Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vigyázat, mérgezés a láthatáron!

2015. április 11.

Vigyázat, mérgezés a láthatáron!

Kedvenc négylábúink sokszor nagyon kíváncsiak. Emiatt időnként olyasmit is megkóstolnak, ami nem nekik való, vagy egyenesen mérgező lehet számukra. Ha kutyusunk is hajlamos ilyesmire, akkor a tavaszi kertrendezésnél jobb, ha fokozottan ügyelünk az esetleges veszélyforrásokra. Ha mégis megtörténik a baj, akkor ne késlekedjünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

A különféle virághagymák, föld- és levélápoló tápoldatok, műtrágyák és persze a rovar, rágcsáló, csigairtó szerek és gombaölők a legtöbb háziállatra veszélyesek, amennyiben a négylábú lenyeli őket vagy bundájára kerül a vegyi anyagból és az lenyalja. Összegyűjtöttünk néhány, gyakran használt toxikus anyagot, amelyek a legtöbb háztartásban, kertben megtalálhatók, ám kisállatok mellett nagyobb elővigyázatossággal alkalmazandók.

Patkányméreg

Habár csábító íze miatt valószínűleg finom falatnak látja kutyusunk, a rágcsálómérgek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek súlyos véralvadási zavart okoznak. Emiatt testszerte vérzések jelentkeznek, így az állat elvérzik. A mérgezett állat bágyadt, levert, nyálkahártyái fehérek, egyes testnyílásokból vér szivároghat, az apró sérülések vérzése sem áll el. Nagyon fontos, hogy kedvenceink úgy is hozzájuthatnak ezekhez a szerekhez, hogy megeszik a mérgezett, így lelassult, vagy elhullott egeret, patkányt. Ha időben állatorvoshoz visszük kedvencünket, akkor ez a mérgezés jól kezelhető. Ha látjuk, hogy kedvencünk mérget, vagy potenciálisan mérgezett állatot evett, akkor azonnal vigyük orvoshoz, mert az első órákban még hánytatással megelőzhető a méreganyag felszívódása. Nagyon figyeljünk arra, hogy amennyiben ilyen szereket használunk, csak olyan helyre tegyük, ahol sem állat sem gyerek nem férhet hozzá.

Növények

Ugató barátaink unalmukban időnként megrágcsálják a szobanövényeket is. Ezért legyünk különösen óvatosak a nárcisz, jácint, taró, leander, buzogányvirág tartásakor.

A kerti virágok, zöldségek közül veszélyes lehet az őszi kikerics, a krizantém, a dália, a kála, a rhododendron, a gyűszűvirág, az írisz, a kerti szarkaláb, a sisakvirág, a völgyi liliom és más liliomfélék, a szívvirág, valamint a madártej növény is. Sajnos egyes zöldségek, különösen a rebarbara is okozhat toxikus tüneteket négylábúnknál, ezért ha lehet, igyekezzünk előle elzárni a kert rebarbarát termő részét is.

Kevesen tudják, de az akácfa, a tiszafa, a bodzabokor, a cseresznye és a tölgyfa rágcsálása is vezethet mérgezéshez, ezért szintén javasolt az ezekről levágott gallyakat, lehullott leveleket a kutyustól távol gyűjteni.

Sűrű fás, árnyékos, erdős területeken, különösen esős időben gyakran bukkannak fel különböző gombák. Mivel ezek között magas számban találunk emberre és állatra egyaránt veszélyes fajokat, jobb, ha rendszeresen irtjuk őket.

Vegyszerek

A kémiai alapú permetezőanyagok, műtrágyák, talajjavítók és gyepápoló szerek is okozhatnak mérgezéses tüneteket. Ha négylábúinkat túlságosan érdekli minden ilyesmi, akkor próbáljuk lecserélni a kémiai anyagokat vegyszermentes változatokra. Amennyiben mégis ezekkel dolgozunk, használatuk közben tartsuk távol a kutyust, és amikor végeztünk, zárjuk el őket olyan helyre, ahol kedvencünk biztosan nem férhet hozzá.

Források: ansci.cornell.edu / aspca.org / pets.webmd.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem