Search
Generic filters
Exact matches only

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

5 tipp, mielőtt belevágsz a hörcsögtartásba

2019. augusztus 19.

5 tipp, mielőtt belevágsz a hörcsögtartásba

A hörcsögök nagyon aranyos kis rágcsálók és általában az áruk is kedvező, ezért sokan választják őket házikedvencnek. Ám, ahhoz, hogy mindkét fél élvezni tudja a közösen eltöltött éveket, mindenképp ajánlott megismernünk a szükségleteiket és negatív tulajdonságaikat is. Ez a néhány tipp segíteni fog abban, hogy eldönthessük, biztosan készen állunk-e a hörcsögtartásra.

  1. Tegyük biztonságossá otthonunkat

A hörcsögök zsákmányállatok, ezért, ha van otthon más házikedvencünk is, akkor apró szőrgombócunk könnyedén életveszélybe kerülhet. Mivel a hörik gyakran megtalálják az egyetlen rést vagy lyukacskát, ahol kiférnek, ezért nem elegendő például macskánkat távol tartanunk a ketrectől. Arra is figyelnünk kell, hogy rágcsálónk akkor is biztonságban legyen, ha épp szökni támad kedve.

  1. Keressünk állatorvost

Nehéz igazán jó állatorvost találnunk egy aprócska hörcsög számára, mivel egzotikus állatnak minősül, vagyis speciális tudás szükséges az ellátásához. Tehát mielőtt még hazavinnénk a kiszemelt rágcsálót, keressünk a közelben kisemlősökre szakosodott orvost. Ne várjuk meg a kereséssel azt, amíg kedvencünk megbetegszik, mert ha sok időt vesz igénybe, akkor meghosszabbítjuk vele a hörcsög szenvedését.

Arról se feledkezzünk meg, hogy bár egy hörcsöghöz olcsón hozzájuthatunk, az állatorvosi kezelések viszont hasonlóan magasak, mint bármilyen más házikedvenc esetében. És sajnos van esély több betegségre is, nem ritka náluk az örökletes szívelégtelenség, vagy a gyógyíthatatlan vesebetegség, és egyéb, akár embereket is megfertőző baktériumok is megbetegíthetik őket.

  1. Ismerjük meg a faj sajátosságait

Az együtt tartás szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen hörcsögfajt tervezünk hazavinni. A szíriai aranyhörcsögök például természetüknél fogva magányosak. Nem jönnek ki társaikkal, harcok alakulhatnak ki köztük, amely csúnya sebekhez és akár a kisemlősök pusztulásához is vezethet. A dzsungáriai törpehörcsögök csak az ellenkező nemű társaikkal kísérelhetők meg együtt tartani, de itt gondot okoz az, hogy rendkívül szaporák. A roborovszki törpehörcsögök viszont képesek együtt élni fajtársaikkal, tarthatók csoportban vagy párban, ha már kiskoruktól összeszoktak, de a felnőtt példányok már nehezen fogadnak el új lakókat ketrecükben. .

  1. Óvatosan közeledjünk

A hörcsögök látása nem a legjobb, ezért inkább többi érzékszervükre hagyatkoznak, ha a túlélésről van szó. Ha hirtelen érintjük meg őket, akkor ösztönösen védeni akarják magukat, és akár meg is haraphatnak minket. Ezért fontos, hogy óvatos, gyengéd mozdulatokkal próbáljunk közeledni, és legyünk nagyon türelmesek a kézhez szoktatás során.

  1. Készüljünk fel a hajnali zajokra

A hörcsögök hajnalban és szürkületben a legaktívabbak, ami bosszantó lehet, ha a hálószobánkban tartjuk őket, és esetleg túl korán felébresztenek minket, valamint akkor is, ha nappal szeretnénk játszani velük, de ők meg szinte egész nap szundítanának. Ezt is mindenképp vegyük figyelembe, mielőtt hazavinnénk egy kishörcsögöt.