7 érdekes viselkedés cicánktól

2019. január 28.

7 érdekes viselkedés cicánktól

A cicák sokak számára misztikusak, és való igaz, hogy sokszor furcsa dolgokat produkálnak. Egyes szituációkban még azt is nehezen tudjuk eldönteni, hogy nevessünk-e vagy inkább hívjuk az állatorvost. Ezért jó, ha nagyjából tudjuk, hogy mit miért csinál bársonytalpúnk, és hogy az teljesen normális, illetve, hogy nem csak a mi macskánk bolondul meg időnként.

  1. A fal bámulása

Van, hogy a cicák egyszerűen csak ülnek, és közben mereven bámulják a fal egy pontját. Szerencsére ez egy teljesen ártalmatlan macska-szokás, valószínűleg nincs komolyabb oka, nem kell tőle megijednünk. Persze, ha láttuk a Hatodik érzék című filmet, vagy valami hozzá hasonlót, akkor biztosan támadnak majd bizarr gondolataink.

  1. Tárgyak leverése

Bizony bosszantó tud lenni, amikor bársonytalpúnk elkezd leverni dolgokat a fölre, például egy polcról vagy a munkaasztalunkról. Ezt általában akkor csinálják a cicák, amikor már egy jó ideje nem foglalkoztunk velük, és így szeretnék felhívni magukra a figyelmünket. Ha nem hanyagoljuk el háziállatunkat, valószínűleg kevesebb dísztárgyunk fog darabokra törni.

  1. Lopás

Korábban keringtek az interneten olyan videók, amelyekben azt láthattuk, hogy egy-egy minitigris ellop például valamilyen plüss figurát a szomszédból. Azzal, hogy a macskák eltulajdonítanak, majd elrejtenek dolgokat, a vadászatot imitálják, és ösztönösen teszik, nem pedig azért, mert meg szeretnének lopni minket vagy épp a szomszédot.

  1. Fejjel dörgölőzés

A fej hirtelen hozzánk nyomása és dörzsölése szintén a figyelemfelkeltés egyik jele. Ám arra is utal, hogy cicánk elfogadott minket, és ahogy hozzánk dörgölőzik, megjelöl minket az illatával, egyértelművé téve azt, hogy összetartozunk. Tehát az efféle közeledéssel barátságosságot és elfogadást mutat felénk bársonytalpúnk.

  1. Játékok az etetőtálban

Egyes minitigriseknél megfigyelhetjük azt is, hogy kedvenc játékszereiket időnként az etetőtálkájukba teszik. Ez szintén a vadászösztönre vezethető vissza, valamint a zsákmány elrejtésére, tulajdonlására. Ez a cselekvés leginkább akkor fordul elő, amikor új cica érkezik a házhoz.

  1. Fogcsattogtatás és csipogás

Rendkívül érdekes jelenség, amikor cicánk elkezdi csattogtatni a fogait és közben még csipogásra hasonlító hangot is hallat. Mindez általában a frusztráció és az izgalom jele. Például olyankor találkozhatunk ezzel a viselkedéssel, amikor kedvencünk az ablakon keresztül nézi a közelben repkedő vagy a madáretetőben csipegető madarakat, és közben vágyakozik, izgatottá válik, de a bezártság miatt nem kaphatja el őket.

  1. Játszás vagy pihenés dobozban

Ha egy cica belefér egy üres dobozba, akkor abba biztosan bele is fog ülni. Sőt, az elején még sokkal jobb ajándéknak is tűnik, mint mondjuk egy új macskaalagút. A mély doboz a biztonság érzetét nyújtja a bársonytalpúak számára. Ez az érzés az oka annak, hogy a minitigrisek szeretnek az egyszerű kartondobozokban aludni, még akkor is, ha nincs bennük takaró vagy párna, ami a kényelmet szolgálná.

 

Forrás: catster.com