Új vagy még itt? Iratkozz fel hírlevelünkre és megajándékozunk egy 10%-os kuponnal

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

3 különleges papagájfajta

2023. január 25.

Akik szőrallergiával küzdenek vagy egyszerűen csak imádják a madarakat, gyakran választanak papagájokat háziállatnak. Sokan szeretnék, hogy tollas barátuk megtanuljon beszélni, ám, azt kevesen tudják, hogy a több, mint 400 ismert papagájfaj közül csak néhány képes a beszédnek tűnő hangutánzásra. De minden papagáj más-más tulajdonságok miatt egyedi és különleges.

Ara – a legnagyobb

Az ara egy népszerű papagájfajta, 17 különböző fajt tartanak számon, Észak-, Közép-, és Dél-Amerikában honosak. Nagy, ívelt csőr, hosszú farktollak, élénk színek jellemzik őket, és ezekről könnyedén fel is ismerhetőek.

A legnagyobb a jácintkék ara, amely mérete a fejétől a farkáig akár 100 cm, szárnyfesztávolsága 120 cm is lehet, súlya pedig 1,2 és 1,7 kg közötti, ami a madarak körében meglehetősen nehéznek számít. Színük, ahogy azt a név is jelzi, kék, élénk sárga folttal a szemek és a csőr körül. Ezek a csodálatos madarak akár a 60 év feletti kort is megérhetik.

Bár megjelenésük miatt a jácintkék arák kissé ijesztőek is lehetnek, valójában inkább szelíd óriásként emlegetik őket. Pozitív megerősítéssel könnyen taníthatóak és hajlamosak erős kötődést kialakítani gondozóik felé. A hangok széles skálájával rendelkeznek, a mély, öblös morgástól kezdve a hangos rikácsoláson át a magas trillákig bármire képesek.

Kevesen tartják őket házikedvencként, hiszen méretük miatt nagyon nagy helyet igényelnek és a gondozásuk sem kis feladat, ráadásul igencsak hosszú távú elköteleződést jelentenek.

Harkálypapagáj – a legkisebb

A Sclater-harkálypapagájok vagy más néven aranyarcú papagájok a világ legkisebb papagájaiként vannak számontartva. Mindössze körülbelül 9 centiméter magasak és 11,5 gramm súlyúak. Új-Guinea erdős területein, Ausztrália északkeleti csücskénél és az Új-Britannia szigeten élnek. Nagyrészt zöld színűek, de a sárga szín is megtalálható rajtuk, főként az arcukon, erre utal a nevük is. E fajhoz tartozó hím és nőstény papagájok csak abban különböznek egymástól, hogy a nőstények feje halványabb.

A fogságot nem viselik jól, ennek oka lehet például az is, hogy nem gyümölcsökkel és magvakkal, hanem főként a kérgeken található gombákkal és zuzmókkal táplálkoznak, amit nehéz számukra biztosítani. Háziasításuk és tenyésztésük is kudarcba fulladt.

Afrikai szürkepapagáj – a legbeszédesebb

Az afrikai szürkepapagájok körülbelül 33 cm hosszúak és 400 grammot nyomnak. Fogságban átlagosan 40-60 évig élnek. Nagyszerű háziállatok és rendelkeznek azzal a képességgel, amelyért sok ember különösen rajong: rendkívül jól utánozzák az emberi beszédet. Megfelelő képzés mellett akár több száz szót és kifejezést is megtanulhatnak.

Ezek a papagájok a legintelligensebbek. Többségük kifejezetten kedves természetű, és általában ragaszkodnak tulajdonosaikhoz, meglehetősen társaságkedvelőek. Bár, azt érdemes megjegyezni, hogy a babusgatást nem igazán szeretik.

Az unatkozó vagy elhanyagolt madarak képesek depresszióssá válni, elégedetlenségüket pedig hangoskodással jelzik. Tehát, ha egy ilyen lenyűgöző csőrös társat szeretnénk, figyelnünk kell arra, hogy mentálisan kellőképp stimulálva legyen kedvencünk.

Nem akarsz lemaradni legújabb cikkjeinkről?

Iratkozz fel!

További tartalmak

3 különleges papagájfajta

3 különleges papagájfajta

A három legszínesebb papagájfajta

A három legszínesebb papagájfajta

4+1 dolog, amit biztosan nem tudtál az arapapagájról

4+1 dolog, amit biztosan nem tudtál az arapapagájról

Értesülj elsőként az akcióinkról!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy megajándékozhassunk
egy 10% kedvezményre* jogosító webshop kuponnal


A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható.

Az ajánlat kizárólag az újonnan regisztrált (hírlevélre feliratkozott) résztvevő személyek számára elérhető. A 10% kedvezményre jogosító online kupon kizárólag a regisztráció 2 lépése során kért összes személyes adat megadása esetén (teljes profil kitöltése) érvényes, egyszeri kedvezményre jogosít, ami a kupont tartalmazó elektronikus levél küldésétől számított 4 héten belül használható fel. A webshop kuponkód érvényességnek meghosszabbítására nincs lehetőség, az más személyre át nem ruházható és kizárólag a fressnapf.hu webáruházban történő vásárlás esetén érvényesíthető. A kedvezmény nem vonatkozik a leárazott termékekre, más ajánlattal nem összevonható. Az e-mail cím elírásából vagy érvénytelen e-mail cím megadásából származó kellemetlenségekért nem áll módunkban felelősséget vállalni. Amennyiben az akcióban résztvevő személy a webshop rendelés leadása után mutatja be a kedvezmény kódot, nem lesz jogosult annak felhasználására. Az akció nem tartalmazza (nem csökkenti) a lehetséges szállítási költségeket, amelyek kifizetéséért az akcióban résztvevő személyek felelősek. Az adatkezeléssel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el a fressnapf.hu/adatkezelesi-tajekoztato oldalra.