5+1 tipp utazáshoz négylábúakkal

2021. május 31.

5+1 tipp utazáshoz négylábúakkal

Szőrös barátunk a családunk részét képezi, ezért teljesen természetes, ha szeretnénk szinte mindenhova magunkkal vinni. A melegedő idő pedig egyre alkalmasabb a nagyobb kirándulásokhoz, nyaralásokhoz is. Ám, mielőtt belevágnánk egy hosszabb, autós kalandba kutyusunkkal, ahhoz, hogy az utazás mindenki számára örömteli legyen,
alaposan fel kell készülnünk.

1. Menjünk el tesztútra

Mielőtt úgy döntenénk, hogy legurulunk kedvencünkkel a horvát tengerpartra, tegyünk meg rövidebb távokat, és nézzük meg, hogyan reagál négylábúnk például egy körülbelül 2 órás utazásra. Ügyeljünk arra, hogy a kutya ne legyen rosszul út közben, hányinger, stressz, szorongás egyaránt előfordulhat. Ha egy néhány órás úton nem tud nyugodt maradni az eb, akkor a hosszabbat biztosan nem fogja jól viselni, és ajánlott inkább otthon hagynunk. Amennyiben senki nincs, aki vigyázna pajtásunkra a távollétünk alatt, konzultáljunk az állatorvossal, aki javasolhat olyan tablettát, amely megkönnyíti a kutya számára az utazás elviselését.

2. Vigyünk magunkkal megfelelő gyógyszereket és ételt

Ha bundás barátunk szed valamilyen gyógyszert, akkor azt mindenképp vigyük magunkkal, és az utazás napja előtt ellenőrizzük, hogy biztosan elegendő mennyiség áll-e a rendelkezésünkre. Arra is figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű ennivalót csomagoljunk, inkább számoljunk rá pár napot. Nem célszerű új eledeleket kipróbálnunk a nyaralás alatt, különösen, ha tudjuk háziállatunkról, hogy érzékeny a gyomra.

3. Gondoljuk át, mire lehet szükség

A nyakörv, a póráz, a fekhely és a kedvenc játékszer mellett lehet néhány kevésbé általános kiegészítő is, amire szükségünk lehet, attól függően, hogy mennyi szabadtéri programot, és milyen terepre szervezzük azokat. Jól jöhet például
– egy LED-es nyakörv, hogy sötétedés után is látható legyen kutyusunk,
– 2 pár kutyacipő, ha esetleg túrázni is szeretnénk,
– egy összecsukható itató, hogy bármikor folyadékhoz jusson négylábúnk,
– egy kefe, hogy a szennyeződéseket és elhalt szőrszálakat el tudjuk távolítani a nap végén,
– egy kabát, hogy az esős és hideg napokon se fázzon meg az eb,
– egy plusz nyakörvre, arra az esetre, ha a másik elszakadna vagy elromlana, és a nyakörveken mindig legyen rajta az elérhetőségünk.

4. Keressünk állatbarát szálláshelyet

Izgalmas lehet csak úgy elindulni otthonról és az épp nekünk tetsző helyen szabad szállást keresgélni, de kutyával ez nem feltétlen jó ötlet. Mivel viszonylag kevés azoknak a szálláshelyeknek a száma, amelyek szívesen látják a házikedvenceket is, ezért érdemes már előre leadnunk a foglalást.

5. Győződjünk meg róla, hogy kutyusunk hallgat ránk

Egy teljesen ismeretlen környezetben rengeteg új inger érheti kutyánkat: új emberek, állatok, hangok és zajok. Fontos, hogy kedvencünk akkor is szót fogadjon nekünk, amikor rengeteg dolog van körülötte, ami elvonhatja a figyelmét. Már otthon érdemes tesztelni és gyakorolni bizonyos helyzeteket, például, hogy minden esetben odajön-e hozzánk, amikor hívjuk.

+1 Soha ne hagyjuk háziállatunkat a parkoló járműben

A melegebb napokon lehúzott ablakokkal is veszélyes kedvencünket az álló autóban hagynunk, mert a jármű percek alatt felmelegedhet, és bundás barátunk hőgutát kaphat, sőt, akár el is pusztulhat. Ezért fontos, hogy mindig maradjon kint vele egy felnőtt.