatt biztonságos helyre, lehetőleg ülésre szíjazzuk a szállítót, de sose helyezzük furgon, vagy más zárt, sötét helyre a cicát, ahol egyedül van.

Az új otthon legyen először is cicabiztos: tegyük el a lógó kábeleket, csukjuk be az ablakokat, és figyeljünk a mérgező növényekre, általában véve, ellenőrizzük, hogy bármilyen ártalmas anyag maradt-e a lakásban. A macskát itt is a legnyugodtabb szegletben engedjük ki. Előtte azonban „terítsünk meg neki”, vagyis tegyük ki étellel teli tálkáját és friss ivóvizét, válasszuk ki az alomtál megfelelő helyét, és a fekvőhelyet is helyezzük ki. Azért, hogy bátorítsuk a felfedezésben, jutalomfalatokat is szétszórhatunk a padlón. A cicák természetüknél fogva idegenkednek az új helyektől. Valószínűleg amikor új helyre visszük őket, a szállítódobozból nem akarnak majd kijönni. Semmiképpen se erőltessük, hagyjuk, hogy a maguk tempójában, bátorságot gyűjtve, a szagokkal ismerkedve maguktól bújjanak ki a boxból.

Ha lehetséges, a cica lakjon a lakás egy bizonyos részében huzamosabb ideig, hogy legyen lehetősége fokozatosan megismerkedni új otthonával. Hiszen mennyi új illat, szag és zaj vár rá itt! Ezeket időbe telik feldolgoznia. A játékot is szüneteltessük egy ideig, hiszen rengeteg új inger éri ebben az időszakban. Az alomtál helyét úgy véglegesíthetjük, ha rövid ideig egy cseretálat is kihelyezünk számára, így a cica maga választhat a két helyszín közül.

AniOne cica wc Flip cat kék 50cm

Fontos tudni, selymes barátunknak legalább két hétre lesz szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon új lakhelyéhez. A legfontosabb a törődés és odafigyelés: új otthonában éppen akkora, sőt kezdetben extra adag szeretetet és nyugalmat igényel gazdájától!

 

Forrás: iheartcats.com, pets.webmd.com, hillspet.com