Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

3+1 érv, hogy kisemlőst válassz társnak!

2022. szeptember 06.

3+1 érv, hogy kisemlőst válassz társnak!

Az állattartás nagyszerű módja annak, hogy javítsunk testi-lelki jólétünkön. Kedvencünk gondozása hozzájárul ahhoz, hogy aktívak és életerősek maradhassunk, épp ezért gyakran még a nyugdíjasoknak is javasolt egy-egy kisállat befogadása. A kisemlősök sokak számára ideális társak lehetnek a kicsiktől a nagyokig egyaránt. Ennek pedig több oka is van.

1. Egyszerűen minden kisebb

Minél nagyobb a háziállat, annál nagyobb az étvágya, a fizikai ereje és térigénye. Ha például egy hörcsögöt, egy tengerimalacot vagy egy törpenyulat választunk, akkor nem kell annyi időt és pénzt áldoznunk kedvencünkre, mintha kutyát vagy macskát tartanánk. Olcsóbbak lehetnek az eleségek, az alom, az egyes kiegészítők és még az állatorvos díjai is.

Így, ha nagyon vágyunk egy házikedvencre, de szűkös a költségvetésünk és viszonylag elfoglaltak is vagyunk, akkor egy kisemlős lehet a legmegfelelőbb társ a számunkra. Az is elmondható, hogy a kisebb méretnek köszönhetően kisebb mennyiségű a piszkítás és a takarítani való is, továbbá mozgásterüket is jobban lekorlátozhatjuk, mint a kutyusoknak vagy a cicáknak.

2. Könnyebb kezelhetőség

A kisemlősök hordozása és a velük való foglalkozás is kevésbé megterhelő, mint a nagyobb háziállatok esetében. Könnyebben kézbe vagy ölbevehetőek és egy kisebb szállítóbox is elegendő, ha például állatorvoshoz szeretnénk vinni őket.

3. Alkalmasabbak lakásokba

Magától értetődő, hogy egy kisebb testű házikedvencnek nincs szüksége annyire helyre, mint egy nagyobbnak. Bármekkora állatról is legyen szó, bizony meg kell osztanunk szőrös pajtásunkkal az életterünket. Tehát, ha korlátozott hellyel rendelkezünk és/vagy nincs udvarunk, akkor sem kell lemondanunk az állattartásról, hanem választhatunk például egy cuki hörcsögöt, amely többnyire ketrecben él, és maximum a szoba vagy a nappali egy elkerített, biztonságos területén érdemes elengednünk időnként szaladgálni.

Továbbá általában egy kisemlős csendesebb is, mint egy eb vagy egy minitigris, ami szintén egy erős érv lehet, ha társasházban lakunk.

+1 Pozitív hatással vannak a gyerekekre is

Mivel a kisemlősökkel és a rágcsálókkal egyszerűbb bánni, így ideális partnerek lehetnek kezdőknek is. Nem véletlenül választanak sokan gyermekük számára is először például hörcsögöt vagy tengerimalacot.

Az állattartás segít a gyerkőcöknek olyan készségek és feladatok elsajátításában, mint az empátia, a felelősség, a rutin vagy a struktúra kialakítása. Ezek messzemenő előnyökkel járnak később az életük minden területén. A gyermekek és a bundás családtagok közötti kapcsolat általában különleges és rendkívüli, érdemes figyelemmel kísérnünk és támogatnunk.