5 ok, amiért trükköket tanítani jó!

2021. május 03.

5 ok, amiért trükköket tanítani jó!

A kutyák csodálatos háziállatok tudnak lenni, ehhez viszont elengedhetetlen a tanítgatásuk. Szerencsére egyre több ember fordít erre plusz figyelmet. Manapság már többféle módszer közül is válogathatunk, ha nevelni szeretnénk kutyusunkat. Akár kutyaiskolába is járhatunk, ha az átlagosnál rakoncátlanabb az eb, vagy egyszerűen csak szakértők segítségét szeretnénk igénybe venni. De az alapvető, rutinfeladatok elsajátítása után ajánlott időnként egy-egy trükköt is megtanítanunk bundás barátunknak, mert ez az energia többszörösen megtérül.

  1. Fejleszti a türelmet

A legtöbb gazdi valószínűleg érezte már magát csalódottnak olyankor, amikor négylábúja helytelenül viselkedett. Az is természetes, ha időnként dühösek leszünk. Ám, kutyánk érzi rajtunk, ha feszültek és elégedetlenek vagyunk, ami negatívan hathat a képzés további folyamatára és a köztünk lévő kapcsolatra is.  

A különböző trükkök tanítása segít, hogy kicsit elengedjük az elvárásokat. Olyankor csak az adott pillanatra figyelünk, és arra, hogy apránként megtanítsunk kedvencünknek valami érdekeset. Mivel ez nem nevelés jellegű, így kevésbé törekszünk arra, hogy egyből elérjük a célt. Képesek vagyunk türelmesen, lassan haladni, és a kisebb sikerek is örömet okozhatnak mindkét félnek.

  1. Szórakoztat

Válasszunk olyan trükköket, amelyek mindkettőnk számára szórakoztatóak. Ilyen lehet például, ha azt tanítjuk meg az ebnek, hogy ugráljon labdával a szájában. Ez idő alatt egyszerre tanul és játszik is a kutyus. Számunkra pedig a látvány lesz megmosolyogtató. Ne felejtsük el, hogy a kulcs a pozitív megerősítés. Vagyis, ha kutyusunk épp azt teszi, amit elvárunk tőle, mindig azonnal dicsérjük és jutalmazzuk meg.

  1. Növeli a kutya önbizalmát

Ha pajtásunk félős, akkor jó ötlet lehet beíratni kutyaiskolába, és több más ebbel együtt taníttatni. Például, ha fél a gördeszkáktól, de azt látja, hogy társai örömmel gurulnak rajta, akkor előfordulhat, hogy neki is kedve lesz hozzá. Ezzel pedig sikerélménye lehet, ami növelheti az önbizalmát és bátrabbá teheti.

  1. Segíti a koncentrációt

A trükkök elsajátítása során kutyusunk megtanulhatja azt is, hogyan hagyja figyelmen kívül a zavaró tényezőket, és fókuszáljon csupán egyetlen feladatra. Ha következetesen jutalmazzuk meg ugató barátunkat azért, mert figyel ránk és a jelzéseinkre, akkor hamarosan kevésbé érdeklik majd például a külső zajok, emberek vagy épp más állatok, amikor kérünk tőle valamit.

  1. Levezeti a felesleges energiát

Egyes kutyák kifejezetten hiperaktívak lehetnek, ami miatt megrágcsálhatnak dolgokat, rendszeresen ugathatnak, és más, számunkra kellemetlen tevékenységeket folytathatnak. Nem csak kiadós sétákkal és futkározással nyugtathatjuk meg négylábúnkat, hanem akár egy-egy új trükk megtanításával is levezethetjük a felesleges energiáit. A közösen töltött, minőségi idővel, sikerekkel, és jutalmakkal pedig olyan viselkedést érhetünk el kutyusunknál, ami minket is boldoggá tesz.