Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

Generic filters
Exact matches only
Akció kezdete

5 tipp, hogy kisemlősöd otthona tökéletes legyen!

2022. szeptember 30.

Sokan választanak valamilyen kisemlőst első házikedvencként, mivel általában könnyebb gondozni őket, mint a kutyákat és a macskákat, valamint kisebb területet kell biztosítani a számukra. Ám, ahhoz, hogy a kisállat boldog és egészséges életet tudjon élni, törekednünk kell arra, hogy az igényeinek leginkább megfelelő otthont alakítsunk ki a számára. Néhány tipp segíthet ebben.

1. Találjuk meg az ideális helyet

Nem mindegy, hova tesszük a ketrecet. Lehetőleg ne a garázs vagy a fészer egy pontján gondolkozzunk, hanem a házon belül keressünk egy olyan szobát, ahol a kisállat is jól tudja érezni magát, és számunkra sem válik zavaróvá a mozgolódása éjszaka sem.

A legjobb talán a nappali, ahol napközben sokat tartózkodunk, az éjszakai élet zajait pedig kevésbé halljuk, miközben a hálószobában alszunk. Arra ügyeljünk, hogy ne érje majd szőrös pajtásunkat közvetlen napfény és huzat sem.

2. Számít a méret

Legyen szó hörcsögről, tengerimalacról vagy törpenyúlról, minél nagyobb ketreccel ajándékozzuk meg, annál jobban fogja érezni magát. Még, ha keveset is tartózkodik majd a kisemlős a ketrecében, akkor is fontos, hogy olyan nagy legyen, hogy két lábra állva is elférjen benne és legyen elegendő helye mozogni is. Tengerimalacok és nyulak esetében karámmal is jó ötlet lehet kiegészíteni a területet. Ha pedig valamilyen kisméretű rágcsálót szeretnénk, arra is figyelnünk kell, hogy elég kicsik legyenek a rácsok közötti távolságok. Fontos, hogy ne tudjon megszökni apró pajtásunk, illetve az is, hogy ne szorulhasson be.

3. A megfelelő alom kiválasztása

Hogy milyen alomra van szüksége kisemlősünknek, az attól is függ, hogy például hörcsögről vagy nyusziról van-e szó. Minden kisállat számára ideális lehet a forgács, aminek mindenképp pormentesnek kell lennie. Bár sok gazdi szívesen választja az illatosított változatokat, a kisemlősök általában a natúr forgácsokat részesítik előnyben.

Egy tapsifüles esetében lehetőségünk van egy, az általa kiválasztott sarokba behelyezni műanyag wc-t, amibe szórhatunk akár kiváló nedvszívó és szagmegkötő képességű pelletet is.

4. Jöhet a berendezés

Etetőre és itatóra minden háziállatnak szüksége van. A műanyag tálkák helyett érdemesebb inkább a nehezebb kerámiatálak közül válogatnunk, itatóként pedig a golyós itatók a legkedveltebbek. Rendszeres tisztán tartásukra mindenképp ügyeljünk.

Mivel a kisemlősök zsákmányállatok, nem ritka, hogy megijednek, ezért a ketrecben helyet kell kapnia egy házikónak is, amelybe bármikor nyugodtan bebújhat kis kedvencünk. Válasszunk fából vagy szénából készültet, amelyet nem baj, ha megrágcsál kis barátunk.

5. Biztosítsunk játékokat is

A mozgás és a szórakozás elengedhetetlen a kisállatok életében is, ezért néhány játékszer is kötelező eleme a ketrecnek. A biztonságot mindig tartsuk szem előtt. Győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott tárgy nem tartalmaz mérgező vagy éles részeket. A játékoknak nem kell drágának lenniük, viszont érdemes rendszeresen cserélgetnünk őket, hogy biztosan ne unjon rájuk kedvencünk.

Örömet okozhatunk egy szénával teletömött wc papír gurigával, egy lyukacsos kartondobozzal vagy akár egy kertből hozott almafaággal is, ha az vegyszermentes. Legyünk kreatívak!

További tartalmak

Milyen kisemlőst válassz társnak?

Milyen kisemlőst válassz társnak?

Hogyan ápold kisemlősöd a téli időszakban?

Hogyan ápold kisemlősöd a téli időszakban?

5 tipp, hogy kisemlősöd otthona tökéletes legyen!

5 tipp, hogy kisemlősöd otthona tökéletes legyen!

Értesülj elsőként akcióinkról!

Regisztrálj a Fressnapf Klubba, egy kattintás:

A jelölő négyzet bejelölésével hozzájárulok, hogy Fressnapf-Hungária Állateledel és Felszerelés Nagy-és Kiskereskedelmi Kft, a megadott személyes adataimat az Adatvédelmi Tájékoztatóban meghatározottak szerint reklám küldése és a nyereményjátékban való részvételi lehetőség biztosítása céljából kezelje. A hozzájárulásom bármikor visszavonható

Regisztrálok