Iratkozz fel és nyerj!

Iratkozz fel a Fressnapf Klub hírlevélre, és értesülj első kézből aktuális akcióinkról. Új klubtagjaink között ráadásul minden hónapban5 X 10 000 Ft értékű kedvezményre jogosító webshop kupont sorsolunk ki!

Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

5 tény a hörcsögökről

2023. január 25.

Lehet, hogy a hörcsögök kicsik, de hatalmas szívük van. Ezek a kis elbűvölő szőrgolyók az egyik legnépszerűbb rágcsálók, különösen a kezdő állattartók körében. Ennek oka lehet, hogy rendkívül aranyosak, izgalmas mutatványokra képesek a ketrecükben, ráadásul viszonylag könnyű a gondozásuk is. Sok érdekes tény közül, ami elmondható róluk, van 5, amit mindenkinek érdemes tudni.

Éjszakai lények

Mivel a hörcsögök szinte egész nap alszanak, éjszaka nagyon zajosak lehetnek. Emiatt nem jó ötlet a hálószobában tartanunk őket, mert előfordulhat, hogy felébredünk rájuk. Például szívesen hajtják a mókuskereküket a sötétben, ami nem biztos, hogy teljesen hangtalan, ráadásul a gyakori rágcsálás is zavaró lehet olyankor, amikor aludnánk. Nappal pedig a legjobb, ha csendes, félhomályos helyen vannak, ahol nyugodtan szundíthatnak összekuporodva egy forgácskupacban vagy a házikójukban.

Szeretik felhalmozni az ételüket

Kevesen tudják, hogy a hörcsög németül Hamster, ami a hamstern, „felhalmozni” szóból származik. Evéskor a hörcsögök az arcuk két oldalán lévő pofazacskókba gyűjtik az eleséget, hogy aztán később is falatozhassanak. A hörcsögöket egyébként pelletált kisemlős eledellel, kis mennyiségben diófélékkel és magvakkal, valamint egy kevés zöldséggel (pl. spenót, répa) és gyümölccsel (pl. mag nélküli alma) kell etetni.

Nem társaságkedvelőek

A legtöbb hörcsögfaj csak egyedül tartható, tehát, ha több hörit is szeretnénk, akkor több terráriumra vagy ketrecre lesz szükségünk. A területi harcok 6-10 hetes korban kezdődnek, ezért ilyenkor muszáj elválasztanunk őket, mert akár halálos sebeket is képesek okozni egymásnak. Különböző nemű állatok még akkor sem tarthatóak együtt, ha egyébként úgy tűnik, hogy nem bántanák egymást, mert rendkívül gyorsan szaporodnak, és a kicsik születése után újabb problémákkal kellene szembenéznünk.

Folyamatosan nőnek a fogaik

Mivel a hörcsögök fognövekedése soha nem áll meg, ezért biztosítanunk kell a számukra különböző rágnivalókat, amelyekkel könnyedén koptathatják a fogaikat és ezáltal megőrizhetik az egészségüket. Erre a célra ideálisak például a fakockák, a szénából készült játékszerek és búvóhelyek, viszont kerüljük a cédrusból, fenyőből és puha műanyagból gyártott tárgyakat, mert azok lenyelve károsak lehetnek.

Mindig győződjünk meg arról, hogy minden, amit beteszünk kis pajtásunk területére, az rá nézve teljesen biztonságos, nem tartalmaz veszélyes alkatrészeket vagy méreganyagokat. Például, csak akkor adjunk kedvencünknek almafaágat, ha biztosak vagyunk abban, hogy a fa korábban nem lett lepermetezve. A játékok pedig ne legyenek festékkel vagy egyéb anyagokkal kezelve.

Állatorvosi ellátást igényelnek

Ugyan nem annyiszor, mint a kutyákat vagy a macskákat, de időnként a hörcsögöket is el kell vinni állatorvoshoz. Előfordulhat, hogy rágcsálónk fogászati segítségre szorul, de más problémák kezelése is indokolt lehet. Ha olyan jeleket észlelünk, amelyek arra utalnak, hogy kedvencünk megbetegedett (pl. hasmenés, orrfolyás, remegés, bőrelváltozások, szokatlan viselkedés, letargia), a lehető leghamarabb forduljunk vele állatorvoshoz.

További tartalmak

5 tény a hörcsögökről

5 tény a hörcsögökről

Helyes hörcsögtartás

Helyes hörcsögtartás

Milyen felszerelések szükségesek hörcsögünk otthonába?

Milyen felszerelések szükségesek hörcsögünk otthonába?

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok