Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vásárlás, szállítás és beköltöztetés

2014. szeptember 30.

Vásárlás, szállítás és beköltöztetés

Miután úgy döntött, hogy szeretne terráriumi állatot tartani és fel is készült új kedvence fogadására, elérkezett az idő, hogy végre hazavigye. Most adunk önnek néhány tippet a szállítással és az első együtt töltött napokkal kapcsolatban.

Amikor elindul, hogy megvásárolja terráriumi állatát, számos dolgot át kell gondolnia, hogy mindenre felkészüljön. Több faj, például a leopárd gekkók és a szakállas agámák nem igényelnek különösebb védelmet, míg mások, mint a nappali gekkók vagy pitonok már az Európai Unió szabályai szerint szállítandók. Származási bizonyítványt és a tulajdonjog átruházását tartalmazó dokumentumokat egyaránt mellékelni kell az ilyen állatok mellé. Egyes fajok részére szükséges a CITES igazolás kiállítása is. Ezen felül, ha védett állatot tart, az illetékes hatóságoknál is regisztráltatnia kell, attól függően, hogy hol él. Egy kisállat regisztrációja egyszerűbb, mint gondolná. Általában minden szükséges formanyomtatvány megtalálható a városok vagy hatóságok weboldalain.

Ne feledje, hogy akkor is szüksége lesz származási bizonyítványra, ha fogságban tenyésztett, importált vagy vadon befogott állatot tart. Általános szabály, hogy csak fogságban tenyésztett állatot vásároljon. Ha így tesz, megakadályozhatja, hogy új kedvence szállítás közben elpusztuljon, és mindenekelőtt hozzájárul ahhoz, hogy természetes élőhelyükön megmaradhassanak a különleges állatfajok. A vadon befogott példányok tartása nem csak etikátlan, hanem több problémát is okoz. Ezek az állatok jóval stresszesebbek, ezen kívül betegségeket is hordozhatnak. Az egyes példányokat gyakran különböző címkékkel is ellátják, úgy mint WF (vadon tenyésztett), WC (vadon befogott), vagy a legjobb megoldás, a CB (fogságban nevelt). Bizonyos fajok microchipes jelölése is kötelező.

A hazaút

Az állatok számára minden költözés hatalmas stresszel jár. Először is, kedvencét kiemeli megszokott környezetéből és beleteszi a szállítódobozába. Ezt követően az állatnak meg kell szoknia új otthonát. Ezért az első pillanattól kezdve igyekeznie kell, hogy a stresszfaktorokat a minimumra csökkentse.

Legjobb, ha a hüllőt sötétben szállítja, mert ekkor érzi magát nagyobb biztonságban. Még a szellőzőnyílások is szökési kísérletekhez vezethetnek, ezért kifejezetten stresszessé teszik az állatokat. A legjobb, ha kedvencét olyan boxban szállítja, amelyben belül egy pamut zsák van, esetleg gyűrött újság vagy nedvszívó papírtörlő. Így továbbra is szabadon mozoghat, de nem tud megszökni. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a zsák biztonságosan rögzítve van. Egyszerűen csomózza hozzá a fogantyúkhoz vagy nagyobb nyílásokhoz. Javasoljuk, hogy a fogantyúk körül a zsák nyakát csomózza meg, majd kösse el zsinórral.

Győződjön meg róla, hogy az állat farkát vagy más testrészét nem köti hozzá a csomóhoz. A legjobb megoldás, ha az állatot egyszerre helyezi a zsákba és a szállítódobozba. Sok fajt zsák nélkül is szállíthat. Azonban ilyenkor sose töltsön a boxba homokot vagy egyéb almot, mert kedvencét minden alkalommal betemeti majd, amikor egy nagyobbat zöttyen a jármű. Időjárástól függően a polisztirol doboz is jó választás lehet, mert védi az állatot a kihűléstől. A dobozban lévő hőmérsékletet forró vizes palackokkal vagy fűtő béléssel is emelheti, ha hideg időben viszi haza az állatot. A túlmelegedés elkerülése érdekében használja ezeket az eszközöket óvatosan. Higiéniai okokból soha ne helyezzen állatokat közvetlenül a dobozba. Bizonyára ön sem szeretné, ha kedvence polisztirol gyöngyöket fogyasztana, ezért mindig tegye először zsákba vagy kartondobozba az állatot.

Beköltöztetés előtt

Amikor már otthon vannak, a legtöbb gazdi arra vágyik, hogy átadja állatának új otthonát.  Ha a terráriumot már berendezte, és készen áll a házi állat fogadására, akkor is legyen elővigyázatos, mert a meggondolatlanság akár problémákhoz is vezethet a későbbiek folyamán. Legyen türelmes, először ugyanis karanténba kell tennie az állatot, különösen akkor, ha más állatot is tart. Ilyenkor célszerű spártai körülmények között tartani a hüllőt, egy könnyen tisztán tartható terráriumban, ahol alaposan megfigyelheti, és azonnal észreveheti, ha valami nincsen rendben. A hőmérsékletről, világításról és elegendő vízről a karanténban töltött idő alatt is gondoskodnia kell.  Ez az eljárás egyébként akkor is ajánlott, ha egészen biztos abban, hogy az ön által vásárolt hüllő egészséges. Elővigyázatosságból akár felkereshet egy hüllőkre szakosodott állatorvost is. A szakember általában megvizsgálja az állat székletmintáját, hogy ellenőrizze, nincs-e parazita a szervezetében. Ha így tesz, a legtöbb későbbi probléma kialakulását megelőzheti.

Otthon

Ha minden készen áll és az állat is egészséges, végre elfoglalhatja helyét új otthonában. Erre szánjon elég időt. Kedvencét aktív ideje alatt költöztesse be a terráriumba. Ha több házi állatot tart, tegye be először a nőstényt, hogy ő is megismerkedhessen az új felállással. Az új lakók először talán kicsit félénkek lesznek, ezért előfordulhat, hogy elbújnak. De rövid idő után elkezdik felderíteni új környezetüket. Várjon egy napot, mielőtt enni ad nekik, hogy nyugodtan, izgalmak nélkül fogyasszák el első ételüket új otthonukban.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem