5 újévi fogadalom gazdik számára

2019. január 02.

5 újévi fogadalom gazdik számára

Nem mindenki tesz újévkor fogadalmakat, és bizonyára a megtett fogadalmainknak is csak kis részét teljesítjük. A nagyobb siker érdekében, ne írjunk magunknak túl hosszú listát, csak néhány fontos pont legyen, amin mindenképp szeretnénk változtatni, és amiért egy kicsit küzdeni is hajlandóak vagyunk. Kedvencünk egészsége és boldogsága pedig kellően motiváló lehet, érdemes néhány dolgot vele kapcsolatban is megfogadnunk.

  1. Ügyeljünk még jobban a helyes táplálásra

A megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagbevitel a kulcsa a hosszú és kiegyensúlyozott éveknek. Sok gazdi csak szemmértékre önti háziállata tálkájába az ennivalót, ami gyakran elhízáshoz vezet. Ha eddig mi is így tettünk, akkor próbáljunk meg ezen változtatni, és minden alkalommal pontosan kimérni a szükséges mennyiséget, hogy négylábúnk csak annyi energiát vigyen be a szervezetébe, amennyire biztosan szüksége van. Nem kérdés, hogy mindig a minőségi eledelek közül kell válogatnunk, ám, ezen felül arra is figyelnünk kell, hogy épp milyen életszakaszban van kedvencünk, mennyire aktív, van-e valamilyen betegsége. Ezek mind-mind befolyásolják azt, hogy milyen összetevőjű finomságokkal kell kínálnunk őt.

  1. Töltsünk együtt több időt

A munka, a család, és az egyéb teendőink mellett előfordulhat, hogy a nap végén már nagyon kevés időt tudunk szánni háziállatunkra, és, ha ez így van, akkor meg kell próbálnunk egy kicsit ügyesebben beosztani az időnket. A közös játékok és összebújások nagyon sokat jelentenek a kutyusok és a cicák számára is. Tapasztaljuk ki, mit szeret a leginkább csinálni bundás barátunk, és abból próbáljunk meg még többet beiktatni a mindennapokba. Lehet ez több kalandos, kinti program, izgalmas, benti játék, vagy akár hosszú perceken át tartó, kényeztető simogatás a kanapán üldögélve.

  1. Tanuljunk valamit

Ne csak sétáljunk, sportoljunk, játsszunk, hanem tanuljunk is rendszeresen. A mentális gyakorlatok által például nagy eséllyel lassabban kezd majd leépülni idősödő kedvencünk. Tanítsunk meg pajtásunknak 2019-ben új trükköket, és szerezzünk be egy két IQ játékot is, amelyeknél kicsit törnie kell a buksiját, ha meg akarja kaparintani az elrejtett jutalomfalatokat.

  1. Ápoljuk a bundát minden nap

Előfordult már, hogy nehéz és kellemetlen volt a fésülködés, mert csomók alakultak ki az állat bundájában? Ahhoz, hogy a szőrápolás relaxáló időtöltés legyen, fontos, hogy minden nap átkeféljük kutyánk vagy macskánk bundáját. Így nem csak a szőrcsomók és az egyéb szőrproblémák megjelenését előzzük meg, hanem az elhalt szőrszálakból is kevesebb jut majd a ruháinkra és bútorainkra, valamint a kötődés is erősödik a gazdi és háziállata között.

  1. Járjunk rendszeresen állatorvoshoz

Ha bundás barátunk egészséges, akkor is évente legalább kétszer vigyük el őt állatorvoshoz egy-egy általános kivizsgálásra. A cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a fogkő, és az elhízás is könnyebben kezelhető, ha időben fény derül a problémára. Ilyenkor kérhetünk tanácsot az állat táplálásával és nevelésével kapcsolatban is. Ellenőrizzük korábban megadott adatainkat, és szükség esetén kérjük módosításukat, hogy a chip is mindig naprakész legyen.

Ha ez az öt fogadalom felkerül a listánkra, valószínűleg egy nagyon jó év elé nézünk majd kedvencünkkel, és még erősebb, illetve harmonikusabb lesz köztünk a kapcsolat, mint eddig.

 

Forrás: petmd.com, creatureclinic.com