Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vitaminok és egyebek: étrend-kiegészítők madaraknak

2013. augusztus 27.

Vitaminok és egyebek: étrend-kiegészítők madaraknak

A magvak, a gabonák, a friss fűszer- és gyógynövények és a gyümölcsök minden szükséges tápanyaggal ellátják díszmadarainkat. Ha viszont bizonyos vitaminokból és ásványi sókból a szokásosnál többet kell bevinniük a szervezetükbe, akkor érdemes étrend-kiegészítőket is adnunk nekik.  

A díszmadaraknak kiegyensúlyozott fajspecifikus étrendre van szükségük vitamin- és tápanyagigényük kielégítéséhez. A madarak esetében az egészséges étrend alapját a friss gyümölcsök, a fűszer- és gyógynövények, valamint az adott faj igényeinek megfelelően összeállított késztáp képezik. Azonban életük egyes szakaszaiban – például vedléskor, vagy ha valamilyen betegség legyengítette őket – a madarak fokozott vitamin-, ásványianyag-, illetve nyomelem-bevitelre szorulnak. Igényeiket ilyen esetben a szokásos étrend már nem képes fedezni, ami annyit jelent, hogy étrend-kiegészítőket is adnunk kell nekik.


Szaporodás esetén
A fészkelő madaraknak rengeteg fehérjére van szükségük a tojásrakáshoz és az egészséges kicsinyek felneveléséhez. Ennek nagy részét az ún. „tojásalapú” eleségből szerezhetik be, amely főleg tojásból, búzalisztből és mézből áll. Egyes szakértők vedlés során, illetve a betegségektől legyengült példányok felerősítésére ajánlják ezeket a készítményeket. Ugyanakkor nem adhatunk ilyen eleséget veseelégtelenségtől, illetve a krónikus tojásrakástól szenvedő madaraknak, mert ezzel csak tovább súlyosbítanánk állapotukat. Ráadásul a tojás fogyasztása ízlés kérdése – egyes madarak majd megőrülnek érte, míg mások nem kedvelik. Ilyen esetben jó megoldást jelenthet a tojástartalmú keksz, mert azt minden madár szívesen fogyasztja.

Vedlés idején
Vedlési szezonban a madarak teljes tollazata lecserélődik. Ez a madár apró teste számára fizikailag nagyon megerőltető élettani folyamat, amihez a szokásosnál nagyobb mennyiségű energia, fehérje, vitamin és zsír bevitelére van szüksége. Az optimális étrend tehát mindennél fontosabb. Ehhez pedig a madaraknak nemcsak az addig kapott késztápra van szükségük, hanem extra adag friss gyümölcsre és zöldségre, valamint nagyobb mennyiségű vitaminra és aminosavakra is. Ezek két legfontosabb összetevője a metionin és a cisztein, melyeket megfelelő arányban kell bejuttatnunk a madár szervezetébe. Szerencsére azonban a díszmadár-tulajdonosoknak nem házilag kell összeállítaniuk ezt a keveréket. A kisállat-kereskedésekben kifejezetten vedlési időszakra készített madáreleség is kapható.Betegség vagy nagyobb stressz esetén
Számos olyan helyzet adódhat, amely legyengítheti kalitkába zárt madaraink immunrendszerét. Az időjárás-változás, egy-egy betegség vagy egy hosszabb utazás kiváltotta stressz valósággal elszívja életerejüket. Ilyen helyzetben a vitaminokkal dúsított optimális takarmány segítségével csökkenthetjük a negatív hatásokat.
A multivitaminok etetése ideális megoldást jelenthet ilyen helyzetben, mivel jól kiegészítik a madár táplálékát, ha arra égető szükség van, vagy az év során többször is végzett kezelés részeként egy-két héten át. Ezeket a periódusokat csak az állatorvos tanácsára szabad meghosszabbítani, mivel a túlzott mértékű vitamin-bevitel ugyanolyan ártalmas lehet, mint a vitaminhiány.

Jó, ha tudjuk:
A kereskedésekben kapható multivitamin-oldatokat az eleségbe, illetve a vízbe is belekeverhetjük. Ha az oldatot kedvencünk vizéhez adagoljuk, akkor az itatótálat néhány óra múlva el kell mosni, és friss vízzel kell feltölteni, mert az ilyen készítmények gyorsan romlanak, különösen nyáron. Ráadásul a vízhez adagolt vitaminok hasznos élettartama meglehetősen rövid, és pár óra elég ahhoz, hogy hatástalanná váljanak. Aki tehát úgy dönt, hogy a vitaminokat az állat vizébe keveri bele, annak naponta kétszer feltétlenül meg kell tisztítania, és friss vízzel kell feltöltenie a tálat.Napi csőrápolás 
A csőr tisztogatására használt kő is egy formája lehet a madarak kiegészítő táplálásának. Míg a speciális tápanyagokat és a vitaminokat csak meghatározott ideig adhatjuk madarainknak, addig a csőr karbantartását szolgáló köveknek állandó jelleggel ott kell lenniük a kalitkában, illetve a madárházban. A jódból, kalciumból, illetve ásványi anyagokból összeállított kövek nemcsak azt biztosítják, hogy kedvenceink egyes fontos ásványi anyagokhoz mindig hozzájuthassanak, hanem azt is, hogy csőrüket kedvükre ápolhassák, ami természetes tevékenységük, és egészségük szempontjából is elengedhetetlen.

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem