Search
Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

4+1 tanács kezdő hüllőgazdiknak

2019. április 27.

4+1 tanács kezdő hüllőgazdiknak

Ha hüllőt szeretnénk tartani, tudnunk kell, hogy egyes állatok nagyon jól viselik, ha megérintjük őket és foglalkozunk velük, ám léteznek olyan fajok, amelyekhez csak akkor szabad hozzányúlni, ha nagyon muszáj. Ahhoz, hogy egy harmonikus kapcsolat alakulhasson ki köztünk és hidegvérűnk között, és problémamentes legyen a gondozás, érdemes megfogadnunk néhány tanácsot.

  1. Választás

Alaposan gondoljuk át, hogy milyen hüllő illik a mi életvitelünkhöz. Mekkora helyet tudunk biztosítani a számára, mennyi szabadidőnk van, milyenek az anyagi lehetőségeink, stb. Ha döntöttünk, akkor igyekezzünk megbízható tenyésztőtől állatot vásárolni. Így kedvencünk nagyobb eséllyel lesz nyugodt és egészséges.

  1. Tisztelet

Azért él a hüllő fogságban, a terráriumunkban, hogy örömet okozzon nekünk. Éppen ezért tisztelettel tartozunk neki, és meg kell tennünk mindent azért, hogy jól érezze magát az általunk biztosított körülmények között. Ez azt kell, hogy jelentse a számunkra, hogy ha nem vagyunk 100%-ban biztosak abban, hogy hogyan kell gondozni egy hidegvérű állatot, akkor mindenképpen alaposan járjunk utána a választott faj igényinek, mielőtt otthonunkba fogadjuk. Elsőként mindenképp olyan fajt kell választanunk, amelynek nincsenek túl nagy igényei és nem agresszív természetű. Kezdőként ajánlott tapasztalt terraristától segítséget kérnünk.

Először határozzuk meg, hogy milyen hüllőt szeretnénk, és utána vegyünk meg mindent, amire szüksége lehet, majd ha már minden készen áll, vigyük haza a hidegvérűt. Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy például teknőst, gekkót vagy királysiklót szeretnénk, addig ne kezdjünk el vásárolgatni, mert minden fajnak más kiegészítőkre és más életkörülményre van szüksége.

  1. Bizalom

A bizalom nagyon fontos, nem csak az emberek között, de egy hüllő és gazdája között is. Ne felejtsük el, hogy háziállatunk megérzi rajtunk, ha bizonytalanok vagyunk vagy félünk, és ennek megfelelően reagál. Mozdulataink legyenek határozottak – de ne legyenek túl gyorsak vagy erőteljesek – hogy a hüllő biztonságban érezhesse magát.

  1. Közeledés, kézben tartás

A kígyók és a gyíkfélék általában két okból harapnak: az egyik, amikor a táplálkozás a cél, a másik eset, amikor védeni szeretnék magukat. Az efféle támadások a legtöbb esetben elkerülhetőek. Például, mielőtt egy magabiztos és tiszteletteljes mozdulattal megpróbálnánk kivenni hüllőnket a terráriumból, tegyük egyértelművé számára, hogy nincs nálunk ennivaló. Ehhez használhatunk valamilyen élettelen tárgyat, amivel megérintjük a kígyó orrát, illetve segítségül szolgálhat egy kampós eszköz is. Utóbbi esetben fontos, hogy a kampó az állat testének kb. egyharmadánál legyen, majd a kivétel során a másik kezünkkel támasszuk alá a maradék kétharmadot. Ez így kényelmes lehet a hüllő számára. Nagyon fontos, hogy soha ne fogjunk meg semmilyen hidegvérűt a farkánál fogva, mert azzal fájdalmat okozhatunk és megijeszthetjük az állatot, ami támadást eredményezhet.

+1 Kézmosás

Mossunk kezet az előtt, hogy kivennénk a hüllőt, majd az után is, hogy megérintettük őt. Ez segíthet abban, hogy ne kerüljenek át rólunk baktériumok, esetleg paraziták, illetve, hogy mi se fertőződhessünk meg. A szalmonella különösen veszélyes a gyerekekre nézve, ezért nem is ajánlott hidegvérűt tartanunk, ha a gyerkőcök még kicsik. Soha ne hagyjuk kedvencünket egyedül sem a gyerekekkel, sem más háziállatokkal.