Új vagy még itt? Regisztrálj a Fressnapf Klubba és értesülj elsőként akcióinkról

5+1 dolog, amit nem tudtál a csincsillákról!

2021. július 29.

5+1 dolog, amit nem tudtál a csincsillákról!

A csincsillák sokak által kedvelt háziállatok, de kevésbé népszerűek, mint például a nyulak vagy a tengerimalacok. Bájos megjelenésükkel és puha bundájukkal azonban hamar be tudják lopni magukat az emberek szívébe. Tartásuk nem annyira egyszerű, alapos utánajárást igényel, ezen felül pedig van néhány érdekesség, amit érdemes tudni róluk.

  1. Tovább élnek, mint a többi kisemlős

A csincsillák akár tizenéves kort is megélhetnek, sőt, akár 20 évvel is kalkulálhatunk. De fogságban inkább kevesebb év a jellemző, többek között a folyamatosan növekedő fogaik miatt. Ennek oka, hogy a gazdik általában szénával és pellettel táplálják kedvenceiket, amik kevésbé durva növények, mint a cserjék, amiket a vadonban fogyasztanak a csinik. Így nem ritka a fogak túlnövekedése, gyulladás, melynek következtében nem akar enni a rágcsáló és állatorvosi kezelésre lehet szükség.

  1. Sokféle hangot képesek kiadni

A csincsillák akár 10 különböző hangot is kiadhatnak környezetüktől függően. Hangtartományuk is széles, azaz változatos hangnemben tudnak kommunikálni.

  1. Különleges bundájuk van

Kifejezetten vastag bundával rendelkeznek, hogy az alacsony hőmérsékletet is jól tudják viselni. A 26,5 °C már túl magas, vagyis könnyedén hőgutát kapnak meleg időben. Épp ezért kisállatunkat hűvös vagy mérsékelt hőmérsékletű szobában kell tartanunk, és erre ügyelnünk kell akkor is, ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon. 

  1. Nagyon különböznek a nyulaktól

Míg sokan egy kategóriába tennék a nyuszikat és a csiniket, valójában nem igazán hasonlítanak egymásra. A tapsifülesekkel ellentétben a csincsillák rágcsálók, tehát sokkal közelebb állnak például a tengerimalacokhoz. Füleik rövidek és kerekebbek, és rendkívül gyorsak. Továbbá a nyuszik kevésbé lobbanékonyak. Ezt érdemes figyelembe vennünk, ha kisgyermek is van a családban. Mindig tartsuk szemmel kisállatunkat, ha gyerkőcünk is a közelben van.

  1. Több színben is léteznek

Manapság főként sötétkék-szürke kabátos csincsillákkal találkozhatunk a kereskedésekben, mivel ez az uralkodó szőrszín. A vadonban azonban általában sárgásszürke a csinik színe. De előfordulhat még a bézs, a fehér, az ében, sőt akár a zafír, az ibolya, a szén és a bársony színek árnyalata is.

+1 Ha nem jól bánunk velük, odacsíphetnek

Nagyobb gyerekek mellé bátran választhatunk csincsillát, de eleinte csak a felügyeletünk alatt foglalkozzon a gyermek a kisemlőssel, és tanítsuk meg neki, hogyan szabad megfogni. Ha a csini durvának érzi a közeledést és megijed, akkor előfordulhat, hogy megcsípi a kéretlen személyt. A csincsillát mindig közel kell tartanunk a testünkhöz. Figyeljünk a jelekre. Ha kis barátunk elrejti az arcát előlünk (feltételezheti, hogy ha ő nem lát minket, mi sem látjuk őt), akkor az arra utal, hogy ideges. Rendszeresen, de következetesen szoktassuk hozzá jelenlétünkhöz és érintésünkhöz kedvencünket.