Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

5 tipp a kutya-macska barátsághoz

2015. június 19.

5 tipp a kutya-macska barátsághoz

Macska és egér, kutya és macska között nincs barátság – gondolják sokan. Nos, az előbbire még mi sem igazán láttunk ellenpéldát, az utóbbit viszont meg tudjuk cáfolni. Ha az igaz barátság mindig nem is, de az sokszor elérhető, hogy legalább elfogadják egymást ősi ellenségnek hitt négylábúink.

Kedvenceink összeszoktatása nem mindig egyszerű feladat, függ az adott állatok természetétől és az életkoruktól is. Összegyűjtöttünk 5 tippet, ami segíthet a barátság kialakításában.

  1. Már kölyökkorukban szoktassuk össze őket

A legegyszerűbb és legbiztosabb módszer ahhoz, hogy kedvenceink jól kijöjjenek egymással, az, hogy már kölyökkorukban megismerik egymást. Tehát, ha biztosan tudjuk, hogy a kiválasztott kiskutyánk mellé szeretnénk egy cicát is, akkor érdemes minél hamarabb egy kölyök macskát hazavinnünk mellé. Arra azonban fontos odafigyelni, hogy a kutyus mindig erősebb és hevesebb lesz a cicánál, így nem szabad hagyni, hogy a közös játék eldurvuljon. Ha a macska felnő, már valószínűleg képes lesz rendre inteni az ebet vagy elvonulni, ha megunta a kutya társaságát, de amíg picike, az ebben való segítség a mi feladatunk marad.

  1. Válasszunk idősebb kutyát a cica mellé

Már meglévő macskánk mellé célszerű lehet idősebb kutyát választani, amelyik már sokkal nyugodtabb, mint a fiatalabbak, így kisebb az esélye, hogy megijeszti a cicát túlzott lelkesedésével és aktivitásával. Ha kutya örökbefogadása mellett döntünk, akkor válasszunk olyan állatot, amelyikről ismert, hogy nem bántja a cicákat. Mindig figyeljünk mindkét háziállat reakcióira, és próbáljunk egyformán bánni velük, hogy a lehető legkevésbé alakuljon ki féltékenykedés.

  1. Figyeljünk a kutya fajtájára

Cica mellé nem érdemes vadászkutyát választanunk, bármennyire is aranyosnak tűnik, mert egy esetleges üldözés – például, ha a cica megijed, és elszalad – akár tragédiává is fajulhat. Ez főleg akkor szempont, ha felnőtt kutyával akarjuk összeszoktatni a cicát. Győződjünk meg róla, hogy a megkedvelt ebben nem élénk a vadászösztön.

  1. Előbb ismerjék meg egymás szagát, mielőtt valójában találkoznak

Ha már megvan a macsek és a kutyus is, érdemes először csak az állatkák szagát megismertetni egymással.  Jó megoldás, ha egy helyiségben szabadon engedjük az egyik állatot, majd áttesszük egy másik szobába. Ezután a másik állatot visszük a szobába és így nyugodtan szaglászhat, ismerkedhet anélkül, hogy ténylegesen találkozna a másikkal. Másik jó megoldás, hogy kicsit átdörzsölhetjük őket egy törölközővel, és így mutatjuk be nekik egymás szagát. Az etetés viszont soha ne történjen egymás mellett még a későbbiekben sem. A cica tálkája lehetőleg olyan magasságban legyen, ahol az eb nem éri el. Ezzel nem csak azt kerülhetjük el, hogy konfliktus alakuljon ki köztük az ennivaló miatt, hanem azt is, hogy a nem megfelelő összetevőjű táplálékot vegyék magukhoz.

  1. Legyen jól képzett az eb

Fontos, hogy a cicával ismerkedő kutya jól képzett legyen, és hallgasson olyan vezényszavakra, mint például a „Marad!” és a „Hagyd!”. Ezek a szavak sokat segíthetnek, ha látjuk, hogy a túlzott érdeklődés megriasztja a macskát vagy nem megfelelően közelednek egymáshoz. Nagyon fontos az is, hogy amikor összeismertetjük az állatokat, akkor lehetőleg több családtag jelen legyen, hogy mindkét állat mellett legyen ember, hogy kontrollálni tudja a viselkedését.

Kutya-macska barátság? Lehetséges! Ehhez viszont legyünk végig türelmesek, ez legalább olyan sokat jelent majd, mint a megfelelő választás és nevelés.

Forrás: catster.com