Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vissza a természetbe

2015. április 23.

Vissza a természetbe

A természetes alapanyagokat tartalmazó kutya- és macskaétrend több, mint egy trend – javíthatja az érzékeny emésztésű vagy étel-intoleranciával küzdő állatok életminőségét. Az alábbiakban a természetes táplálékok különböző opcióit mutatjuk be önnek. Fontos, hogy mielőtt táplálékot váltana, minden esetben beszélje meg azt állatorvosával, hiszen az ilyesmit mindig egyedileg kell elbírálni.

Mi magunk is egyre tudatosabban táplálkozunk, és egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra is, hogy mit adunk enni háziállatainknak. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten a szükségleteikre szabott ételekkel látjuk el őket. A tudósok keményen dolgoznak annak vizsgálatán, hogy a különböző tápanyagok milyen szerepet töltenek be a szervezet működésében, és hogy ezekből milyen mennyiségre van szükség ahhoz, hogy a legoptimálisabb összetételű étrendet állíthassuk össze. Ennek eredményeként ma már pontosan tudjuk, hogy a kiscicáknak és kölyökkutyáknak mire van szükségük életük első pár hónapjában. Azt is tudjuk, hogy az állatok ilyen irányú szükségletei jelentősen megváltoznak az életkoruk előrehaladtával, és köztudomású az is, hogy mikor és hogyan változtassuk meg az étrendjüket. Szorosan nyomon követjük az egyes fajták jellegzetességeit és egyéni szükségleteiket. Emiatt már rengeteg különböző fajta kutya- és macskatáp elérhető, a választék szélesebb, mint valaha. Ha kedvencünk valamilyen betegség miatt diétás táplálásra szorul, már akkor is rengeteg kész táplálék közül választhatunk.

http://www.fressnapf.hu/pb_med_gyomor_belrendszeri_megbetegedesekre_szaraz_kutyanak_2kg/

Természetesen ilyen esetben is összeállíthatunk mi magunk is táplálékot, de ezt már csak kizárólag szakember segítségével tegyük.

Ugyanakkor ez a nagy választék bizonytalanságot is szülhet. Amikor etetési szokásaikról kérdezzük őket, a legtöbb felelősen gondolkodó kutya- és macskatulajdonos azt feleli, hogy a lehető legtermészetesebb étrendet igyekszik biztosítani a kedvencének, elvégre ezekről az a hír járja, hogy különösen egészségesek. De mit jelent a „természetes tápanyag” valójában? Élelmiszer minőségű készterméket? Organikus ételeket? Házi készítésű, adalékanyag-mentes ételeket? A lehető legtöbb friss és nyers alapanyagot? A válasz mindig attól függ, hogy kit is kérdezünk. Tény, hogy számos különböző megközelítés létezik és mint ahogy ez általában lenni szokott, itt sem csak egy jó megoldás van.

Mi is az a természetes?

Ahhoz, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, tisztában kell lennünk azzal, hogy hogyan is táplálkoznak kedvenceink vadon élő rokonai. Igaz, hogy a mi kis háziállataink már nagyon sok mindenben különböznek tőlük, de táplálkozásuk élettana teljesen megegyezik.

A vadmacskák és a farkasok is főleg apró zsákmányt ejtenek el, amit szőröstül, bőröstül, tollastul fogyasztanak el. Áldozataik előemésztett gyomortartalmán keresztül a farkasok is esznek leveleket, bogyókat és gyümölcsöket. Az étrendjük fő alkotóeleme mégis a hús. Ugyanez vonatkozik a kutyákra is. Mindenevők, azaz bármit el tudnak fogyasztani, és a farkasoktól eltérően még a gabonát is meg tudják emészteni. Ennek ellenére a kiegyensúlyozott étrend számukra nem képzelhető el hús nélkül.

Az éhes macska szintén mindenestül felfalja zsákmányát, bundájával, vékony csontjaival és a belsőségekkel együtt. Mivel a macskák nem falkában vadásznak, általában nem kell megküzdeniük az elejtett állat maradványaiért, ezért alaposan meg tudják rágni a húst, mielőtt lenyelik. A farkasoktól és a kutyáktól eltérően nem tudnak „feltankolni” a húsból, mert a hasfaluk nem tágul. A macskák a kutyákkal ellentétben nem mindenevők, ők húsevők.

A természetes igényeknek megfelelően összeállított étrend alapja egy egészséges állat esetében a jó minőségű hús és a zöldségek. Ízfokozók, színezékek, tartósítószerek és más adalékok használata pedig tudatosan kerülendő.

Sok hús, kevés szénhidrát

Ez a tudás nagyon hasznos, ha természetes étrendet szeretne biztosítani a háziállata számára. Legtöbbünk nem tud egy egész zsákmányállatot letenni a kedvence elé, viszont adhatunk nekik jó minőségű ételeket, amiben sok a hús, és van benne friss növény, egy kevés gabona, gyümölcs és zöldség.

Nem árt tudni, hogy az az érvelés, miszerint a kutyák és a macskák kizárólag húsevők, ezért nem szabad nekik gabonát adni, nem helytálló. A kutyák mindenevők, és tévhit, hogy egyáltalán nem tudják megemészteni a gabonaféléket. A kutyák bélrendszere tartalmazza azt az enzimet, aminek segítségével részben fel tudja dolgozni a gabonát. A macskáknál ez az enzim hiányzik, ennek ellenére az étrendjükben lennie kell egy kis gabonafélének, gyümölcsnek vagy zöldségnek. A macskák ugyan nem tudják megemészteni az élelmi rostokat, ám ez segít megőrizni emésztőrendszerük megfelelő működését. A macskák is fogyasztanak természetes körülmények között növényi táplálékot, hiszen a növényevő zsákmányállatok bélrendszere tartalmazza azokat.

Akárhogyan is, a kutyák és macskák közel természetes étrendjének fő eleme a jó minőségű fehérje. Ezt legfőképpen a húsban, tejtermékekben és a tojásban találhatjuk meg. A zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok, vitaminok és élelmi rostok szintén hozzátartoznak a teljes étrendhez. Ezek pontos aránya és mennyisége az állat életkorától és aktivitásától függ.

A BARF étrend kutyáknak és macskáknak

Ha eljutunk odáig, hogy a közel természetes étrend gondolatát hogyan ültethetjük át a gyakorlatba, a BARF étrend különösen népszerű. A BARF angol rövidítése azt jelenti, hogy „biológiailag megfelelő nyers étel”, vagy „csontok és nyers étel”. Ezzel a módszerrel a kutyák nyers húst kapnak (rajta az izmokkal és a csonthoz tapadt hússal), valamint belsőségeket vagy nyers halat. A hús és a hal a BARF menü 90 %-át teszi ki. Ezt azután összekeverjük főtt vagy pürésített zöldséggel vagy gyümölccsel, és szénhidrátot adunk hozzá, például rizst vagy krumplit.

A megfelelő gondoskodás érdekében az ételt ásványi anyagokkal, vitaminokkal és zsírokkal vagy olajokkal kell kiegészíteni. Ebből adódóan még ezzel a módszerrel sem tudjuk kikerülni az ipari előállítású alapanyagokat.

A kutyák általában kitörő örömmel fogadják ezt az ilyen jellegű ételeket, mert a nyers hús különösen ínyükre való. Azok a macskák, akik már hozzászoktak a száraz vagy a nedves táphoz, eleinte vonakodni fognak, mert nem szeretnek ismeretlen dolgokat enni. Kezdetben segíthet nekik azzal, hogy pár nyers falatkát kever a szokásos száraz vagy nedves ételébe. A legtöbb macska hamar beadja ily módon a derekát.

Tippünk: Ha úgy dönt, hogy kipróbálja a BARF eljárást, ne fossza meg teljesen a kedvencét a száraz vagy nedves táptól. Időnként kedveskedjen nekik ilyennel, akár jutalomfalatként. Ha ugyanis valamilyen okból vissza kell állnia a készételek tálalására, a háziállat könnyebben elfogadja az újabb változást.

Soha ne adjon kedvenceinek nyers disznóhúst, mert tartalmazhatja az Aujeszky-betegség vírusát, ami idegrendszeri tüneteket okoz, majd az állat menthetetlenül elpusztul. Ez a vírus a kutyákat és a macskákat egyaránt megbetegíti. Ha nem szeretné, hogy kedvence emésztési problémákban szenvedjen, a gyümölcsöt és a zöldséget pépesítve adja neki. Ily módon a zöldségekben lévő cellulózt könnyen le tudja bontani és meg tudja emészteni.

Nyers csont

A csontok a BARF-diéta fontos elemei. Sosem főtt, mindig nyers csontot adjunk a háziállatunknak, máskülönben könnyen eltörik és sérüléseket okozhat. Biztos, ami biztos, csak felügyelet mellett engedje kedvencét csontokat rágcsálni. Az idősebb állatoknak és a kistestű kutyáknak gyakran nem elég erősek a fogai ahhoz, hogy elrágják a csontokat. Ha kétsége van efelől, konzultáljon állatorvossal.

Azon állatok számára is létezik alternatíva, akik nem tudnak nyers csontot enni. A macskák például imádják a nyers csirkenyakat. Arról azonban győződjön meg, hogy mindig alaposan megrágják, és nem nyelik le egészben. Fogápolási célra is léteznek egyéb termékek, például a bivalybőr csont, további kalciumforrásként pedig ásványi kiegészítőket vagy finomra őrölt, sütőben hőkezelt tojáshéjat is keverhetünk az ételükbe.

A BARF diétához nem elég pár darab nyers húst és néhány zöldséget odavetni az állat tálkájába. Az étel összetételét az állat szükségleteihez kell szabni. Ha ön nem rendelkezik az ehhez szükséges tudással, állatorvos és táplálkozási szakértő segítségét kell kérni a napi menü összeállításához. Aggodalomra azonban semmi ok, a BARF étrend sem titkos tudás, sem elsajátíthatatlan tudomány, csupán egy kis időre és elhivatottságra lesz szükség. Ha biztosra akar menni, vásároljon BARF készételt a kisállat-kereskedésből.

Fontos tudni, hogy a nyers húsok bizonyos baktériumokat (pl.: Salmonella) hordozhatnak a felszínükön. A Salmonellák sok esetben nem betegítik meg az egészséges felnőtt kutyát, vagyis nem okoznak látható tüneteket, viszont tünetmentes hordozóként üríthetik a kórokozókat. Ez azért nagyon fontos, mert ezek a kórokozók az embereket viszont megbetegíthetik (láz, hasi fájdalom, sokízületi gyulladás). Fokozott veszélynek vannak kitéve mindazok, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően (gyerekek, idősek, dagantos megbetegedésben szenvedők, szervtranszlantáltak stb.). Ezek a baktériumok elpusztulnak, ha a nyers húst lefagyasztjuk néhány napra. Egy étrend kiválasztásánál nem csak az állatunk, hanem a környezetében élők szempontjait is maximálisan figyelembe kell venni. Soha ne adjunk kedvencünknek nyers vadhúst, zsigereket csak főzés, fagyasztás (2-3 napig -18 fok) után. A vadak belső szervei féreglárvákat tartalmazhatnak (pl.: Echinococcus fajok), ezek a férgek kedvenceikben kifejlődnek, bélcsatornájukból fertőzőképes peték ürülnek. Kedvenceinkben ezen féregfertőzés is többnyire tünetmentes. Emberekben a peték felvétele után a májban és tüdőben alakulnak ki hólyagok, amelyek a féreglárvákat tartalmazzák. E hólyagok jelenléte sok ideig tünetmentes, előrehaladott esetben viszont már annyira károsítják a szerveket, hogy a túlélési esélyek kedvezőtlenek.

Természetes, organikus ételek

Azoknak is van más választásuk, akik a BARF étrendet túlságosan drasztikusnak tartják, vagy nem akarnak kilószámra nyers húst darabolni a kedvencüknek. Az organikus pecséttel ellátott macska- és kutyaeledel fenntartható előállításból származó alapanyagokat tartalmaz. Egyebek mellett ez azt is jelenti, hogy a hús „etikus farmokról” származik. Még a gabona és a feldolgozott zöldségek is organikus minőségűek, azaz nem szennyezte be őket műtrágya. Ilyen módon a kutya vagy a macska nagyon is természetes ételhez jut. De legyen óvatos – az „organikus” jelző nem garancia arra, hogy az étek minden létfontosságú összetevőt tartalmaznak, amire csak az állatnak szüksége van. Olyan organikus pecsétet és feliratot kell keresni, amin az áll, hogy teljes értékű ételről van szó. Ebből tudhatja, hogy a kutyája vagy a macskája olyan ételhez jut, ami egyszerre természetes és a szükségleteihez szabott.

http://www.fressnapf.hu/bioplan_konzerv_idos_kutyaknak_baromfihus_rizs_cukkini_400g/

Állateledel – emberi minőség

Ha szeretne főzni a kutyájára, de nincsen rá ideje, van egy másik lehetőség – a prémium étel. Egyre több magas színvonalú készételt állítanak elő élelmiszer minőségű alapanyagokból. Ezek variációi tökéletesek azon gazdik számára, akik igazán jó minőségű alapanyagokból készült természetes ételt adnának a kedvencüknek. Ők azok a háziállat-tartók, akik sosem adnának olyat a kutyájuknak vagy macskájuknak, amit ők maguk nyugodt szívvel el nem fogyaszthatnának. Az ilyen étel általában mentes a tartósítószertől és más adalékoktól, amiket kerülni is kell, ha az állat gyomra érzékeny.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-wilderness-cicakonzerv-pulyka-400g/

Természetes jutalom

Természetesen a finomságok is hozzátartoznak a kutyák és a macskák boldogságához. Itt is találunk olyan termékeket, amelyek egészségesek, de nagyon finomak is.

http://www.fressnapf.hu/premiere_best_meat_jutalomfalat_kutyaknak_marha_60g/

Kényeztetheti kutyáját főtt csirkehússal, darabolt májjal, almaszeletekkel, nyers répával, akár étkezések közötti rágcsálnivalóként, vagy jutalomfalatként játék, tréningezés közben. Az allergiás állatoknak adhat strucc, teve, vagy ló húsából készült finomságokat. Még a macskák is, különösen, ha allergiásak, imádják a természetes jutalomfalatokat. Néhány gyártó hagyományos kutyacsemegét is kínál, például disznófület, a macskáknak kisebb kiszerelésben.

Allergia és érzékenység

A természetességre törekvő trend egyik oka az allergiák és ételérzékenységek növekvő száma a kutyák és a macskák között. Becslések szerint ötből egy kutya küszködik valamilyen érzékenységgel, és az érintett macskák száma is növekszik. Ez gyakran genetikai okokra vezethető vissza, de a környezeti hatások is túlérzékenységet okozhatnak. Ezen problémák bármelyik életkorban jelentkezhetnek, de miután kiderült, hogy mi váltja ki őket, már kezelni lehet a problémát. Ideális esetben az allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőt teljesen ki lehet hagyni az étrendből. Először az állatorvosnak kell alapos vizsgálatot végeznie a tünetek alapján, hogy ki lehessen zárni más betegségeket, mint például vakarózás esetén a paraziták okozta fertőzést. Az allergiát kiváltó tényezőket allergiateszttel lehet meghatározni (vérvizsgálat vagy bőrbe fecskendezett oldatok). A túlérzékenységet kiváltó tényezők ismeretében lehetőség van hiposzenzibiláló injekciókúra elvégzésére, ami az esetek körülbelül 60%-ában eredményes (megszűnnek vagy javulnak a tünetek). Az allergiatesztek a táplálékérzékenység megállapításában kevésbé megbízhatóak, ebben az esetben egy szakszerűen kivitelezett, pontosan betartott diéta biztosabb eredményt hoz. Gyakran lehet hallani gabonaérzékenységről, de a glutén és, bizonyos húsokban található fehérjék is felelősek lehetnek a tünetekért. Ha kedvence folyamatosan vagy rendszeresen visszatérő gyomor és bélrendszeri tünetekkel küzd és/vagy vakarózik, akkor feltétlenül keresse fel állatorvosát, mert felmerül az allergia lehetősége. Az orvos majd lépésről lépésre halad a lehetséges okok feltárásában. Hasznos lehet első lépésként egy diéta, ami lehet házilag összeállított, hidrolizált fehérjét tartalmazó vagy szelektált fehérjét tartalmazó táp. Beszélje meg állatorvosával, hogy az önök helyzetében melyik a legjobban kivitelezhető. A lényeg, hogy tartsa be a család minden tagja. Ha a diéta hatására néhány hét alatt javul az állat állapota, akkor a táplálék volt a felelős a tünetekért, nem kell tovább keresgélni. Ha nem ez a helyzet, akkor sajnos további vizsgálatokra lesz szükség.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem