6+1 tipp a cicák összeszoktatásához

2021. április 01.

6+1 tipp a cicák összeszoktatásához

Két cica jobb, mint egy, ezért ha tehetjük, egyből egy testvérpárt fogadjunk be. Így könnyebb lesz a közös élet a minitigrisek és a gazdi számára is. Ha utólag döntünk második macska mellett, az sem gond, csak egy kicsivel több előkészülettel jár. Akár napokba is telhet, amíg kedvenceink elfogadják egymást, de néhány trükköt bevetve és egy kis türelemmel könnyen sikeres lehet a dolog.

  1. Szagminta

Meglévő háziállatunknak vigyünk haza a kiszemelt cicától szagmintát. Ez lehet egy törölköző, amit óvatosan hozzádörzsöltünk az állat testéhez, vagy akár egy plüssfigura is, amellyel játszani szokott. Így, amikor hazavisszük az új bársonytalpút, a korábban érkező számára ismerős lesz az illata, és nem éri majd annyira váratlanul.

  1. Illatkoktél

Mikor már mindkét cica nálunk van, akkor igyekezzünk külön-külön, de mindkettőjüket többször is megsimogatni egymás után, hogy a szagok keveredjenek.

  1. Konfliktuskerülés

Ha megoldható, akkor az új macska érkezési helye ne az a szoba legyen, amelyet meglévő szobatigrisünk különösen kedvel. A legjobb, ha eleinte csak egy ajtón keresztül szaglásszák egymást, és egy darabig nem megy az új jövevény a régi területére.

  1. Pozitív benyomás

Helyezzük az etetőtálakat közvetlenül az ajtó két oldalára, és egyszerre etessük meg a minitigriseket. Így az idegen szag az ennivaló által pozitív értelmet nyer.

  1. Extra szeretet

Szenteljünk több figyelmet korábbi cicánkra, hogy a lehető legkevésbé legyen féltékeny az új háziállatunkra.

  1. Döntőbíró

Amikor a macskák először találkoznak, mindenképp legyünk jelen, hogy szükség esetén időben közbe tudjunk avatkozni.

+1 Új felszerelés az új cicának

Ahhoz, hogy elkerüljük a veszekedéseket, mindent külön meg kell vásárolnunk az új szobatigrisnek is. Igyekezzünk olyan macska wc-t választani, amelybe könnyen be tud jutni a cica. Ha még kölyök, azt az almot használjuk, amelyet előző otthonában már megszokott. A csomósodó macskaalmot eleinte mindenképp kerüljük, mert ha véletlenül lenyeli, megkeményedik a pocakjában.

Nagyon fontos, hogy saját etető- és itatótálja is legyen a minitigrisnek. Ha más életszakaszban van, mint meglévő kedvencünk, akkor az eledelből sem kaphatja ugyanazt, de a fokozatos átszoktatásra egyébként is ügyelnünk kell.

Biztosítsunk második bársonytalpúnk számára is új, kényelmes fekhelyet és kaparófát, valamint szerezzünk be néhány új, biztonságos cicajátékot is. Utóbbiak mellé azonban jó ötlet lehet a már meglévő játékszerek közül is a szobába csempésznünk egy-kettőt a szagminta miatt.