Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Van egy pekingi palota kutyusom, azt szeretném megkérdezni, hogyan lehet szobatisztaságra nevelni? Sokat van kint az udvaron most, de mégis az ajtóba bentre szeret pisilni, mit tegyek? Éjszaka többször kimegyek vele, de ha reggel később kelek fel bent intézi el a dolgát. Mit és hogyan tegyek? Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel.

2011.08.16

Állatorvos
Sajnos leveléből nem derül ki, hogy mennyi idős a kutya és az sem, hogy éjszaka amikor kiviszi, akkor elvégzi-e a dolgát. Az, hogy az ajtóba pisil azt jelzi, hogy ha tehetné kimenne. Ha felnőtt kutyáról van szó, akkor feltétlenül végeztessen el egy vizeletvizsgálatot és egy vérlabort. Egy felnőtt kutya normális esetben kibírja pisilés nélkül az éjszakát (8-9 órát), ha az utolsó pisilés este 10-1/2 11 körül történik. Ha a vizsgálatok eredményei alapján kizárhatóak a hólyag illetve vesebetegségek, akkor lehet csak viselkedési problémaként kezelni a helyzetet. Ha kiviszi a kutyát, akkor figyelje, hogy valóban elvégzi-e a dolgát. Ha igen, akkor dícsérje, jutalmazza. Ha pisil, akkor ne vigye rögtön be, hanem hagyja, hogy még szagolgasson. Hasznos, ha a kutya érti azt a vezényszót, hogy pisiljél. Ezt úgy taníthatjuk meg neki, hogy vizeletürítés közben ismételgetjük és közben dícsérünk. Ez azért hasznos, mert a kutya így biztosan érti mit akarunk tőle amikor kivisszük. Ha mégis bepisil, akkor ne szidjuk meg nagyon, mert az szorongást kelthet benne, különösen akkor, ha utólag és nem a cselekedettel egy időben tesszük. Fontos, hogy lehetőség szerint vegye észre, ha a kutya az ajtóhoz megy és engedje ki. Tudom, hogy ez éjszaka nem igazán kivitelezhető.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem