Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

3+1 izgalmas játék papagájoknak

2021. november 18.

3+1 izgalmas játék papagájoknak

A papagájok nagyon különleges és intelligens háziállatok, és ahogy más kedvencekkel, velük is jókat játszhatunk. Akár szórakozni szeretnénk, akár unaloműzés a cél, vagy épp a kalóriák elégetése, madarunk valószínűleg örülni fog annak, hogy foglalkozunk vele. Persze nem minden szárnyas élvez minden játékot egyformán, de biztosan találunk olyat, ami a mi csőrös pajtásunknak is elnyeri majd a tetszését.

  1. Elkap és visszahoz

Egyes díszmadarakkal játszhatunk hasonlóan, mint a kutyákkal. Válasszunk egy kisebb labdát vagy bármilyen könnyű és puha játékot, amelyet tollas barátunk meg tud fogni és tartani. A kiválasztott tárgyat dobjuk el papagájunk irányába, és mondjuk ki, hogy „Kapd el!”. Ha szerencsénk van, akkor szárnyasunk a játék után megy és felveszi a csőrével. Ha ez megtörténik, dicsérjük meg és mondjuk neki, hogy „Jó madár!”.

Ezt követően próbáljuk meg megtanítani kedvencünknek, hogy visszahozza nekünk a tárgyat. Fontos, hogy mindig ugyanazokat a szavakat használjunk utasításként, és ha ügyes volt madarunk, akkor ne felejtsük el megdicsérni. Napi 10 perc gyakorlással és sok türelemmel elérhetjük a célunkat.

  1. Madár kosárlabda

Tanítsuk meg papagájunkat kosárlabdázni, egy a méretének megfelelő labdával és kosárral. Ezeket megtalálhatjuk kifejezetten papagájoknak készült játékszerek között, vagy a gyerekeknek szánt játékok között is akadhatnak miniatűr szövetlabdák és olyan karikák, melyek tapadókorong segítségével a falra rögzíthetőek. 

Először tegyük a karikát a földre a fal mellé, majd mutassuk meg pajtásunknak a labdát, mondjuk, hogy „Dobj!”, és tegyük a karikába/kosárba a labdát. Ezután adjuk oda a labdát a madárnak, és mondjuk ki újra, hogy „Dobj!”. Ha ő is beleteszi a lasztit a karikába, dicsérjük meg. Ha nem érti, hogy mit kell csinálni, mutassuk meg neki többször is. Előbb-utóbb valószínűleg rá fog jönni, hogy mi a feladat, és utána már magasabbra is kerülhet a kosár.

  1. Bújócska

Vigyük háziállatunkat az otthonunknak egy ismeretlen részébe, ahol ő még soha nem volt, például a hálószobába. Tegyük le a madarat a szoba egyik végébe, majd menjünk el onnan, és mondjuk neki, hogy „Találj meg!”. Lessünk ki az ágy mögül, vagy nézzünk be az ajtón, hogy papagájunk meglásson minket egy pillanatra, és elinduljon utánunk. Segíthet, ha a nevét is kimondjuk. Amennyiben szárnyasunk kedvel minket és kialakult már egy bizonyos szintű kötődés, akkor nagy eséllyel megpróbál majd megtalálni minket, mert nem akar egyedül maradni egy idegen helyen. Mikor ránk talál, mondjuk neki, hogy „Ügyes vagy!”, és simogassuk meg a buksiját.

+1 Kukucs

Ezt játszhatjuk például az ágyon és szükségünk lesz hozzá még egy személyre. Kérjük meg barátunkat vagy családtagunkat, hogy tartson fel egy törölközőt vagy plédet sátor formában az ágy felé. Tegyük papagájunkat a sátor egyik végébe, mi pedig menjünk át a másik oldalára, és mondjuk ki, hogy „Kukucs!”. Ha minden jól megy, kedvencünk utánunk jön majd, és mikor a közelünkbe ér, mi már mehetünk is át a másik oldalra, ahova remélhetőleg újra követ majd minket madarunk. Ebben a játékban sokat mozoghatunk, futkározhatunk oda-vissza.

Nem baj, ha nem akar azonnal játszani velünk papagájunk, ne adjuk fel. Ismételgessük a feladatot vagy térjünk rá vissza egy másik napon. Ha úgy tűnik, hogy egyáltalán nem keltettük fel vele tollas barátunk érdeklődését, akkor próbálkozzunk meg egy másik típusúval.