Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vigyázat, cicapánik: a fürdetés

2016. január 14.

Vigyázat, cicapánik: a fürdetés

Vannak cicák, akikkel teljesen problémamentes a fürdetés, de valljuk be, azért nem ez a jellemző. Előfordulhat, hogy a mi szobatigrisünk már az első pillanattól kezdve ősi ellenségként tekint a vízre és a fürdetés sok stresszel jár nála. Ez esetben nagyon türelmesnek és óvatosnak kell lennünk a fürdetés előkészítése és folyamata során.

Bár a cicák nagyon sűrűn tisztálkodnak, időnként előfordulhat, hogy olyan szennyeződés kerül a bundájukra, amin csak a fürdetés segít. Egy betegség során, vagy ahogy idősödnek kedvenceink, egyre gyakrabban lehet szükség mosdatásra, így már fiatal kortól érdemes őket hozzászoktatni a nedves élményhez. A legtöbb cicatulajdonos már megtapasztalhatta, hogy a bársonytalpú bizony megharagszik rá, ha olyan történik vele, ami neki rossz, ezért érdemes a fürdetéshez valaki más segítségét is kérni.

Felnőtt cica esetén a fürdőkádunk a legmegfelelőbb helyszín a mosdatáshoz, egy kölyökcicának viszont elég lehet a csap vagy lavór is. Akármelyiket is választjuk fontos, hogy csúszásmentes legyen az alja, így helyezzünk bele egy darab szőnyeget vagy törölközőt.

Mielőtt nekikezdünk a fürdetésnek, készítsünk össze mindent, amire szükségünk lehet. A kád aljára helyezett törölközőn kívül kelleni fog még egy száraz törölköző, egy macskasampon (kifejezetten cicáknak készültet vásároljunk, mert az emberi sampon irritációt okozhat kedvencünk bőrén), és egy vödör langyos víz a nedvesítéshez és az öblítéshez. A kádba is engedhetünk 4-5 centi langyos vizet, de azt mindenképpen engedjük le, mielőtt leöblítjük minitigrisünkről a sampont.

A fürdetés előtt továbbá érdemes a bársonytalpút megfésülni, hogy ne gubancolódjon össze még jobban a szőre, és némi szennyeződést is eltávolíthatunk vele.

http://www.fressnapf.hu/more-for-cats-bontokefe-kicsi-ketoldalas/

http://www.fressnapf.hu/fitfun-ketoldalas-kefe-20-cm/

 

Így könnyebb dolgunk lesz a fürdetés során. A karomvágást hagyjuk a fürdetés végére, mert a víztől felpuhult karmokat könnyebb levágni és a cica is általában jobban tűri (ha marad még türelme…). Fontos, hogy fürdetés során ne menjen víz a szemekbe és a fülekbe. A füleket fürdetés után mindig alaposan töröljük ki egy puha vattadarabbal.

Ha mindent előkészítettünk, hozzuk be szobatigrisünket a fürdőszobába, és csukjuk be az ajtót, hogy ne lásson a cica menekülési utat. Finoman helyezzük a macskát a kádba vagy a csapba, és közben beszéljünk hozzá nyugtató, biztató hangon, sőt akár finom falatokkal is kedveskedhetünk neki.

http://www.fressnapf.hu/multifit_snack_cream_majas_7x15g/

Vigyázzunk, hogy véletlenül se legyen forró a víz, csupán langyos, mert a kellemetlen élmény hosszú időre még jobban elveheti a cica kedvét a fürdéstől és azt már bizonyára tudjuk, hogy ha egy macska valamit nagyon nem akar, akkor az nem is történik meg… Sajnos vannak cicák, amelyeket csak bódított állapotban tud megfürdetni egy kozmetikus, amikor feltétlenül muszáj.

A fejétől, illetve a nyakától hátrafelé kezdjük el benedvesíteni a cica bundáját. Ezután óvatosan besamponozhatjuk a cica testét, ügyelve a hajlatokra is. A pofiját csak nedves törölközővel tisztítsuk meg, amennyiben szükség van rá. Ezt követően addig végezzük az öblítési folyamatot, amíg meg nem bizonyosodunk arról, hogy teljesen sikerült eltüntetni a kedvencünk szőréről a sampont, hiszen a maradék bőrirritációt okozhat.

A fürdetés után puha törölközővel itassuk le kedvencünkről a lehető legtöbb vizet. Hajszárító használata nem javasolt, mert megijedhet a hangjától a cica, ezt általában csak az egészen gyakorlott fürdőzők viselik el. A fürdés után ügyeljünk arra, hogy a cica huzatmentes meleg helyen tudjon szárítkozni.

Ha ügyesen viselkedett a macska a fürdetés során, mindenképpen dicsérjük meg, és jutalmazzuk meg pár finom falattal és egy kiadós játékkal, hogy pozitív élmény társuljon az esetlegesen kellemetlen eseményhez.

http://www.fressnapf.hu/anione-cicajatek-eger-farok-pompommal-2db-65x7x5-cm/

 

Forrás: healthypets.mercola.com / petco.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem