3+1 tipp újdonsült cicagazdiknak

2018. december 20.

3+1 tipp újdonsült cicagazdiknak

A macskák nagyszerű társak tudnak lenni. Rendkívül bájosak, szerethetőek. Egyesek számára előnyös lehet, hogy távol tartják az egereket. Ám mielőtt hazaviszünk egy minitigrist, alaposan meg kell fontolnunk, hogy van-e rá elég időnk, és anyagilag is megengedhetünk-e magunknak egy háziállatot. Ha mindezekre igen a válaszunk, akkor érdemes alaposan utánajárnunk a cicatartásnak. Kezdőként az alábbiakra javasolt nagyon odafigyelnünk, felkészülnünk.

  1. Válasszunk jó állatorvost és „cicaszittert”

Akkor is, ha bársonytalpúnk látszólag teljesen egészséges, fontos, hogy keressünk egy ügyes állatorvost, aki lehetőség szerint a közelben rendel. Hogy melyik orvost válasszuk, ahhoz érdemes kikérnünk a témában már jártas ismerőseink véleményét, de találhatunk értékeléseket az interneten böngészve is. Ha még nem voltunk macskánkkal vizsgálaton, minél hamarabb menjünk el, majd pedig fél- vagy egyévente iktassunk be kontrollt. Az első vizsgálaton kérdezzük meg az állatorvost, hogy rendben van-e cicánk egészségügyi állapota, és van-e valami, amiről feltétlen tudnunk kellene, illetve milyen étrendet javasolt alkalmaznunk.

Ha már előre látjuk, hogy lesz olyan időszak, amikor napokig nem tartózkodunk otthon, akkor érdemes idejében elkezdenünk „cicaszitter” után kutatni is. Olyan személyt ajánlott választanunk, aki amellett, hogy szereti az állatokat, gondozni is tudja őket, és annyira megbízható, hogy rábíznánk hosszabb időre macskánkat és akár az otthonunkat is. Fontos, hogy aki vigyáz minitigrisünkre, tudja az állatorvosunk elérhetőségeit is.

  1. Foglalkozzunk cicánkkal minél többet

Vannak, akik szerint a macskák antiszociális állatok, de ez nem jelenti azt, hogy ne szeretnének játszani. Szánjunk minden nap legalább fél órát a közös időtöltésre, és hagyjuk, hogy a bársonytalpú megismerjen különböző helyzeteket és a környezetét. 2-12 hetes korban a legfontosabb a szocializáció, ezért, ha kölyök cicánk van, akkor fordítsunk rá kiemelt figyelmet. Naponta pár perc teljen mindig a bunda átfésülésével, ami nem csak szebb és egészségesebb szőrzetet eredményez, hanem segít kialakítani a kötődést a minitigris és köztünk, ráadásul kevesebb szőrszál tapad majd a ruháinkra, szőnyegeinkre és a kárpitozott bútorainkra.

http://www.fressnapf.hu/apolokesztyu-2-az-1-ben/

Jó, ha tudjuk, hogy a macskák taníthatóak, így akár gyakorolhatunk is valamilyen trükköt napi rendszerességgel.

  1. Tiszta macskaalmot minden napra

Az alomdoboz használata kényelmes, hiszen nem szükséges rendszeresen kivinni a szobatigrist az udvarra, hogy elvégezze a dolgát, de ha nem takarítjuk naponta, akkor bizony problémás is lehet. A cicák nem szeretik, ha az alom bűzös, és nem szeretnek belenyúlni a saját ürülékükbe, ezért, ha szőrgombócunk úgy érzi, hogy már nem komfortos az alomba való piszkítás, akkor más helyet fog keresni hozzá. Ha ez utóbbi megtörténik, nem kell aggódnunk, ha eddig nem volt hasonló baleset, akkor kedvencünk szobatiszta, csak mi vagyunk adósak egy takarítással. Ráadásul, ha gyakran kitisztítjuk a cica wc-t, akkor hamarabb észrevehetünk állagbeli különbségeket, melyek betegségekre utalhatnak. És persze a baktériumok elszaporodásának megfékezése sem utolsó szempont.

+1 Legyen a cica nyakörvén biléta

Mivel macskánknak idő kell ahhoz, hogy megszokja az új környezetét, ezért akár az udvaron, akár a lakásban képzeljük el további életét, javasolt nyakörvet tennünk rá, amelyen rajta lóghat egy kis biléta vagy címtartó. Fontos, hogy olyan nyakörvet válasszunk, amelyik biztonságos, vagyis ha a cica fennakad, akkor kioldódik.

http://www.fressnapf.hu/anione-cica-nyakorv-cimkevel-kek-19-30cm/

Telefonszámunkat és a címünket is érdemes feltüntetni, hogy minél hamarabb visszakerüljön hozzánk bársonytalpúnk, ha valamiért (kíváncsiságból, ijedtség miatt, stb.) meglépne. Habár cicáknál nem kötelező, de nagyon jó, ha microchipet is beültet állatorvosunk a bőre alá, hiszen az nem tud elveszni, mint egy címtartó. Szerencsés, ha a cicát nem engedjük ki a kertbe legalább 2-3 hétig, miután hazavittük, mert ennyi idő alatt többnyire megszokja az új környezetét, így kisebb az esély arra, hogy elkóborol.

 

Forrás: petmd.com, rover.com