EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vissza a természetbe! Az egészséges alternatíva

2014. február 03.

Vissza a természetbe! Az egészséges alternatíva

Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos kutyánk jó közérzete szempontjából. A „természetes étrend” különösen jótékony hatású a kutyák esetében. Az alábbiakban röviden összefoglaltuk mindazt, amit a témáról tudni kell.

Az egészséges táplálkozás fontos – és ez a megállapítás gazdira és kedvencére egyaránt igaz. Messze magunk mögött hagytuk azt az időt, amikor az ember a maradékát lökte ételként a kutya elé. Napjainkban komoly kutatások folynak a kutya mind tökéletesebb élelmezése terén. A siker jelei egyértelműen láthatók: kedvenceink várható élettartama az utóbbi években ugrásszerűen nőtt. Minden fajtának, méretnek és életkornak megvan az ideális értrendje, és a választék ma nagyobb, mint valaha. A kérdésre, hogy mi lenne az optimális étrend, a „természetes táplálásnak” nevezett technika újabb és újabb irányzatokkal válaszol.

Mit jelent a „természetes táplálás”?
A természetes táplálás – amint arra megnevezése is utal – a természetből meríti az inspirációt. Természetes körülmények között a kutya többnyire a zsákmányát fogyasztaná el, és étrendjét gyógynövényekkel, bogyókkal és fűfélékkel egészítené ki. Rendkívül fontos tehát a hús magas részaránya, és az is, hogy az étrend egyes alkotóelemeit a lehető legkíméletesebb módon dolgozzuk fel, és ezáltal minél több vitamint és tápanyagot megőrizzünk bennük. De, mit is jelent ez valójában? A természetes táplálás a valóságban többféleképpen is megoldható.

Természetes táplálás előre összeállított takarmánnyal
A természetes táplálás teljes mértékben megvalósítható iparilag előállított tápokkal, jóllehet első hallásra mintha lenne némi ellentmondás a dologban. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor fontos, hogy az átlagosnál magasabb legyen a hús aránya a takarmányban: nedvestáp esetében legalább 60%, száraztáp esetében pedig legalább 30%. A lényeg tehát a sok hús, hiszen a kutya is azt választaná, ha rajta múlna, hogy mi kerüljön a táljába. A Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem szakértői az alábbi összeállítást javasolják: 60% hús, 20% gabonaféle és 20% zöldség-gyümölcs. Ha kutyánknak gondot okoz a gabonafélék megemésztése, akkor helyettük a zöldség-gyümölcs százalékos arányát kell megemelni.

A természetes gyári késztáp – legyen akár nedves-, akár száraztáp – jellemző tulajdonsága, hogy 100%-ig természetes összetevőkből áll, és nem tartalmaz élelmiszerszínezéket, tartósítószert és attraktánst, azaz csalogatószert. A különböző alkotórészek gondos elkészítésére is oda kell figyelni, hogy a fontos tápanyagok megmaradjanak bennük, és ne vesszenek el a hevítés következtében.Organikus eledel kutyáknak
A tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer különösen természetközeli megoldást kínál, és ma már kutyák és macskák számára is beszerezhető. Az „ökológiai gazdálkodásból származó” kifejezés csak akkor használható a takarmányra, ha annak összetevői legalább 95%-ban biogazdálkodásból származnak, és ha a termék megfelel az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó uniós irányelvek követelményeinek. Az ilyen termék nem tartalmazhat mesterséges színezéket és tartósítószereket, és a mesterséges növényvédő szerek és műtrágyák használata sem megengedett. Az állatvédők számára a haszonállatok megfelelő tartása is fontos szempont ennél a gazdálkodási formánál. Ez tehát annyit jelent, hogy nemcsak a végterméket, hanem annak minden egyes összetevőjét organikus módon állítják elő.

Persze, óriási minőségi eltérések mutatkoznak az ökológiai gazdálkodásból származó termékek között. Ezért, ha valaki természetes módon szeretné táplálni kutyáját, ne csak a biogazdálkodásra utaló védjegy meglétét ellenőrizze, hanem a táp összetételét is, különös tekintettel a magas hústartalomra.

A BARF, mint alternatíva
De, ha ez még mindig nem elég természetközeli, akkor ki lehet próbálni a BARF-étrendet. A BARF mozaikszó az angol „Biologically Appropriate Raw Food” (azaz biológiailag megfelelő, nyers élelem) kifejezés kezdőbetűiből áll, ami annyit jelent, hogy a kutya étrendjét nyers hús és hal, valamint hozzákevert zöldségek és szénhidrát-tartalmú összetevők alkotják. Ez az étrend felel meg tehát leginkább a kutyák természetes táplálkozási szokásainak. Ezenkívül sok kutyatulajdonos szeret pontosan tisztában lenni azzal, hogy mi is kerül valójában kedvence táljába.


Van azonban néhány dolog, amit feltétlenül figyelembe kell venni, ha a BARF-étrendet választjuk, különben nem biztos, hogy kutyánk minden nélkülözhetetlen tápanyaghoz hozzájut. Sose adjunk kedvencünknek nyers sertéshúst, mert pseudorabies vírus lehet benne. Alaposan megfőzve viszont már semmiféle kockázatot nem jelent a kutya egészségére nézve. A nyersen feltálalt marha- és borjú-, továbbá vad-, kecske-, juh- és lóhús semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár, ráadásul fontos vitaminokkal, zsírokkal és ásványi anyagokkal látja el a kutya szervezetét. A baromfi és a hal különösen gazdag az értékes Omega 3 és Omega 6 zsírsavakban, ami azt jelenti, hogy rendszeresen szerepelniük kell az étrenden. Ugyanakkor esetükben nagy a szalmonella-fertőzés kockázata, ezért az ilyen húst előbb mindig meg kell főzni. A csontokat etetés előtt feltétlenül távolítsuk el. Kedvencünk étrendjét főtt vagy legalábbis pürésített zöldségekkel egészíthetjük ki, ugyanis e nélkül a kutya nem tudja azokat megfelelően megemészteni. Ne etessük a kutyát káposztával és póréhagymával, mert súlyos emésztési problémák és puffadás jelentkezhetnek. Táplálékigényét kis részben gabonafélékkel is kielégíthetjük. Legjobb, ha erre a célra gluténmentes fajtákat, például amarántot, kölest, hajdinát és quinoa-t használunk. Célszerű ezeket pelyhesített formában beszerezni, így etetés előtt nincs más teendő, mint langyos vízbe beáztatni. A főtt rizs és a főtt krumpli ugyancsak jó szénhidrát-forrás. Az eledelben legyen tehát vitamin, ásványi anyag és jó minőségű olaj. Azonban annak sem kell felhagynia a természetes táplálással, aki nem biztos abban, hogy képes tökéletes étrendet összeállítani kedvence számára, ugyanis ma már a komplett BARF-menük széles választéka kapható.

Mit tegyünk, ha kutyánk nem tudja megemészteni az eledelét?
Különösen azoknak a kutyatartóknak ajánljuk a természetes étrend alkalmazását, akinek négylábú barátja élelmiszer-allergiában szenved. Minél kevesebb összetevőt tartalmaz ugyanis az élelem, annál könnyebb rájönni, hogy mi okozza az allergiát, tehát mit kell kihagynunk a takarmányozásból.
– A takarmány-intolerancia az első esetben azt jelenti, hogy a takarmány bizonyos összetevőit az állat szervezete nem tolerálja. E meghatározáson belül különbséget tehetünk allergiás reakció, tehát az immunrendszer által az élelmiszerre adott abnormális válasz, valamint a valódi élelmiszer-intolerancia között, amikor is egyes ételek normális módon teljesen emészthetetlenek az állat számára – magyarázza a Fressnapf állatorvosa, Dr. Lioba Schaetz. – Ha tudjuk, hogy melyik alkotórész váltja ki az allergiát, illetve az intoleranciát, akkor azt a továbbiakban teljesen ki kell iktatni az állat étrendjéből.
Ez a megközelítés különösen jól működik a BARF-étrend, illetve a konyhakész természetes tápok esetében.

Mivel az ilyen előre elkészített táp nem tartalmaz színezéket, csalogatószereket, illetve tartósítószereket, ezért rendkívül könnyen emészthető még az érzékenyebb eb számára is, ezért nagyszerű megoldást kínál az allergiás kedvencek takarmányozására. Azt persze ellenőrizni kell, hogy a táp ne tartalmazza az allergiát, illetve intoleranciát kiváltó összetevőt.

– A speciális termékek nagyon széles választéka kapható, ami azt jelenti, hogy az élelmiszer-intolerancia szinte minden válfajára megvan a megfelelő típusú táp – fűzi hozzá Dr. Lioba Schaetz. Állatorvosunk a következőket ajánlja:  – Kisállat-kereskedésekben kell tanácsot kérni, mert gyakran csak kellő tapasztalat birtokában lehet megtalálni a megfelelő terméket.

Minden kutya másként reagál
Mindenkinek más az ízlése, ami bizony kutyáink esetében is igaz. Némelyik kutyus elfordítja a fejét, ha gyümölcsöt lát, és nem hajlandó megenni bizonyos húsféleségeket. Olyan kutya is van, amelyik nem eszik nyers kosztot. Ha kedvencünk elutasítja egyik vagy másik ételt, nem kell beleerőltetni, inkább adjunk neki valami mást.

KRITIKUS TÜNETEK
Első látásra nem mindig könnyű rájönni, hogy allergiával vagy élelmiszer-intoleranciával állunk szemben, de mindenképp folytassuk vizsgálódásunkat, ha a következő tüneteket észleljük:

  • Fénytelen, összeállt szőrzet.
  • Bizonyos testtájak állandó vakarása, nyalogatása, sőt harapdálása.
  • Duzzadt fülek.
  • Nem múló hasmenés vagy más betegség.
  • Puffadás.

Figyelem! Ezeket a tüneteket baktériumok, paraziták, illetve gombák is kiválthatják, de bármi legyen is a kiváltó ok, az ilyen tüneteket mutató állatot állatorvoshoz kell vinni alapos kivizsgálásra.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem