Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

2017. február 10.

A papagájok nagyon különleges madarak. Azt mondják, hogy érzelmileg olyanok, mint a 2 évesek, intelligenciájuk és problémamegoldó képességük pedig eléri egy 5-6 éves gyermek szintjét. Ahogy a totyogók, úgy ezek a színes szárnyasok is szeretik felfedezni környezetüket és nagy izgalommal ismernek meg új dolgokat.

Ha papagájt szeretnénk, akkor nem csak a kalitkáját kell biztonságosan berendeznünk, hanem a lakásunkat is. Időnként tollas barátunkat érdemes kiengedni a kalitkájából, de kizárólag csak felügyelettel tartózkodjon szabadon, és ügyeljünk arra, hogy ne leselkedjenek rá veszélyek a szobában.

Amennyiben az nem megoldható, hogy otthonunk minden pontján biztonságban legyen madarunk, akkor elegendő, ha csak egyetlen szobát alakítunk ki úgy, hogy ott legyen lehetősége szabadon játszani. A legjobb, ha olyan helyiséget választunk, ahol egyébként is gyakran tartózkodunk, de érdemes átgondolni, hogy hol milyen veszélyekkel nézhet szembe házikedvencünk.

A legtöbb lakótérben gondot okozhatnak például az elektromos vezetékek. Papagájunk kíváncsi természetéből adódóan valószínűleg nem tudja majd figyelmen hagyni az elektromos kábeleket, és erős csőrével könnyedén megrongálhatja azokat. Ennek következtében pedig nem csak esetleg a TV-adástól kell ideiglenesen elbúcsúznunk, hanem madarunk is áramütést szerezhet. Ha mégsem rázza meg őt az áram, akkor előfordulhat, hogy lenyeli a kábel részeit, amely által bélproblémák jelentkezhetnek. Szerezzünk be műanyag védőcsöveket, és rejtsük el bennük az elektromos vezetékeket. Ezzel nem csak háziállatainkat, de a gyermekeket is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

A szobanövények rendkívül jól mutathatnak otthonunkban, és a papagájok is kedvelik őket, ám meg kell győződnünk arról, hogy egyik virágunk sem mérgező szárnyas barátunkra nézve. Ráadásul nem csak a növény okozhat problémát, hanem a virágföld is, ha például műtrágyázva van. Próbáljuk meg úgy életben tartani virágainkat, hogy az a madarunkra nézve se jelentsen veszélyt.

Amikor papagájunk vidáman repked, akkor nem biztos, hogy idejében tudatosul benne, hogy egy tükör vagy egy ablak felé repül, amely egy fal számára, így előfordulhat, hogy belecsapódik. Sajnos ilyen módon halálos balesetek is bekövetkezhetnek. Ha kiengedjük tollas barátunkat a kalitkából, akkor takarjuk le a tükröket és húzzuk be a függönyt az ablak előtt, hogy véletlenül se próbáljon meg átrepülni rajtuk. Arra is figyeljünk, hogy soha ne hagyjuk nyitva az ajtókat és az ablakokat, amikor nincs bezárva házikedvencünk, mert ha kirepül a házból, akkor valószínűleg sosem látjuk újra.

A papagájok imádják a fát, a bútorok pedig általában fából készülnek, sőt, a dédnagymamától örökölt antik fadoboz is kedvelt játékszer lehet. A madarak nem válogatnak, így amikor szabadon vannak, az efféle kincseinket érdemes jól eltenni. Igyekezzünk sok fajátékot beszerezni szárnyasunknak, hogy a bútoraink ne legyenek vonzóak számára, ugyanis nem csak azzal tud kárt okozni, hogy a csőrével megsérti a bútor felületét. A legtöbb szekrény le van kezelve valamilyen vegyi anyaggal, amely az állatok számára mérgező lehet.

http://www.fressnapf.hu/fitfun-hinta-madarnak-fakeret-szizallal-43x25cm/

Az égési sérülések, ahogy a gyermekeknél, úgy a madaraknál is előfordulhatnak. Legyünk óvatosak a kályhával, soha ne hagyjuk nyitva az ajtaját, és gyertyát se hagyjunk égve, amíg papagájunkat reptetjük. A nyílt láng és a forró viasz egyaránt komoly sérüléseket okozhat.

Az állatbarátok sokszor többféle háziállatot is tartanak. Ha van kutyánk és cicánk is, akkor mindig résen kell lennünk, még akkor is, ha úgy látjuk, hogy jól megvannak madarunkkal. Egyes kutyusokat kifejezetten vadászatra tenyésztettek ki, és a macskák vérében is benne van a vadászösztön, így soha ne hagyjuk velük magára papagájunkat.

Előfordulnak olyan balesetek is, amikor maga a gazdi okozza véletlenül kedvence halálát azzal, hogy rálép vagy ráül. Nagyon fontos, hogy amikor szabadon tartózkodik szárnyas kedvencünk a lakásban, akkor végig tudatában legyünk annak, hogy kint van velünk, és figyelnünk kell rá.

 

Forrás: birdtricks.come

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Hogyan rendezd be tollas barátod kalitkáját?

Hogyan rendezd be tollas barátod kalitkáját?

Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

Kisgyerekek és kismadarak: mire figyeljünk?

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

Bent is szabadon: tegyük biztonságossá otthonunkat szárnyasunknak!

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.