Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vigyázzon tengerimalacára, tiltólistás eledelek

2015. május 01.

Vigyázzon tengerimalacára, tiltólistás eledelek

Elég csak egy pillantást vetni ezekre a mókás állatkákra, és az emberek többsége azonnal beleszeret a tengerimalacokba. Senkit ne tévesszen meg azonban az apró méret – mint minden háziasított kisállatnak, nekik is vannak speciális igényeik, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartanunk ahhoz, hogy hosszú, boldog életet biztosítsunk leendő kedvencünknek.

A megfelelő méretű és elrendezésű ketrec választása mellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk az állat megfelelő etetésére.

http://www.fressnapf.hu/sarokketrec-szurke-semiramis-100×100-cm/

A tengerimalacok emésztőrendszere nagyon érzékeny, már néhány napos helytelen táplálás is gyomor és bélrendszeri problémákat okozhat. Ahhoz, hogy megértsük, hogy milyen ételekre van szüksége egy tengerimalacnak, tudnunk kell, hogy ők természetes körülmények között az Andok kies területein élnek, ahol bizony nincsenek lédús, édes gyümölcsök, zöldségek. Természetes élőhelyükön a malackák rostos növényi táplálékot fogyasztanak, ezt kell nekünk is biztosítanunk, ha azt szeretnénk, hogy állatkánk egészséges maradjon. A tengerimalacok alapvető tápláléka a jó minőségű réti széna, e mellé adjunk kifejezetten tengerimalacok számára gyártott teljes értékű tápot, minden egyéb zöldség, gyümölcs csak desszert jellegű kiegészítés. Ha a számukra készült teljes értékű táppal etetjük őket, semmi szükség mellette magkeverékre.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-junior-tengerimalac-eleseg-500g/

http://www.fressnapf.hu/real-nature-tengerimalac-eleseg-500g/

http://www.fressnapf.hu/realnature-reti-1kg-szena-kasvirag/

A magvakkal azért is óvatosan kell bánni, mert hizlalnak és erre bizony ezek az állatkák hajlamosak. A tengerimalacok ráadásul nem is emésztik jól a gabona magvakat, ezért ezek etetése számos problémát okoz, legjobb, ha teljesen kihagyjuk az étrendjükből. Van még egy dolog, amire a malackáknak korlátlan mennyiségben szükségük van, ez pedig a tiszta ivóvíz, amit önitatóból tudunk a leghigiénikusabban felkínálni.

http://www.fressnapf.hu/szezonalis-ajanlat-ferplast-drinky-itato/

A szénát, füvet és zöldségeket mindig biztonságos, ellenőrzött helyről szerezzük be. A mérgező, permetezett vagy piszkos (utak mentén szedett) növények etetése az állat megbetegedéséhez, sőt, akár halálához is vezethet.

Bizonyos zöldféléket kifejezetten szeretnek a malackák, de csak kis mennyiségben adhatóak nekik, mivel puffadást okoznak. Ilyen például a karalábé (és levele), a karfiol vagy a brokkoli. A zöldsaláta, a petrezselyem és a spenót nagy mennyiségben káros lehet a vesére, ezért ezekkel is legyünk óvatosak.

Szigorúan tilos burgonyát, zöldbabot, szárazbabot és rebarbarát adni a kisállatoknak, mivel ezek a tengerimalacok számára erősen mérgezőek.

A friss, zöld fű tavasztól őszig remek C-vitamin forrás lehet számukra. Fontos azonban, hogy tiszta, száraz szálak kerüljenek eléjük. Az eső után szedett vagy harmatos füvet szétterítve hagyjuk száradni, mielőtt az állatkáknak adnánk, egyébként gyomor és bélrendszeri problémát okozhatnak. Mivel ezek az állatok az emberhez hasonlóan nem tudják előállítani szervezetükben a C-vitamint, ezért jó, ha hetente 1 alkalommal kifejezetten tengerimalacok számára gyártott C-vitamin készítményt csepegtetünk az ivóvizükbe.

A gyümölcsök, mint korábban említettük csak desszertként szerepelhetnek a tengerimalacok étlapján.

Kerüljünk minden olyan, boltban kapható tápot, amely nem kifejezetten tengerimalacok számára készült – beleértve a nyúleleséget is, mivel ezek nem a malacok számára megfelelő összetevőket tartalmazzák.

A fenti szabályokat betartva, kisállatainkat friss és változatos növényekkel táplálva (pl.: tyúkhúr, lándzsás útifű, pásztortáska, gyermekláncfű), a tengerimalacok kiegyensúlyozott és vidám társaink lesznek, akik nézegetésében, simogatásában a család minden tagja örömét lelheti.

Források: rspca.org.uk / guinealynx.info