Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Az ivartalanítás fontossága macskáknál

2022. május 24.

Az ivartalanítás fontossága macskáknál

Akár macska örökbefogadását tervezzük, akár már megérkezett hozzánk szőrös kis pajtásunk, győződjünk meg arról, hogy ivartalanították, vagy határozzuk meg a napját, amikor mi magunk elvisszük őt a beavatkozásra. Ha menhelyről szeretnénk cicát, akkor biztos, hogy ivartalanított kedvencet kapunk vagy a szerződésünkben szerepel, hogy kötelesek vagyunk a megfelelő időben ivartalaníttatni. A műtét több szempontból is fontos, illetve előnyös a gazdi és a háziállat számára egyaránt.

Egészség

A nőstény macska ivartalanítása, különösen még az első tüzelés előtt, segít megelőzni a méhfertőzéseket, a méhrákot és a mellrákot. A kandúrok ivartalanításával elkerülhető a hererák kialakulása, valamint kisebb eséllyel jelentkeznek majd prosztataproblémák. Általánosságban elmondható, hogy az ivartalanított háziállatok egészségesebb, hosszabb és boldogabb életet élnek.

Viselkedés

Az ivartalanított cicák jobban viselkednek. Kevésbé valószínű, hogy elkóborolnak, hangoskodnak, harapnak, agresszívak lesznek, vagy, hogy elkezdenék jelölgetni a területüket. Az ivaros hímek mindent megtesznek azért, hogy társra találjanak, tehát akár meg is szöknek otthonukból, ami sérülésveszélyes, és más kandúrokkal is összeverekedhetnek odakint. Nem csak sebeket szerezhetnek, hanem akár különböző, súlyos betegségeket is elkaphatnak a többi állattól. Az ivartalanítás javíthatja a macskák hangulatát. Az ivaros minitigris stresszessé válhat a tüzelés ideje alatt, ami egy év során több hónapig is eltarthat. Az ivartalanítás segít enyhíteni a stresszt és kedvencünk kiegyensúlyozottabbá válik általa.

Túlszaporodás

A menhelyek és a macskavédő egyesületek zsúfolásig vannak cicákkal. Az ivartalanítással megakadályozzuk a nem kívánt vemhességet. Nem csak az a fontos, hogy a mi nőstény bársonytalpúnknak ne szülessenek kiscicái, hanem az is, hogy a kandúrunk ne párosodjon nőstényekkel, ha elcsatangol. Így kevesebb kóbor állat lesz, és kevésbé lesznek leterhelve a menhelyek is. Bármennyire is igyekeznek a dolgozók és az önkéntesek, sajnos nem minden cicának jut szerető otthon.

Költséghatékonyság

Előfordulhat, hogy kissé megterheli a pénztárcánkat az ivartalanítás ára, de azok a betegségek, amik akkor jelentkezhetnek, ha nem végeztetjük el a műtétet cicánkon, sokkal költségesebbek lehetnek. Akár egy súlyos betegséggel vagy más macskák okozta sérülésekkel kellene szembenéznünk, akár kiscicák születésével és gondozásával, sokkal többe kerülne, mint az ivartalanítás.

Mikor kell ivartalaníttatni a cicát?

Amennyiben még hathónapos kora előtt ivartalaníttatjuk minitigrisünket, akkor kisebb a kockázata annak, hogy viselkedési vagy egészségügyi problémák alakulnának ki nála, mint idősebb társainál. A korai szakaszban történő ivartalanítás tehát még azelőtt megelőzi a problémás viselkedést, hogy az kialakulhatna. De soha nem késő ivartalaníttatni. Ha idősebb, ivaros macska kerül hozzánk, akkor is ajánlott egyeztetni az állatorvossal a beavatkozásról.