Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

4+1 dolog, amit biztosan nem tudtál az arapapagájról

2021. december 23.

4+1 dolog, amit biztosan nem tudtál az arapapagájról

Az arák talán a legkönnyebben felismerhető madarak a papagájok családjában. Színesek és szórakoztatóak, már több száz éve tartják őket házikedvencként. Az arapapagájok különleges karakterek, mindegyikőjüknek más-más személyisége van. Nagy méretük miatt a gondozásuk kihívást jelenthet, de hűséges társak, megéri időt szánni rájuk. Van néhány igazán érdekes tény róluk, amit kevesen tudnak.

  1. Az ara a legnagyobb papagáj

Több mint 370 féle papagájt tartanak számon, és az arák a legnagyobbak. Súlyuk általában 1 és 2 kg közötti, ami a madarak körében meglehetősen nehéznek számít. Közülük is a legnagyobb a jácint ara, ez a szárnyas a csőrétől a farka hegyéig elérheti az akár 1 méteres hosszúságot is. Emellett pedig lenyűgöző, 150 cm-es szárnyfesztávolsággal is büszkélkedhetnek.

  1. Sok arafajta létezik

Tény, hogy az arák a legnagyobb papagájok, ám, a különböző fajták eltérő méretekkel rendelkeznek. A legkisebbek sokszor csak 30 cm körüliek. Viszont van, ami nagyságtól függetlenül azonos minden fajtánál (kivéve a jácint arát), a legszembetűnőbb közös tulajdonságuk a szem körüli csupasz bőrgyűrű.

  1. Egy ara több mint 80 évig is élhet

Megfelelő gondozás esetén egyes arafajok, például a kék és az arany arák átalagosan 60 évig is élhetnek, de nem ritka a 80 év feletti díszpapagáj sem. Ezért is kell nagyon alaposan átgondolnunk, mielőtt még hazavinnénk egy arapapagájt, hogy valóban képesek vagyunk-e akár egy életen át gondozni őt.

  1. Lehetséges hibrid arák tenyésztése

Vannak olyan hibrid fajták (például Catalina, Camelot vagy harlekin ara), melyek rendkívül népszerűek a kisállattartók körében, de sokan ellenzik a tenyésztésüket, mert ezek a szárnyasok a természetben nem fordulnak elő.

+1 Néhány ara képes feltörni egy kókuszdiót

A jácint arák masszív csőrében például elegendő erő van ahhoz, hogy feltörjék a kókuszdió kemény héját. Lenyűgöző erejük ellenére „szelíd óriásként” is emlegetik ezeket a hatalmas madarakat. Nagyon ragaszkodóak tudnak lenni, különösen akkor, ha a kezdetektől fogva kézzel voltak táplálva, és az ember közelében nevelkedtek.

Mivel más típusú arák is viszonylag erős csőrrel rendelkezhetnek, ezért esetenként számolni kell az agresszív viselkedéssel is, ami akár hormonális változásból is származhat. Ezért is van az, hogy arapapagájt tartani általában csak azoknak ajánlott, akiknek már van tapasztalatuk a nagytermetű papagájok gondozásában.

Amennyiben szívesen látnánk egy ilyen csodálatos papagájt otthonunkban, tudnunk kell róluk azt is, hogy mint minden díszmadárnak, szociális interakcióra és szocializációra van szükségük ahhoz, hogy ne unatkozzanak. Egy unatkozó ara „megrág” minden fát, amit csak talál, és az erős csőr által ez komoly pusztítást jelenthet a lakásban.