Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

3+1 táplálási szabály macskagazdiknak

2019. augusztus 03.

3+1 táplálási szabály macskagazdiknak

Ahhoz, hogy cicánk egészséges maradjon hosszú éveken át, elengedhetetlen a helyes táplálás. Ehhez több szempontot is figyelembe kell vennünk – kor, súly, egészségügyi állapot, stb. – de vannak alapvető szabályok, amelyekre érdemes minden esetben odafigyelnünk. Fontos, hogy mindig konzultáljunk az állatorvossal tápválasztás előtt és az ő tanácsai alapján vezessünk be a cicánk igényeire szabott étrendet.

  1. Nedves eledel-száraztáp

Szerencsére ma már számtalan nagyon jó minőségű táp létezik, konzervek és szárazeledelek egyaránt. Ha a cicánk elegendő mennyiségű folyadékot fogyaszt a szárazeledel mellett, akkor nyugodtan választhatjuk ezt a típusú eledelt kedvencünk számára.

SELECT GOLD Classic Adult csirke szárazeledel macskáknak 3 kg

Sok macska azonban nem iszik eleget, és ez húgyúti megbetegedésekre hajlamosít. Ha a mi kedvencünk a nem ivó cicák közé tartozik, akkor a száraztáp nem jó megoldás, csak akkor, ha etetés előtt beáztatjuk, és ilyen formában is szívesen elfogyasztja. Ha ez nem működik, akkor etessük bársonytalpúnkat inkább konzervvel, melynek víztartalma sokkal magasabb, mint a száraztápoké.

Real Nature Classic konzerv adult bárány&szarvas 400g

Ez hozzájárul ahhoz, hogy az állat veséje megfelelően tudjon működni. A raw (nyers) étrend is szóba jöhet, de csak megfelelő körültekintéssel. A nyers húsokat csak akkor kínáljuk állatunknak, ha előtte több napra lefagyasztottuk, mert egyébként komoly betegségeket terjeszthetnek, amelyeket a hőkezelés elpusztítana (Salmonellosis, Campylobacteriosis, parazitás fertőzések). Tudnunk kell azt is, hogy a nyers ételek nehezebben emészthetők, ezért bizonyos egészségi állapotok esetén nem ajánlottak.  A cicák ragadozók, így szervezetüknek első sorban állati eredetű tápanyagokra van szüksége. A növényi eredetű táplálékokat nehezebben emésztik meg.  A kereskedésekben kapható konzerveknek olvassuk el az összetevőit még a vásárlás előtt, és lehetőség szerint prémium minőségű termékeket válasszunk, vagyis olyanokat, amelyeknek minél nagyobb százaléka hús, illetve magas a vitamin- és ásványianyag tartalma is, és lehetőleg gabonamentes.

  1. Kontrollált etetési idő

Ne adjunk egy egészséges felnőtt cicának állandó hozzáférést az ennivalóhoz. A vadon élő macskák sem esznek egész nap. Ezért ki kell választanunk két olyan időpontot az etetésre, amelyet minden nap tartani tudunk, és amelyhez alkalmazkodni tud a bársonytalpú szervezete. Az etetések gyakoriságát illetően mindig kérdezzük meg állatorvosunkat, mert vannak esetek, amikor ettől eltérő etetési gyakorlat szükséges.

  1. A mennyiség

Talán nem is gondolnánk, de a macskák is könnyedén és rövid idő alatt képesek elhízni, különösen a szobacicák. A felszedett plusz kilóktól pedig nekik sem egyszerű megszabadulni. És ez azért veszélyes, mert a túlsúly megterheli az állat szervezetét, és az ízületeit, továbbá komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ahhoz, hogy megtudjuk azt, hogy kedvencünknek naponta mennyi kalóriára van szüksége, mindenképp érdemes állatorvossal egyeztetni, és annak megfelelően kell majd kimérni a napi ételadagot. A kereskedelemben kapható termékek csomagolásain általában feltüntetnek egy általános javaslatot a mennyiséget illetően, első körben ezt vegyük figyelembe. Természetesen a csomagoláson feltüntetett adagok csak irányadók, ezektől el lehet térni az állat kondíciójának figyelembevételével.

+1 Szobahőmérsékletű falatok

Mindig győződjünk meg arról, hogy a cica számára kínált élelem szobahőmérsékletű. Ez egyrészt azért fontos, mert a melegebb étel ízletesebb és így szívesebben fogja elfogyasztani kedvencünk, másrészt, mert a hideg táplálékot nehezebben tudja megemészteni a háziállat. Sajnos a vesére is negatív hatást gyakorol. Tehát, ha a bontott konzerv a hűtőben áll, akkor ne tegyük rögtön a cica elé a kimért adagot, hanem várjunk vele 15-20 percet, hogy melegedhessen egy kicsit.