Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vesegondok kutyáknál és macskáknál

2014. június 22.

Vesegondok kutyáknál és macskáknál

A vese létfontosságú szerv, funkciójának romlása az idősebb kutyáknál és macskáknál is gyakori. Fontos tehát, hogy mihamarabb felismerjük a veseproblémákra utaló jeleket, és időben felkeressük állatorvosunkat, hiszen a betegség megfelelő diétával és kezelésekkel sok esetben hosszabb ideig karbantartható..

A vesék a kiválasztó szervrendszer részei, ha nem működnek megfelelően akkor az anyagcsere vízoldékony végtermékei nem tudnak eltávozni a szervezetből, ennek következményeként azok felhalmozódnak a vérben és károsítják a szervezetet . Egyszerűen fogalmazva, a vese szűri meg a vért. A veséknek a kiválasztáson túl szerepük van a vörösvértestek termelésében, a vérnyomás, a kalciumanyagcsere és a só-víz háztartás szabályozásában is.

Láthatjuk tehát, hogy a veséknek nagyon komplex feladatuk van, így érthető, hogy a különböző okokból bekövetkező károsodásuk komolyan befolyásolja a szervezet egészének működését, így súlyos betegséget okoz.

A veséknek lehetnek veleszületett vagy szerzett betegségei. Veleszületett vesebetegség például a policisztás vese. A veleszületett vesebetegségben szenvedő állatok többnyire már fiatal korban (másfél éves kor előtt) az idült veseelégtelenség tüneteit mutatják. Egy vesebetegség lehet heveny (akut) és idült (krónikus). Heveny veseelégtelenséget okozhat például: sokk, mérgezés (pl.: fagyálló), babesiosis, gyógyszerek, baleset (vérzés, égés), fertőzések. Idült veseelégtelenség alakulhat ki, ha a heveny betegség következtében nem pusztul el az állat, de nem is következik be teljes gyógyulás. Idült vesebetegség alakulhat ki például immunológiai folyamatok, fertőzések, gyulladások, daganatos megbetegedések következtében is. Idős kutyáknál és macskáknál gyakran előfordulnak vesebetegségek, ezek sokszor hosszabb idő alatt alakulnak ki, és okoznak látványos tüneteket.

Akut vesebetegség tünetei

Az állat jó kondícióban van és hirtelen súlyos tünetek jelentkeznek: étvágytalanság, elesettség, hányás, hasmenés, kiszáradás, szívritmus zavarok, kóma, görcsök. Ilyenkor előfordulhat, hogy az állat egyáltalán nem ürít vizeletet, de az is, hogy a normálisnál kevesebbet vagy többet pisil.

Idült vesebetegség tünetei

A tünetek súlyossága attól függ, hogy mennyire előrehaladott a betegség. Az állatok általában akkor kerülnek orvoshoz, amikor veszítenek a súlyukból, szőrük fénytelenebb, esetleg csapzott, sokat isznak és pisilnek, étvágytalanok, esetleg hánynak, leheletük bűzös és vérszegények. Jellemző lehet a vesetájék fájdalmassága is. Az idült vesebetegség végstádiumában jelentkező tünetek hasonlóak, mint amelyeket a heveny veseelégtelenség esetében tapasztalhatunk.

Hogyan előzhetjük meg?

Sajnos még akkor sem zárhatjuk ki az időskori veseproblémák jelentkezését, ha nagyon elővigyázatosunk vagyunk. Van azonban néhány óvintézkedés, amelyekkel csökkenthetjük a kockázatot. Ügyeljünk rá, hogy az állat ne hízzon el, jó minőségű, korának megfelelő ételt egyen és mindig eleget igyon. Fontos, hogy rendszeresen vigyük el állatorvosi ellenőrzésre még akkor is, ha nincsenek konkrét tünetei. Legalább egyszer egy évben végeztessünk el egy vér és vizeletvizsgálatot. Azokban az esetekben, amikor a probléma már akkor kiderül, amikor még nem jelentkeznek a klinikai tünetek, akkor a megfelelő diétával és gyógyszerekkel hosszan jó állapotban tarthatjuk kedvencünket. Fontos, hogy pedig bármi szokatlant veszünk észre állatunkon, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz, mert minél hamarabb ismerik fel a problémát, annál többet tudnak tenni érte.

A vesediéta célja

Ha egyszer a vese már nem működik megfelelően, sajnos nem lehetséges meggyógyítani. Ez azt jelenti, hogy kutyának, macskának a még meglévő egészséges veseszövetekkel kell boldogulnia. Hogy ezek minél tovább egészségesek maradjanak, vigyáznunk kell rájuk. Az alacsony minőségű állateledelek, melyekben például túl sok fehérje vagy foszfor van, terhelik a vesét. Olyan étrendre kell váltani, amely csak a szükségletet fedező, de jó minőségű fehérjét tartalmaz. Fontos a foszforbevitel korlátozása is. Fontos, hogy az étel fűszermentes és sósegény legyen. Ma már kíváló tápok vannak forgalomban, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak például: PetBalance Medica, Hill’s k/d, Royal Canin Renal.

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_vesebetegseg_kezelesere_cicak_szamara_2_5kg/

http://www.fressnapf.hu/petbalance_medica_vesepanaszokra_konzerv_kutyaknak_400g/

Megelőző óvatosságból viszont nem szabad áttérni az ilyen diétára, mert ha az állat egészséges, akkor fontos tápanyagoktól eshet el miatta. A vesebajokkal küszködő állatok számára viszont alapvető fontosságú a diétás táplálás. Csak akkor adjunk diétás tápot, ha vizsgálatok igazolták a betegséget.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem