Új vagy még itt? Regisztrálj hírlevelünkre és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Az ivartalanítás fontossága macskáknál

2022. május 24.

Akár macska örökbefogadását tervezzük, akár már megérkezett hozzánk szőrös kis pajtásunk, győződjünk meg arról, hogy ivartalanították, vagy határozzuk meg a napját, amikor mi magunk elvisszük őt a beavatkozásra. Ha menhelyről szeretnénk cicát, akkor biztos, hogy ivartalanított kedvencet kapunk vagy a szerződésünkben szerepel, hogy kötelesek vagyunk a megfelelő időben ivartalaníttatni. A műtét több szempontból is fontos, illetve előnyös a gazdi és a háziállat számára egyaránt.

Egészség

A nőstény macska ivartalanítása, különösen még az első tüzelés előtt, segít megelőzni a méhfertőzéseket, a méhrákot és a mellrákot. A kandúrok ivartalanításával elkerülhető a hererák kialakulása, valamint kisebb eséllyel jelentkeznek majd prosztataproblémák. Általánosságban elmondható, hogy az ivartalanított háziállatok egészségesebb, hosszabb és boldogabb életet élnek.

Viselkedés

Az ivartalanított cicák jobban viselkednek. Kevésbé valószínű, hogy elkóborolnak, hangoskodnak, harapnak, agresszívak lesznek, vagy, hogy elkezdenék jelölgetni a területüket. Az ivaros hímek mindent megtesznek azért, hogy társra találjanak, tehát akár meg is szöknek otthonukból, ami sérülésveszélyes, és más kandúrokkal is összeverekedhetnek odakint. Nem csak sebeket szerezhetnek, hanem akár különböző, súlyos betegségeket is elkaphatnak a többi állattól. Az ivartalanítás javíthatja a macskák hangulatát. Az ivaros minitigris stresszessé válhat a tüzelés ideje alatt, ami egy év során több hónapig is eltarthat. Az ivartalanítás segít enyhíteni a stresszt és kedvencünk kiegyensúlyozottabbá válik általa.

Túlszaporodás

A menhelyek és a macskavédő egyesületek zsúfolásig vannak cicákkal. Az ivartalanítással megakadályozzuk a nem kívánt vemhességet. Nem csak az a fontos, hogy a mi nőstény bársonytalpúnknak ne szülessenek kiscicái, hanem az is, hogy a kandúrunk ne párosodjon nőstényekkel, ha elcsatangol. Így kevesebb kóbor állat lesz, és kevésbé lesznek leterhelve a menhelyek is. Bármennyire is igyekeznek a dolgozók és az önkéntesek, sajnos nem minden cicának jut szerető otthon.

Költséghatékonyság

Előfordulhat, hogy kissé megterheli a pénztárcánkat az ivartalanítás ára, de azok a betegségek, amik akkor jelentkezhetnek, ha nem végeztetjük el a műtétet cicánkon, sokkal költségesebbek lehetnek. Akár egy súlyos betegséggel vagy más macskák okozta sérülésekkel kellene szembenéznünk, akár kiscicák születésével és gondozásával, sokkal többe kerülne, mint az ivartalanítás.

Mikor kell ivartalaníttatni a cicát?

Amennyiben még hathónapos kora előtt ivartalaníttatjuk minitigrisünket, akkor kisebb a kockázata annak, hogy viselkedési vagy egészségügyi problémák alakulnának ki nála, mint idősebb társainál. A korai szakaszban történő ivartalanítás tehát még azelőtt megelőzi a problémás viselkedést, hogy az kialakulhatna. De soha nem késő ivartalaníttatni. Ha idősebb, ivaros macska kerül hozzánk, akkor is ajánlott egyeztetni az állatorvossal a beavatkozásról.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macskaajtó: beszerelés és szoktatás

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Macska pórázon – értelmetlen dolog, vagy jó ötlet?

Így tegyük macskabiztossá az erkélyt

Így tegyük macskabiztossá az erkélyt

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj, hogy megajándékozhassunk egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal!


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.