Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Vizes nyuszi – szabad fürdetni a törpenyulakat?

2018. július 11.

Vizes nyuszi – szabad fürdetni a törpenyulakat?

Sokan nem tudják, hogy szabad-e fürdetni a törpenyulakat vagy bizonytalanok a kérdést illetően, mert többféle hipotézis is létezik. Egyesek szerint nem jó a nyuszikat mosdatni, hiszen nagyon tiszta állatok és rendben tartják a saját bundájukat, akárcsak a macskák. Továbbá úgy gondolják, hogy a tapsifülesek bőrén van egy védőréteg, amely fürdetéskor eltűnhet, és szerintük ezek az állatok nagyon érzékenyek, így a vizes élmény stresszt és szorongást okozhat.

Mások azonban azt állítják, hogy mindennek épp az ellenkezője igaz, és a fürdetés segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat, valamint az alsó szőrrétegen felhalmozódott vizeletet és székletet is.

A helyes válasz valószínűleg a kettő között van, vagyis igen, megfürdethetjük a törpenyulat, de azt nagyon körültekintően kell tenni, és lehetőség szerint évente csak néhány alkalommal, amikor erősen szennyezettnek találjuk a bundát. Fontos, hogy a fürdetés lehetőség szerint relaxáló tevékenység legyen a nyuszi számára, ne pedig stresszforrás. Olyan időpontot válasszunk, amikor biztosan elég időnk és türelmünk van kedvencünkhöz.

Először készítsük elő a terepet, akár a mosdókagylót, akár egy nagyobb méretű lavórt választunk. Soha ne erőszakosan tegyük a nyulat a fürdőkádjába, próbáljunk meg szeretettel bánni vele és kedvesen beszélni hozzá. Előfordulhat, hogy a fürdetés nem tartozik háziállatunk kedvenc időtöltései közé, próbáljuk nem megnehezíteni a helyzetét. Figyeljünk arra, hogy ne kapkodjunk, és ne legyen minden csurom vizes, igyekezzünk óvatosak lenni.

A víz hőmérséklete ne legyen túl meleg és túl hideg sem, nagyjából úgy állítsuk be a hőfokot, mintha egy csecsemőnek készítenénk fürdővizet. Lehetőleg csak késő tavasszal vagy nyáron fürdessük meg kis barátunkat, mert télen nagyon könnyen megfázhat. Ne is gondoljunk fürdősóra, habokra és egyéb illatos anyagokra, ugyanis ezek mérgezően hathatnak a nyuszi szervezetére és a rendkívül érzékeny bőrét is irritálhatják.

Kizárólag speciális, nyulaknak készült, pH-semleges sampont használjunk, amely megóvja a nyuszi bőrét és a szemeit is a kipirosodástól vagy az egyéb irritációktól. Mindig kövessük a termék címkéjén lévő használati utasításokat, és gondosan, alaposan öblítsük ki az állat bundájából a sampont. A tapsifüles pofiját ne öblítsük le közvetlenül, hogy megelőzzük a szappanos víz orrba, szembe vagy szájba jutását. Soha ne használjuk a saját samponunkat, még akkor sem, ha természetes összetevőkből készült és szuperselymessé varázsolja a hajunkat, mert biztosan nem lesz jó a törpenyuszinak.

Ha már meggyőződtünk arról, hogy sehol nincs szappanmaradék az állat bundájában, akkor tegyük őt át egy puha törölközőre, és óvatosan bugyoláljuk be. Várjunk egy kicsit, amíg a nyúl lenyugszik, és a törölköző magába szívja a nedvességet. Hajszárítózást nem javasolt alkalmazni, hiszen amellett, hogy zajos, akár meg is égethetjük vele nyuszinkat. Ha valamiért mégis meg kell gyorsítanunk a száradási folyamatot, akkor csak is a legalacsonyabb fokot válasszuk. Csak akkor engedjük ki a tapsifülest a szobából, ha már teljesen megszáradt.

Mivel már maga a fürdetés is elég stresszes lehet kis kedvencünk számára, ezért a karomvágást és a bunda alapos kifésülését inkább máskorra időzítsük. Előfordulhat, hogy a vizes esemény után háziállatunk sértődöttnek tűnik majd, de a gyengéd közeledés és egy kis finomság segíthet helyreállítani a komfortérzetét.

 

Forrás: animalwised.com